Izrada sajtova za strano trziste - realizacije, ideje,

Imam ideju za zaradu pa me zanima da li iko radi slicno i kakva su iskustva.
Kolega sa posla je radio par sajtova u BiH za neke firme i po meni uzeo fine pare(750 po sajtu). On to radi u Joomli. Radi se o klasicnim firma sajtovima, neki info o firmi, kontakt, projekti, itd.
E sad, on radi Joomlu, ja radim sajtove u Wordpressu, imamo shared hostinge.

Kakve su sanse da se ovako nesto pocne raditi za strano trziste tipa Norveska, Svedska, UK,itd, tj. da li postoje ikakve sanse da se upadne na neko strano trziste.
Da li iko ima iskustva sa ovakvim vidom zarade? Koliko bi se ovo moglo naplacivati?

750 cega po sajtu? cc c c

vjerovatno konvertibilnih maraka KM, oko 3000kn

750 eura 20 karaktera

Ahh cuj, moras naci klijente koji ce to da plate. Mislim da ih je lakse naci u nerazvijenim zemljama, pa milim da bi to mozda islo u bugarskoj, rumunjskoj, srbiji, crnoj gori, znam da ide u BIH i hrvatskoj, ali u ovim razvihjenijim tzemljama, gdje i automehanicar znade sto je to internet, da nije to science fiction tesko ces mu uvalit jednostavan site za te pare…

Ali on ce potrositi puno vise, ali za custom made site… pa sad… to je moje misljenje.

Ovo je toliko krivo sto si napisao da nema sanse da se bilo cim ispravi. Upravo zato sto svi znaju danas vaznost web stranica svi su spremni platiti i uloziti u web stranice. Prosjecna cijena jedne najobicnije WordPress stranice sa malo izmjenjenim dizajnom neke teme kupljene na Themforestu se krece izmedju 1500 i 3000 €, u cijenu je ukljuceno instalacija WordPressa, instalacija teme, ubacivanje sadrzaja i “skolovanje” korisnika kako “koristiti” web stranicu i administrirati istu. O tome da netko nije spreman platiiti nema govora.

1 Like

Pljacka (20 znakova).

Huh, nisam ja u tim vodama, ali ako je to stvarno tako, pa onda bi mogao uc u te vode, nije problem nista ovo od navedenog, a ako stvarno tako palcaju pa onda nije nikakav problem ni firmu otvoriti.

Samo neznam gdje naci te klijente.

Sta je sad opet pljacka ■■■■■ mu mater i pljacki???

4 Likeova

@creatifcode to me je i zanimalo kako se krecu cijene i koliko se isplati upustati u takvu pricu. Znam da se isplati kada se krene sa konkretnim poslom ali koji je po vama najbolji nacin da se “uhvati” prvi klijent tipa u Norveskoj? Njihovi forumi, facebook ili nesto trece?

Da to i mene zanima. Mene isto zanima kako se uhvati prvi klijent u hrvatskoj, kad bih samo uhvatio prvog za 2000 eura odmah bi otvorio firmu samo za njega ako treba.

1 Like

He he, tako je Roko, kaže se u mom kraju. :slight_smile:
Kad’ je prosječna cijena tolika, znači može i skuplje proći?

Jedino je pitanje - a gdje to? :slight_smile:

Njemacka je u pitanju.

Taman jedna prosječna plaća,
Slično kao i u Hr od 2000 - 5000kn

Ma dobro, Njemačka. Ali mogu i ja Njemcu napraviti Web stranicu, ali ne da idem u Njemačku zbog toga,
Nego - online, ali to neće ići baš tako. :frowning:

A zasto ne bi islo, molim te? c3po, moram priznati da si pesimista

Naravno da nece. Prvo moras znati njemacki, njemci su narod koji rado suradjuje sa svojim sunarodnjacima ili bar sa onima koji govore Njemacki. Drugo moras imati jebeni portfolio, trece moras voljeti birokraciju kada to imas onda trazi na nijemce i bidaj

Ne, ja to moram priznati. :frowning:
Ali, trebam poraditi na tome. Budem. :slight_smile:

Čitam i ne vjerujem. Pa ima li tu ozbiljnih igrača koji rade ozbiljan posao? Osobno poznajem @creatifcode i znam o čemu priča. Može se to i u Hrvatskoj, samo što treba znati naći posao. Dakle, napravite nešto sa svojim portfoliom,naučite napisati dobru ponudu, cjenite svoj rad, zauzmite stav, kupite si nešto dobre odjeće da na sastanak ne idete ko klošari, reklamirajte se… Možda ovo zvuči brutalno i možete me razapinjati do mile volje, ali vrijeme zapuštenih geekova je prošlo

2 Likeova

Konacno neko da napise i nesto fino za WP, posto vecina nesto omalovazava. Posebno kad je rijec o sajtovima koji se pogone na njemu, i lupaju neke cijene od 50e da je vrijednost itd. Mijesaju pojmove tema koje se prodaju po netu i nesto sto neku uradi od 0 i integrise u WP isto vrednuju.