Je li moguće da mi je laptop potrošio ovoliko struje?

Imam jednu situaciju.
Došlo mi je oko 1200kn mj. rata, (prosjek je za 6 zimskih mjeseci a odnosi se na prošlu godinu od 11. do 4. mj).
Godinu prije oko 500, ne sjećam se ali bitno manje. Sad mozgam što je moglo napraviti takvu razliku.
Klima 4-5sati dnevno je radila, ali i godinu prije je. Turista je bilo par tura preko zime.

Ali sam se sjetio nečega…

Laptop mi je crkavao, hard disk je pošao i kada bi se ugasio ili uspavao, ne bi ga mogao upaliti 1 sat i kako sam bio lijen zamijeniti to, jedno 2 mj bi na Youtubu upalio video od 10 sati (vatru kako gori) i tako sam ga držao danima bez da ga gasim. Cijelu noć je vatra gorila a da nisam pomislio na struju.

Dali je moguće da je laptop toliko potrošio struje?

1200 kn za jedan mjesec?

Nema tog laptopa koji će toliko struje skuriti za jedan mjesec. Prije bih posumnjao na grijalice, termo akumulacione peći i slično.

Laptop ti u najgorem slucaju trosi cc 10-20 lipa po satu…

Da, ajmo reći da je 500 normalno, tražim što je sa ostatkom.

Da skratim ako sam gore prekomplicirao. Jedan YT video se vrtio mjesecima na laptopu bez da sam ga ugasio jer bi kasnije imao muke sa paljenjem kompjutera.

Moram znati jel to može biti uzrok, sada radim 3d modeliranje pa ostavim preko noći da se slika renda ne želim ponoviti istu grešku.

To može biti 144 kn mj, ako je 20 lipa. Mojem se pali i ventilator stalno, možda je moguće.

Po meni, nije moguće.
Provjeri grijaća tijela i provjeri da ti možda netko ne krade struju, odnosno spojen je na tvoje brojilo.
Pogasi sve u kući i pogledaj da li ti se vrti brojilo.

Nema sanse da ce ijedan laptop potrositi toliko struje,ova potrosnja je u rangu termoakumulacione peci.

1 Like

Zovni prijatelja električara. Lako može vidjeti koja faza “guta”, ako imaš neki problem.

Ok, thx. Ici cu na Elektru da vidim sto kazu, mada mislim da necu cuti od njih nista pametno osim plati i šuti.
Jedna klima se muci, nije moguce da je to problem.

U biti oni ti ne mogu ništa drugo ni kazati. Račun ćeš platiti. Sada je pitanje gdje je otišla utrošena energija. Tvoju kućnu instalaciju Elektro neće provjeravati. Njihovo je do brojila. Dalje je tvoja obveza.

Meni je teško povjerovati da laptop može potrošiti više struje nego ostatak kuće, sa klimom, bojlerima, turistima i ostalim. Ne bi li se laptop zapalio da vuče toliko struje? :thinking:
Prije će biti da je u nekoj prostoriji koja se zimi ne koristi ostala zaboravljena upaljena klima, grijalica ili tako nešto što je trošilo struju cijelu zimu.
Možda se neki uređaj pokvario pa troši puno više od normalnog?
Ili susjed u podrumu uzgaja marihuanu, s tvojom strujom. :face_with_raised_eyebrow: Traži polovicu uroda, ne pristaj na manje od trećine! :grin:
Najbolje pitati za savjet od elektičara.

Ja se ispričavam, ali ova razlika od 2500 kn je za ljetne mjesece tako da sam ispao glup, oko 600kn me ispadne zimi, 1100 ljeti :slightly_smiling_face:
Znači, ipak kompjuter nije kriv.

Samo da se nadovezem na ovu temu. Nisam placao 5 godina struju. Ali to nije sve, svakih 6 mjeseci dobio bi pretplatu od 300 do 600kn, ali bilo mi je to neugodno podici :slight_smile:
Kako zivim u novoj zgradi, svi satovi su vani i moj je bio neispravan. Sad su ga prije 3 mjeseca zamjenili i mjesecna rata mi je 200kn. Kako nije do mene bila greska hep je presao preko toga :yum:

2 Likeova

Komp sigurno nije…ali takve situacije lako provjeriš sam. Kad imaš uređaj na koji sumnjaš, onda pogasiš prvo sve, te se uvjeriš da sat stoji. Nakon toga upališ uređaj koji želiš provjerit koliko vuče struje i pratiš koliko će se sat okrenut nakon tipa 10min rada tog uređaja. Ako znaš koliko troši na 10min, znaš koliko troši i na sat vremena…itd. :wink:

P.S. danas si mi nešto pao na pamet i evo tebe na forum, haha.

1 Like

Pa naravno da za veću preciznost treba duži period mjerenja…i da imamo razliku u režimu rada uređaja. Ali zato mjeriš režim rada koji te zanima…ili izmjeriš cijeli ciklus rada (npr. veš mašina), pa imaš prosječnu potrošnju po svim režimima rada.

On tako neće mjeriti potrošnju komjutera dok je u režimu rada “stand by” …nego kada je u režimu rada “renderiranje”.

Za neku sitnicu provjeriti, nema potrebe ići kupovati uređaj. :confused:

Krivac moze biti svasta,pokvareni bojler za kojeg ni ne znamo da je u kvaru(otisao grijac na nacin da stalno grije) pa vec spomenuta guma od frizidera koja ne dihta pa frizider stalno radi itd.

Kakav bi to bio grijač? Rezultat je eksplozija, ako zakaže temperaturni osigurač u kućištu grijača.

2 Likeova

Nisam mislio doslovno,nego da mu je termostat u kvaru pa svako malo bezveze dogrijava vodu.

Jesi kupio nekog osvjetljenog miša za taj laptop? :wink:

1 Like

Kakve veze ima jel miš osvjetljen? Da potroši 500kwh u mjesec dana bi trebao imati reflektor (ili par reflektora, 700w po satu bi bilo u 30 dana 504kwh) a ne miš s pokojom ledicom :smiley:

Nego, kolko sam skužio, problem je riješen, odnosno problema nije bilo jer je razlika u potrošnji zapravo razlika između ljetnih i zimskih mjeseci? Ili sam nešto krivo skužio @bugi ?