Java i programiranje za android

Jel programira tko andorid aplikacije u Javi. Nisam primjetio da je bilo priče o ovome na forumu. Ja pokušavam složiti neku aplikaciju, ali sam u Javi potpuni početnik

Poznajem principe OOP-a pa pomalo učim, ali dosta stvari me još muči. Uglavnom imao bih par konkretnih pitanja ako netko ima iskustva sa ovim.

Pozdrav

Pitaj…

1 Like

savjetujem da krenes od ove stranice: Android Developers a ako ne znas javu toliko procitaj bilo koju knjigu vezano za Java SE i spreman si. Mali podsjetnik: malo ponovi i XML :wink:

ako ne znas javu i ako procitas bilo koju knjigu neces opet nista napraviti, monogo ljudi pomosli to je lagano, al za napraviti dobru aplikaciju koja ce necemu vrijediti trebas stvarno dobro poznavati javu

Negdje se mora početi. Na greškama se uči. Puno je lakše nešto naučiti ako kreneš raditi i idem sustavom ovo je krivo, ovo može bolje. Ali opet moras negdje nešto procitati da bi znao neke osnove.

Evo da se i ja konačno javim.

Ovo mi je prvi susret sa javom, i nekako iz iskustva znam da se najbolje uči kroz izradu neke jednostavne aplikacije, pa sam tako i sada krenio.

Nije mi u cilju napraviti neznam kakvu aplikaciju, nego kroz izradu naučiti neke stvari. Neke općenite stvari o javi sam već pročitao, i za sada sa nekim osnovama nisam imao problema.

Uglavnom zacrtao sam si da bih napravio aplikaciju koja će se povezati na google webmaster tools, i od tamo pokupiti nove poruke ako postoje, te to prikazati na neki način (možda widget, ili nakon što se app pokrene, svejedno je…)

U startu sam našao u google-ovoj dokumentaciji dosta o svemu tome, te pokušao krenuti sa izradom

https://developers.google.com/webmaster-tools/docs/2.0/developers_guide_java

Uglavnom sada tek shvaćam koliko toga neznam :slight_smile: Ako netko ima volje napisati jednostavan primjer koda koji bi se recimo ulogirao na google account, i vratio recimo listu sajtova iz gwt-a, ili cak bolje poruke bio bih vrlo zahvalan :slight_smile:

Možda sam si ipak uzeo prevelik zalogaj za početak, moguće da sam trebao krenuti sa nečim jednostavnijim, ali budući da uglavnom programiram nekakve web aplikacije ovo mi je bio logičan izbor :stuck_out_tongue:

samo traži po netu, imaš jako puno primjera za andorid. Dokumentacija za android je jako dobro te puno pomaže kod programiranja. ako zapneš preporučam forum Stack Overflow na kojem možeš naći odgovore na sve probleme vezane za Javu i Android.

Sretno sa učenjem.

Ako želiš profitirati bolje se prebaciti na iOS programiranje, jer Android korisnici nemaju naviku/želju plačati za svoje aplikacije.

Preuzmi si program Eclipse ( Eclipse Downloads ), pa izrađuj u njemu do mile volje. :wink:
Također, potrebno ti ze prethodno znanje u Java-i kao i Android SDK/ADT ( Android SDK | Android Developers ).
Postoji i dodatak za Eclipse, nadovezan za Android, stoga možeš instalirati i u postojeći Eclipse program Android SDK/ADT.

Kako kolega navodi za iOS aplikacije i njihov razvoj, za programiranje takvih aplikacija potrebno ti je MAC računalo ukoliko se ne varam. :slight_smile:

Okruženje za razvoj aplikacija već imam podešeno (eclipse i android sdk). U principu me trenutno ne zanima toliko neka zarada pa tako ni razvoj aplikacija za iOS.

Uglavnom uspio sam neke sitnice riješiti i polako sve napreduje, sve bi išlo puno lakše da bolje poznajem Javu

Appleov App Store i trgovina Google Play tvrde da nude više od 700.000 aplikacija, međutim samo mali dio njih donosi značajne prihode programerima, pokazuju rezultati istraživanja analitičke firme Canalys.
S obzirom na velik broj aplikacija dostupnih u objema glavnim trgovinama aplikacijama, programere koji još nemaju jak brend čeka vrlo teško probijanje na ovom tržištu, istaknula je firma, navodeći male mogućnosti “otkrivanja” kao poseban problem s kojim će se suočiti mali developeri.

Dakle i tu je prevelika konkurencija a zarada mala, mislim da je bolje fokusirati se na programiranje u oblasti weba ili desktopa.

Ja imam oko 500 aplikacija na Google Playu.

Zaradom sam relativno zadovoljan, ma, zapravo nisam.
Sve aplikacije su mi free, a zarada preko AdMoba.

Ali konkurenciju ne bih nikako nazvao prevelikom, o ne.
Upiši bilo koji pojam u google, a onda u google play.
Dok za neke pojmove možeš imati konkurenciju i preko milijardu, na playu je najveća moguća konkurencija 700.000 :slight_smile:

Očekujem da će u skorašnje vrijeme biti još više korisnika Androida.
Očekujem da će se ASO još popraviti (app store optimization, nešto kao SEO za aplikacije).
Očekujem da ćemo imati bolju statistiku search querija - nešto kao Adword Keyword Tool, što sad nemamo.

