Izrada laserskog uređaja po unikatnoj ideji

S obzirom da se svakodnevno mučim sa mjerenjem prostora, već dugo vremena u glavi slažem neku okvirnu ideju o uređaju koji bi mi riješio problem netočnosti ljudske ruke i ljudskog oka.

Mislim da imam ideju za laserski uređaj koji bi riješio taj problem.
Točnije, imam ideju koje funkcionalnosti uređaj treba imati.
Riječ je o laseru koji bi se morao “spojiti” s računalnim programom.
Spreman sam u tako nešto uložiti ozbiljnu lovu (riješio bi time 99% problema koji me svakodnevno zezaju vezano za izmjere prostora), ali nemam pojma gdje da krenem s obzirom da sam google informacije iscrpio.

“Problem” je što na tržištu ne postoji takav uređaj ni takav računalni program pa odmah u startu mislim da mi ideja iz nekog razloga nije izvediva. Zašto to nitko do sada nije napravio?

Znate li neku firmu koja se bavi takvim stvarima? Ima li možda na forumu neki strojar-programer koji bi mi mogao reći barem da je to nemoguće (ako ništa drugo).

Da dodatno pojasnim:
Laserski uređaj kao npr https://www.ealati .hr/proizvod/bosch-digitalni-laserski-daljinomjer-plr-25-2/ već imam, ali on nije pravo rješenje problema.
Njegova funkcionalnost bi bila samo baza funkcinalnosti uređaja kakav mi je potreban.
Taj novi uređaj bi morao biti povezan sa računalnim programom koji bi očitavao podatke s njega.

S obzirom da sam zapeo u procesu, svaka pomoć je dobrodošla :slight_smile:

https://www.industrial-needs.com/technical-data/distance-laser-meter-disto-pro-4.htm

Opis uređaja je na dnu.
Lasermeter DISTO™pro4
hand-held laser distance meter with top accuracy

Nema bolje od Leica https://lasers.leica-geosystems.com/global/disto
Imaju i aplikaciju i sve i radi sa AutoCad, a imas i ove verzije koje nisu nesto ni skupe D2 je povoljan dosta.

Nisam te točno skužio kaj trebaš, trebaš da s laserskim daljinomjerom izmjeriš udaljenosti između zidova i da ti on to prebaci u neki program, npr. u autocad i ispiše udaljenosti i napravi linije zidova, da ti napravi prostoriju? Ili kaj?

https://lasers.leica-geosystems.com/global/disto-3d-disto-pro-packs
Ovo mi se čini kao približno rješenje ovog što trebam. Hvala @Sceko
Problem je što je većina ovih moćnih lasera namijenjena građevini, a ne finesama za namještaj po mjeri.

Meni u suštini treba uređaj koji će napraviti sliku zida i dati mogućnost da u programu izvlačim kote skeniranog zida.
Od točke a do točke b + kutevi.
Ta slika mi mora biti jasna i uredna kako bi mogao pregledavati sve detalje dok crtam projekt u CADu.

Strojar sam i programer :slight_smile: Mogu probat pomoć.

Moram priznat još mi nije najjasnije što tražiš.
Probaj opisati cijeli proces iz korisničke perspektive osobe koja koristi tvoj uređaj.
Tipa:

Miki uzima uređaj, uslika zid. Spoji uređaj na komp usb-om i podigne tu sliku na kompu. Na kompu ga čeka program koji mu prikazuje kotiran cijeli zid…

Bubam naravno, ali to je najbliže što sam te shvatio. Nemam pojma zapravo da li osoba slika zid ili kako si zamislio uopće sam proces mjerenja…

Ni ja te ne kužim baš previše, ali na pamet mi pada 3d skener prostora, znači posnimaš sobu s tim uređajem, prebaciš na komp i onda u cadu možeš izvlačiti dimenzije… A sad, kažeš da trebaš dimenzije zida a da je problem kaj su laseri namijenjeni građevini a ne finesama za namještaj po mjeri… Tak da mislim da bi ipak trebao malo bolje objasniti, a evo ti 2 videa ispod za 3d skenere

1 Like

Btw. ti 3d skeneri su fora skroz. Mjere dubinu po principu kak i ljudske oči vide dubinu :slight_smile:

Ima onih i što laserom mjere…ali ovi s kamerama simuliraju oči :slight_smile:

To tražim. Sliku sa xy kota gdje ja radeći projekt mogu gledati prostor (sliku) i u isto vrijeme izvlačiti sve potrebne kote kako bi namještaj na kraju savršeno “legao” u prostor.

Zamisli da ispred sebe imaš zid na koji ide kuhinja od 4 metra.
Taj zid zatvoren je zidovima s obje strane po 90° .

Tih 90° u pravilu nije 90° nego između 89° i 91° (u ekstremnim slučajevima i više.

Nakon toga zamisli situaciju u kojoj ta 2 zida koja zatvaraju kuhinju na 1 cm dubine imaju udaljenost od 400cm, na 30 cm imaju udaljenost od 401 cm i na 60 cm (gdje završava kuhinja) ponovno 400 cm.
Ja na montažu donesem radnu ploču od 15 000 kn i ona na sredini bude kratka za 1 cm, a na rubovima savršeno leži.
Da ne pričam o nepravilnostima o odstupanjima površine zida u toj dužini od 4 mj na koji namještaj dolazi. To je jednostavno nemoguće imjeriti običnim laserom.
Uz to, trebaju mi mjere gdje se nalazi voda, gdje struja, gdje počice (to su stolarske finese).

Imam strojeve koji su tu ploču mogli odraditi rub ploče na slovo S, a dogodi mi se takva greška.

Možda zvuči banalno, ali ne biste vjerovali koliko novaca se baci na greške od par milimetara u proizvodnji namještaja po mjeri… i kako je lako napraviti takve greške.

To i nije baš slika (Tj. slika je preširok pojam), bolje bi bilo reći (računalni) 3D model, ali kužimo se. Znači, htio bi stvarni prostor prenesti u 3D model nekog računalnog programa.

3D skenera ima raznih, i ovisno o primjeni ti uređaji mogu imati neke svoje specifičnosti. Nebi svaki poslužio za tvoju svrhu.

Neki bi možda i mogli odraditi tvoj zadatak, ali su kao uređaji preskupi da bi ih netko nabavljao samo radi toga. Možda neka proizvodnja i bi kojoj bi bili isplativi…ali to je onda poprilično usko tržište za takve uređaje.

S druge strane, ti uređaji koji bi mogli to obaviti…ne vjerujem da bi nešto bili praktični za tvoju primjenu. Bogme bi vjerovatnije bilo praktičnije uzeti metar i smisleno sve premjeriti i preračunati. …nego se zahebavati sa podešavanjem tih skenera i sa samim skeniranjem, koje nije baš uvijek jednostavno.

Kad bi se radio uređaj baš za tvoju namjenu, moguće da bi se puno podigla praktičnost skeniranja…ali i dalje upitno koliko bi u konačnici bilo praktično. Jer ako je jednostavna prostorija, onda se to sve da smisleno i premjeriti. A ako su nekakvi komplicirani utori, hebiga…onda što je skener specifičniji i praktičniji za neke standarne situacije, to bi se teže nosio sa tako nekim posebnim situacijama kada ti zapravo treba.

Pa kada i dobiješ prostor u 3D modelu, džabe ti što ćeš u njemu izvlačiti kote…jer si tako mogao uzeti metar pa direktno izvlačiti kote u tvom pravom prostoru. Dođe skoro na isto. Stvarno ne kužim ako zid ide malo pod koso, po čemu će ti 3D model pomoći da izvučeš neku specifičnu kotu koju nisi mogao u pravom prostoru??

Kada bi već imao 3D model prostora, onda bi valjda htio imati i svoj namještaj u 3D modelu, pa da možeš vidjeti sve rubne dimenzije jel pravilno sjedaju na svoje mjesto.
A to opet nije praktično za random osobu koja ugrađuje “ormar”…od kuda mu 3D model namještaja. (Dok ne dođe kao norma u web kataloge xd)

Nezz…ne vidim baš područje primjene gdje bi uređaj dovoljno pridonio da bi se isplatio razvoj… (za uređaj upitne praktičnosti)

Malo je krivo objasnio, ali ako imaš 3d model sobe, možeš 3d model namještaja zaljepiti u tu sobu, i onda pogledati jel dobro sjeda… A sad točnost, tu bi trebala biti 1mm točnost? mislim da bi bilo jako skupo dobiti 3d skener s takvom točnošću. Koristio sam dron za izradu 3d modela, za to da bi povećao točnost trebaš imati par poznatih točki i onda softver prepravlja slike iz drona na te točke. S najobičnijim jednim preletom preko istog mjesta (preklop 70-80%) se nakon obrade dobije točnost 3cm položajno i 7cm visinski, može se to i povećati ali bi softver puno duže to vrtio zbog većeg broja slika…

3d skenere nisam koristio pa ne znam točno kak funkcioniraju, ali je pitanje točnosti i nakon koliko on mjeri svaku točku