- Nikad nećeš, i nikada nisi pročitao ni jednu stranicu Wordpress koda, i ne znaš gdje se šta nalazi. Misliš da ako instaliraš Wordpress da je on siguran, kako znaš?
- Kad pišem kod, ja znam gdje sam šta postavio, kako sam postavio, kako ću unaprijed, i gdje će dalje ići. Ti kod koji su oni napisali nećeš 99% nikada izmijeniti niti poboljšati, jer je učenje svih tih gluposti na WP gubljenje vremena. Kao da učiš nešto potpuno novo.
- Moraš instalirati razne plugine da bi dobio na optimizaciji nečega, plugine koji su radili drugi ljudi, za koje nisi pročitao kod, ne znaš šta radi, ne znaš gdje je šta postavljeno, i da sve želiš da pročitaš jedan plugin će ti oduzeti 2,3 sedmice, jer je milion datoteka, bespotrebnih.
- Milion stvari koje nikad nećeš koristiti, koje ne možeš “ugasiti” koje će jesti serverske resurse će biti uključene, ili ćeš morati ponovo instalirati neke neprovjerene plugine da bi ti postigao.
( NEMOJ SHVATITI DA AKO PIŠE DA JE PLUGIN PROVJEREN NA NJIHOVOJ OFICIJALNOJ STRANICI DA JE TO USTVARI SIGURAN PLUGIN. NIJE SIGURAN DOK JA NE ZNAM ŠTA RADI, I KAKO RADI )
5. Kada radiš custom rješenje učiš, usavršavaš sebe, stranicu, kod. Učiš nove stvari, ne gubiš vrijeme, tačno imaš zamišljeno kako nešto treba da bude. Ne gubiš vrijeme tražeći slične plugine koji će donekle dobiti na onome što si ti htio.
Dosta stvari se mogu poklopiti na WPu, i između plugina, te mogu zafrkati stranicu. Previše nepotrebnih stvari je u tim pluginima, previše stvari koje ne znaš ni zbog čega su tu, koje u custom rješenju možeš vrlo lako uraditi,i puno jednostavnije.
Upravo kako su i napisali da je Wordpress platforma za bilo koga. Bilo ko, ko zna čitati, može s tim i raditi, ali da nema veze s onim “iza” šta je i kako napisano, baš zbog toga je popularan. Gledajući sa sigurnosne strane potpuni promašaj. Ne možeš me uvjeravati da je dobro nešto što je sastavljalo hiljade ljudi na različitim dijelovima svijeta.
Evo ti primjer koji sam pročitao prije par dana na ENVATO stranicama. Jedan ili dva najpopularnija plugina imaju bugove. Slider i još neki. Radi se o tome da su ti plugini prodati na hiljade i hiljade, te da je svaka stranica s tim pluginima ugrožena, i moguće joj je pristupiti i raditi šta hoćeš.
ENVATO radi s autorima da korisnici ne bi bili ugroženi. Šta očekuješ onda? Kada su najpopularniji plugini koji se koriste godinama ugroženi? Još uvijek nisu riješili problem, i problem i dalje postoji, šta s korisnicima koji nisu pročitali tu obavijest? Hiljade i hiljade stranica su ugrožene… A ugroženi su ti ljudi koji samo s jednim klikom urade sve, a ne znaju upravo šta su uradili, i nisu pročitali kod, niti znaju šta on tačno radi.