Ono, tržište koje je tek u zamahu, vjerujem da se isplati sada krenuti.

Evo ti jedan primjer step-by-step komunikacije aplikacije sa php/MySQL serverom, ja sam se malo igrao s ovim i dosta je dobro za početak. Meni isto malo predstavlja problem Java, jer mi je to prvi put da sam se susreo s njom.
How to connect Android with PHP, MySQL

@mago nije sve odmah ni u lovi, važno je i znanje. Sumnjam da nemaju potencijala app, čak naprotiv. Npr. povezivanjem Facebook računa s nekom aplikacijom daje ti besplatnu promociju, na tebi je “samo” da ju učiniš zanimljivom…

1 Like

Daj molim te možeš mi reći kako se kreće zarada tamo? Isto kao Adsense ili bolja/lošija? Je li AdMob CPC ili CPM?
Mislim znam što je AdMob ali me zanima je li Google drugačiji sa zaradom, s obzirom na platformu?

[quote=“susjed”]Evo ti jedan primjer step-by-step komunikacije aplikacije sa php/MySQL serverom, ja sam se malo igrao s ovim i dosta je dobro za početak. Meni isto malo predstavlja problem Java, jer mi je to prvi put da sam se susreo s njom.
How to connect Android with PHP, MySQL

@mago nije sve odmah ni u lovi, važno je i znanje. Sumnjam da nemaju potencijala app, čak naprotiv. Npr. povezivanjem Facebook računa s nekom aplikacijom daje ti besplatnu promociju, na tebi je “samo” da ju učiniš zanimljivom…[/quote]

Upravo sam u tom smjeru i ja otišao, budući da php&mysql poznajem daleko bolje od jave, odlučio sam dio aplikacije napisati u php-u (komunikaciju sa GWT API-jem), a onda iz android app-a samo povlačiti te podatke koje php skripta dobije i obradi. Možda nije idealan način, ali funkcionira.

Slažem se sa susjedom, istina da nije sve u lovi. U ovom slučaju mi je cilj neke stvari naučiti… za zaradu ima vremena (barem na podučju mobilnih aplikacija)

[quote=“susjed”]Daj molim te možeš mi reći kako se kreće zarada tamo? Isto kao Adsense ili bolja/lošija?

Je li AdMob CPC ili CPM?
Mislim znam što je AdMob ali me zanima je li Google drugačiji sa zaradom, s obzirom na platformu?[/quote]

Kakva je zarada, možeš otprilike vidjeti ovdje.
Naravno, nije precizno, jer ne mogu pogledati koliko sam aplikacija i downloada tada imao.
Mda, to ni sada ne mogu vidjeti, jedino da ručno idem zbrajati jednu po jednu, preko Google Developers Acc, da bih znao koliko imam aktivnih instalacija.

Recimo, jedna aplikacija koja ima 600-650 aktivnih instalacija mi je zadnjih 7 dana zaradila oko $1.

To naravno ovisi kakve aplikacije imaš i kakve reklame si postavio (veličinu i položaj).

Klikova imam na njoj 12.
Moram se namučiti da nađem broj klikova, sve se gleda u tom eCPM (estimated CPM), ali zarada je CPC.
Nema klikova, nema zarade.
A taj eCPM varira i nisam još skužio kako se određuje.

Evo statistike dan za dan (zadnjih 2 dana obično nisu točni podaci, malo kasni statistika).

Da li je to bolje ili lošije nego Admob, ne znam, jer ga nisam nikada koristio :slight_smile:

Koliko se meni čini, eCPM ovisi o broju klikova i CTR, ali ne mogu shvatiti po kojem pravilu.

Hvala na info. Da, dobro ti se čini eCMP ti ovisi o CPC i CTR jer oni su ključ za njegovo određivanje. Pravila nema isto kao i u Adsensu, jednom klik velik drugi put mali, ovisi koja država je posjetitelj, oglašivač, teme aplikacija… Znaš to već i sam vjerojatno hehe.

Mene je iznenadio CTR jer mi se čini dosta velik, mislio sam da je manji na mobilnim aplikacijama. Znam da ovisi o poziciji oglasa i ostalo, ali opet, mislio sam da su korisnici malo napredniji u ignoriranju oglasa. :slight_smile:

J… pas mater, da j…, kad moram tako reći.

Ufff, pregrizao bih sada tastaturu, tako sam ljut.

Odlučio sam se postaviti neke naplatne aplikacije, a kad ono…
Supported locations for merchants - Google Play for Developers Help

Kojeg tipa su ti aplikacije? Koliko ih imas?

[quote=“dev_masta”]J… pas mater, da j…, kad moram tako reći.

Ufff, pregrizao bih sada tastaturu, tako sam ljut.

Odlučio sam se postaviti neke naplatne aplikacije, a kad ono…
Supported locations for merchants - Google Play for Developers Help[/quote]

Zanimljivo mi je ovo:
“Merchants in Argentina will need to open an AdSense account in order to receive earnings.”

Zašto za sve nisu tako riješili sustav isplate :confused: