Izrada data seta u DW CS3

Imam jedan problem. Kada na + krenem napaviti dataset u kartici bindings a prije toga sam definirao constring i test pokazuje da je konekcija uspješna, u prozoru dataseta ne čita mi tablice iz baze pa ne mogu dalje. Mislo sam da je možda u novoj extenziji Access baze .accdb pa sam napravio u staroj .mdb ali stvar se ponavlja bez obzira ne to. Zna li netko uzrok problemu.

P.S Stranice sam postavio u ASP.NET VB platformi

Prvi uzrok je zato sto koristis DW za raditi asp.net, odnosno njegov wizard, a ne Visual Studio, koji je visestruku bolji od njega za asp.net, i besplatan je (visual studio 2010 express web developer edition).
Plus, imas desetke kratkih video tutoriala na
http://www.asp.net
o koristenju tih jednostavnih scenarija spajanja na bazu.

Drugi razlog je zato sto DataSetove treba zakonom zabraniti, i svaki pokusaj njihovog koristenja kaznjavati, ali to je vec samo moje osobno misljenje :wink:

Trece, Access 2007, ovaj .accdb, ima drugi OLEDB provider za pristup bazi, drugaciji je od starih .mdb baza. Mora izgledati ovako nekako:
Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=C:\myFolder\myAccess2007file.accdb;Persist Security Info=False;

Hvala, druže stari. Sve si dobro napisao. I meni je jasno da je VS za taj posao sto puta bolji ali nekako ga se plašim jer je velik da mu nema kraja.

Pokušati ću s ovim OLEDB-om.

Hvala

Kako da maknem nazive polja od tablice iz datalist kontrole kojom prikazujem podatke iz access baze podataka.

Sada mi ispisuje npr.

naslov: Danas je ministar taj i taj bla, bla, …

a trebao bi ispisati samo tekst naslova bez imena polja.

Možeš li pojasniti što konkretno kod dataseta na voliš (ili mrziš)?

Baš me zanima tvoje mišljenje jer su dataseti + storane procedure (& ostalo) moj najdraži MO.

DataSet i Datatable je MSov “bijedni” pokusaj izvedbe ORM frameworka, za programere koji su navikli raditi sa starim Recordsetovima iz ADO (ASP, VB6,…).
Strongly typed datasetovi iz .NET 2 ajde nekako olaskavaju rad, ali svejedno problem je u samom pristupu: objekto orijentirani dizajn ne trpi strukture podataka kao sto je DataTable. To je validan oblik podataka samo za relacijski i tablicni model baze podataka, a ne za objektno orijentirano programiranje.
Rad sa nekim ORMom (Linq2Sql, EntityFramerowk, NHibernate, ActiveRecotd, Subsonic, Coolstorage, Nettiers, Llbgen, …) daje kudikamo kvalitetniju aplikaciju koja se lakse odrzava, ima manje bugova, i opcenito svi “profesionalci” koriste ORM a ne dataset/table, sto je uglavnom predmet ismijavanja :wink:

Ja sam krenuo sa datasetovima, datatableovima, tableadapterima, i sve je bilo u redu dokle nisam bolje upoznao principe objektnog programiranja, onda je sve to pocelo naglo smrditi, da se slikovito izrazim.

@tajo
mislim da bi ti bilo pametno utrositi malo vremena na ucenje VS 2010 Express, jer dugorocno nema nikakvog smisla pokusavati upotrebljavati DW za ASP.NET. I jednostavan je.
Sto se tice datalist kontrole, ona ima dva nacina rada, gdje sama automatski generira polja, ili gdje ti to odratis. Ako zelis samo neka polja, onda mu to moras napisati. Mozes pasteat kod od DataList kontrole ovdje, pa cemo vidjeti kako postaviti samo odredjena polja.

Naravno.
Nisam ni očeikavo konkretniji odgovor od: smrdi mi, predmet ismijavanja, nije oop pristup.

Imaš neki konkretan argumenat? Primjer iz prakse, di si rasturio nešto u roku odmah,
a sa dataset/tableom bi se drkao unedogled?

I zašto profesionalci u navodnicima? Jel jesu profesionalci ili samo pljuju po ovom što i ti da bi ispali profesionalci?

DataTable[0][2]=“mujo”;
ili
Person.Name = “haso”;

sta vise odgovara OOPu?

kako primjeniti SOLID principe programiranja i design patterne na DataTable, DataSet, DataRow? Molimte odgovori na ovo. Ako neznas sto su design patterni, onda ljepo na google i uciti programirati c#.

noobe, neznam cemu ovakav stav i vrijedzanje, samo sam iznio moje misljenje na osnovu iskustva. Svako programira kako zeli, bio to sa ASPom i Recordsetovima, ili c# sa DataSetovima, ili c# sa NHibernateom.

Kada moram odrzavati veliku poslovnu aplikaciju koja koristi DataSetove a ne POCO entitete za podatke iz baze, znam da cu potrositi brdo vremena i zivaca dokle ne rijesim problem ili napravim nesto. Kada mi neka metoda odnekud vraca DataTable, a ne IList, kako da ja znam koji su podaci unutra, koji tip, i slicno?
Druga stvar, ako se upotrebljavaju stronly typed datasetovi iz .NET 2, probaj ti kreirati tablice u onom visual studio designeru iz baze od cca 200-300 tablica. To ne radi.

Da sumiram, DataSetovi i DataTableovi su losa praksa programiranja u c#, IMHO. Ako nekome nije jasno zasto, tvrdim da taj nezna programiratu u .NETu, nego samo misli da zna.

Ne vrijeđam, dapače mislim da imaš zavidnu količinu znanja po tom pitanju.

Aktivno programiram u .NET 2.0 već cca godinu dana i gledam što i kako bolje napraviti.

Dosada me ova tehnika dosta dobro služila, iako koristimo bazu od cca 100
tablica.
Vizualni dizajner znam koristiti ali nikad nisam zapravo.

Uglavnom, samo sam htio da detaljnije objasniš prednosti različitih pristupa jer vidim da ih sve znaš.

Nhf.

ucis dokle si ziv … ti, ja, jedino tako mozemo naprijed :slight_smile:

a ne ostati ostarijeli bradati clipper/cobol programeri, dokle se neki novi klinci igraju sa sarenim novim tehnologijama!

[quote=“hudo”]ucis dokle si ziv … ti, ja, jedino tako mozemo naprijed :slight_smile:

a ne ostati ostarijeli bradati clipper/cobol programeri, dokle se neki novi klinci igraju sa sarenim novim tehnologijama![/quote]

U ovom trenu bi jako rado bio cobol programer :))

Mislim da mi trebaju instrukcije. Ja se sam u ovom neću snaći. Dakle ovako. Postavio sam stranice na platformi ASP.NET , ali za sada su to stranice - čisti HTML. Došlo je na red da moram staviti bazu. Iščitati iz nje podatke i prikazati ih na pojedinim stranicama. Također dodati jednostavnu stranicu za admin baze. Dakle ne trebam da mi se napravi već da sam napravim uz instrukcije. Plaćam 60,00 kuna 45 minuta. Praktički bio bi uvijek blok sat 2x45 min. Ako je netko zainteresiran neka me nazove na broj 091/310-3311 da se pobliže dogovorimo. Molio bih da se jave oni koji zbilja kuže problematiku. Pozdrav.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja