Jedno superamatersko pitanje

Imam jedan div koji ponavljam na sajtu 10 puta, svaki taj div ima sva ista svojstva osim background-color koji je različiti na svaih 10.
Kako da to izvedem u cssu a da ne kopiram sva ostala svojstva 10 puta nego da samo izmjenim bg-color?

Npr ovako nešto.

#naziv { svojstva… }

a divu samo dodaš sa style naknadno pozadinu

Pa da.
Zajednička svojstva u vanjski css ili u head, a
background u zasebni inline.

Ako ti inline nije mrzak ( nekada dobro dođe ).

evo ti primjer

Insert title here #proba{ width: 100px; height: 50px; border:1px solid red; }
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto
Nešto

vidim da su kolege već odgovorile dok sam ja napisao…

[quote=“matija85”]#naziv { svojstva… }

a divu samo dodaš sa style naknadno pozadinu

[/quote] E to Style je ključna rijeć. Ma kužim sve ali ja sam pisao samo background-color:#FFFFFF; a falilo mi je ono style ispred. Inaće nikad ne stavljam svojstva u html a sad sam naletio na takav slučaj da je to potrebno.

Uopće nije potrebno!

Npr. napraviš css datoteku i unutra imaš
[HTML]
.div { zajednička svojstva }

.blue { background-color: blue; }
.red { background-color: red; }
.white { background-color: white; }
.green { background-color: green; }
[/HTML]
i onda u html-u odradiš to ovako

[HTML]

[/HTML]

I to ti je sva filozofija, ako ti je baš toliko mrsko dodavati inline stil

U atributu “class” možeš navesti više od jednog CSS opisnika - odvojiš ih razmakom. Primjer za IE, a ako radi tamo, valjda radi i na drugima:

Definicija atributa:

EDIT: Istovremeni upis s CC-om.

Još jedan problemčić, kako maknuti onaj razmak lijevo.

S ovim
[HTML]#iii2 ul{
margin:0;
} [/HTML]
sam sredio da ne bude odmaknuto od vrha više ali ako dodam još padding:0; onda se dogodi ovo

Sigurno se radi o tome da ul ili li imaju po deafaultu određene neke margine ali padding:0; ne rješava problem?

[HTML]

  <div align="left" id="iii2">
     <ul style="color:#B5B5B5">
        <li ><a href="#">Link 1</a></li> 
         <li><a href="#">Link 1</a></li> 
         <li><a href="#">Link 1</a></li> 
         <li><a href="#">Link 1</a></li> 
         <li><a href="#">Link 1 </a></li> 
         <li><a href="#">Link 1</a></li> 
       </ul>
    </div>[/HTML]

[HTML]#iii {
width:114px;
height:21px;
color:#FFFFFF;
font-size:14px;
padding-top:4px;

}

#iii2 {
color:#CCCCCC;

}

#iii2 ul{
margin:0;

}

#iii2 li{

}

#iii2 a{
font-size:11px;
color:#333333;
text-decoration:none;
}[/HTML]

E jebote, pljuješ po developerima i njihovom poslu i onda od istih tražiš pomoć, a ne čitaš njihove materijale i sereš po blogovima istih jer to nije nikakav kvalitetan content. Ali kako se ono kaže došla maca na vratanca.

Tvoj problem ćeš riješiti tako što ćeš ul elementu pridodati svojstvo list-style-position: inside;
pa će tako tvoj kod postati ovakav:
[HTML]
#iii {
width:114px;
height:21px;
color:#FFFFFF;
font-size:14px;
padding-top:4px;
}

#iii2 {
color:#CCCCCC;
}

#iii2 ul{
margin:0;
list-style-position: inside;
padding: 0; /* ili koliko ti već treba */
}

#iii2 li{
}

#iii2 a{
font-size:11px;
color:#333333;
text-decoration:none;
}
[/HTML]

Eto, uživaj.

Ako se ne varam list-style-position ne radi u IE7/8.

[quote=“CreatifCode”]E jebote, pljuješ po developerima i njihovom poslu i onda od istih tražiš pomoć, a ne čitaš njihove materijale i sereš po blogovima istih jer to nije nikakav kvalitetan content. Ali kako se ono kaže došla maca na vratanca.

Tvoj problem ćeš riješiti tako što ćeš ul elementu pridodati svojstvo list-style-position: inside;
pa će tako tvoj kod postati ovakav:
[/quote]
Hvala.

Takve gluposti koje si gore napisao nikada nisam rekao niti mislim. Ti si skroz izvrnuo moje rijeći.

Vidim da nije nitko napomenuo,

jedan id može pripadati samo jednom elementu, a ako više elemenata treba ista svojstva onda se koristi class.

Najbolj ti je riješenje kolege cc-a, nrpaviš jednu klasu sa zajedničkim svojstvima i onda klase posebno za boje itd.

[quote=“CreatifCode”]Uopće nije potrebno!

Npr. napraviš css datoteku i unutra imaš
[HTML]
.div { zajednička svojstva }

.blue { background-color: blue; }
.red { background-color: red; }
.white { background-color: white; }
.green { background-color: green; }
[/HTML]
i onda u html-u odradiš to ovako

[HTML]

[/HTML]

I to ti je sva filozofija, ako ti je baš toliko mrsko dodavati inline stil[/quote]

Upravo ovako bi i ja to napravio.

Ma ok, ovako imam 10 redaka više u html filu a onako bi imao 10 redaka više u css filu. Bitno da radi.

E još jedno pitanje kad sam već krenuo sa pitanjima.
Kako rješiti da dva diva budu jedan do drugog (jedan lijevo drugi desno) a da ih ne ubacim u tablicu sa dvije kolone?

Staviš

deklaraciju za oba

float:left; ili float:right;

bitno da je isto

i onda u HTML poslije divova dodaš

Pisao sam o tome CSS-u opčenito. Ne znam smijem li stavljati vanjske linkove da ne ispadne reklama, ako ne ispričavam se i molim moderatore da
maknu CSS STILOVI.

također možeš ih staviti u roditeljski DIV radi pozicioniranja, ovako što sam naveo gore će DIV-ove pomaknuti skroz lijevo ili skroz desno do prvog roditeljskog ruba.

Zbog čega je sve lošije kad je to u tablici? Učitavanje, puno koda?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja