Izrada weba za obrt

Pozdrav,
Pročitao sam hrpu postova ali nikako da naiđem na konkretan odgovor.
Situacija je sljedeća - Prijatelj ima obrt (izrada i prodaja suvenira) i želi manji web gdje bi se nalazilo čime se bavi, kontakt informacije i galeriju proizvoda. Znači uz sliku proizvoda je naveden naziv i trenutna cijena artikla u dučanu.
Ja sam fizička osoba i ne mam nikakvu djelatnost što se tiče izrade weba
Pitanja su sljedeća;

  1. može li domena biti inozemna i mora li biti registrirana na ime obrta ili mogu ja na svoje ime pošto imam već otvoreni račun kod GoDaddy
  2. Pošto imam mjesta na svojem hosting računu (inozemnom) mogu li takav web smjestiti kod sebe
  3. treba li njegov obrt imati kakav papir - račun o zakupljenoj domeni, hostingu i sl…
  1. što se tiće domena jedina restrikcija ti je ako si fizička osoba da nemožeš dobiti .hr
  2. masa firmi koja se bavi hostingom kod nas ima zakupljene servere vani ćije usluge ovdje prodaju
  3. Gle ako firme mogu bez papira radit facebook stranice zašto ti to nebi mogo, no nisam pravnik pa me nemoj držat za rijeć

Može.

http://www.dns.hr/registracija/naplatne

Mislim da ne može DOBITI ništa suvislo i pametno osim banane od domene, no može kupiti (za lovu sve), no sigurno bi mogao dobiti kao obrtnik nakaradu od odabrani-naziv-obrt.hr, ili ime-ili-prezime-naziv.hr ili tako neku srodnu glupost od domene.
BTW kupiš .com, .net, .eu i rješio si se zajebancije i navlačenja ok .hr domene :slight_smile: .
Ili daš 600 kn (Mi kao zemlja s najboljim standardom i blagostanjem, imamo jednu od najskupljih domena (ako se ne varam).
Tih 600 kuna ti je poticaj :wink: i pokazatelj kako se potiče malo poduzetništo i obrti.

[quote=“mp3mp45”]1. može li domena biti inozemna i mora li biti registrirana na ime obrta ili mogu ja na svoje ime pošto imam već otvoreni račun kod GoDaddy[/quote]Može biti inozemna. Ne mora biti registrirana na obrt.

[quote=“mp3mp45”]2. Pošto imam mjesta na svojem hosting računu (inozemnom) mogu li takav web smjestiti kod sebe[/quote]Možeš.

[quote=“mp3mp45”]3. treba li njegov obrt imati kakav papir - račun o zakupljenoj domeni, hostingu i sl…[/quote]Neka si on vidi s knjigovođom. Idalno bi bilo da se može vidjeti da je obrt platio uslugu izrade weba i hosting i dobio to što je plaćeno - to je najčišća situacija. U principu, ako je stvar odrađena besplatno, nikom ništa, ali ako negdje stoji neka web-stranica obrta, a nema računa, otvara se prostor za sumnju u rad na crno. Ovako, ako se ima račun (i plaćena sva davanja), sve je čisto. Zato je najbolje pitati knjigovođu. (Sve se, dakle, svodi na poreze - ako si ti mislio da se treba nekakvo “dopuštenje” i “potvrde” to ne, pa tko bi može zabraniti? Samo je bitno da knjige i bilance štimaju.)

A ona priča…moj klinac se kuži u te stvari pa je izradio stranicu i smjestio je na svoj host. Prolazi li to??

Sve se svodi na legalno pravdanje troškova. Ako poduzetnik želi to prikazati takvu poslovnu akciju kao trošak poslovanaj , mora za to imati pokriće. Za sada papirnato, kada je o HR riječ. Normalno da je to glupo , ali tako je . Neznam dali funkcionira i plačanje kreditnim karticama inozemnim isporučiteljima. U svakom slučaju, ako mu to nije bitno nitko ga nikada neće pitati, a tko ti je to napravio i gdje vam je račun za to.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja