Jednostavni d.o.o. - otvaranje tvrtke za 10 kuna

Vlada otvara vrata samozapošljavanju: Ako imate 10 kuna, moći ćete prijaviti svoju tvrtku! - mJutarnji

Navodno bi ovo trebalo potaknuti poduzetničke aktivnosti, pogotovo samozapošljavanje (u principu tako ga samo i vidim u 95% slučajeva).

Imate li vi kakve komentare na ovo?

Super?

Pa… ne vjerujem da će to puno pomoći RH da izađe iz krize :slight_smile: ali mogla bi biti dobra stvar za recimo populaciju koja pohodi ovaj i slične forume. Jednostavno otvaranje, bez velikih troškova pa tko želi izaći iz eventualne ilegale i ima tu i tamo koji poslić za obaviti (a zaposlen je negdje drugdje) - neloša stvar.

Glavni trošak tvrtke sigurno nije temeljni kapital. Dokle god se ne smanji trošak rada nećemo krenuti na bolje.

Ajde da i nešto na bolje ide, podržavam ovo!

Davno sam čuo, sad neznam jeli to istina…ako kupuješ preko tvrtke neku stvar to te izađe jeftinije?

Ne. Ne možeš kupovati stvari za sebe preko firme.

Politička šminka i punjenje državne blagajne. Naravno, opet na teret naivnih ( sada već očajnih ) građana.
Dio nezaposlene mase će se zaletiti i napuniti kasu plačanjem administrativnih troškova. I to dva puta za redom. Jednom pri otvaranju tvrtke, pa kroz par mjeseci pri zatvaranju iste.

Još će se malo nagomilati pravni postupci ( kao nema ih dovoljno ), ovrhe, blokade, stečaji, zaduženost…

Tako da ovim “potezom” predviđam porast populacije u kaznionicama a ne BDP-a.

Za uspjeh startup poduzetnika mora postojati kvalitetno poduzetničko ozračje, a ovo je samo copy-paste
jedne zapravo nevažne situacije u smislu “poticanja poduzetništva”.

[quote=“33diz”]Politička šminka i punjenje državne blagajne. Naravno, opet na teret naivnih ( sada već očajnih ) građana.
Dio nezaposlene mase će se zaletiti i napuniti kasu plačanjem administrativnih troškova. I to dva puta za redom. Jednom pri otvaranju tvrtke, pa kroz par mjeseci pri zatvaranju iste.

Još će se malo nagomilati pravni postupci ( kao nema ih dovoljno ), ovrhe, blokade, stečaji, zaduženost…

Tako da ovim “potezom” predviđam porast populacije u kaznionicama a ne BDP-a.

Za uspjeh startup poduzetnika mora postojati kvalitetno poduzetničko ozračje, a ovo je samo copy-paste
jedne zapravo nevažne situacije u smislu “poticanja poduzetništva”.[/quote]

Potpisujem. Time pokusavaju suzbiti sivu ekonomiju. Nisam bas siguran da ce neko ko radi na crnjaka sad ici otvarat firmu. Nije temljni kapital osnovni problem, nego cjela administracija koju trebas voditi kad imas firmu. Koliko ce sad otvorit tu fimu samo za jedan posao, nekoga zaj… i odmah je zatvorit, pa ponovno…
Fakat mazanje ociju, premda je kao ideja odlicna stvar i kad bi stvarno zazivjela bilo bi jako dobro, ali ko i puno stvari sta radi vani ne prolazi kod nas… Steta

Ovo je meni bio najbolji primjer koji sam do sada čuo, a koji pokazuje u čemu je problem s crnom ekonomijom kod nas. I koliko je jednostavno taj problem riješiti, samo da se netko sa zrnom soli u glavi dohvati problema.

Dok se moglo s poreza na dohodak odbijati zdravstvene račune, građani su od liječnika, stomatologa i drugih tražili račune.

Kako su liječnici, stomatolozi i drugi morali davati račune, oni su onda račune tražili i od svojih dobavljača, i tako u lancu - naprosto te prisiljava da tražiš račun ako ga moraš dati.

Kada je država ukinula oslobađanje poreza temeljem zdravstvenih računa, kako bi “podebljali” blagaju, građani su prestali tražiti račune. Ovi poduzetnici su prestali tražiti račune od svojih dobavljača, itd. I svi su počeli raditi na crno.

To je toliko eskaliralo, da neki nisu mogli plaće isplatiti, jer preko računa (na bijelo) naprosto nisu imali prikazano dovoljno novaca.

Što, međutim, naša država radi? Pošalje inspektora da s 50 kn globi babu koja nije uzela račun u pekari. Jer tako učimo građane da se računi moraju uzimati.

Što bi država trebala napraviti? Omogućiti babi da na račun od 20 potrošenih kuna može smanjiti poreznu osnovicu za 1 kn. Pa će sama tražiti račun.

Dobar mi je bio jučer jedan komentar na teveu kad je tip rekao da su mu u hitro.hr rekli da je bolje da sam obavi ono zašto je njima došao jer će to brže obaviti! Eto tako funkcionira naša birokracija i dok to ne riješe mogu preslikati sve što je u razvijenom svijetu izmišljeno za poticanje poduzetništva i opet nećemo naprijed.

Kako bi to bila uspješna ideja sljedeći korak valde bi trebao biti da te “jednsotavne trtke” ograniči na jednog zaposlenika, i da takvim tvrtkama ukine plačanja bilo kakvih fiksnih mjesečnih nameta(zdravstveno, mirovinsko, hgk, spomenička renta itd.), a da umjesto svega toga uvede jednu jedinstvenu poreznu stopu poreza koja bi to sve objedinjavala i koja bi se plaćala prilikom naplate izdanog računa. Inače nema smisla, jer jednostavno tako mogu otvoriti i obrt.

Nije problem otvoriti obrt ili d.o.o., nego je problem u ovako nestabilnoj i neuređenoj ekonomiji naplatiti svaki mjesec min. 10k - 15k kuna kako bi se pokrile sve obveze koje proizlaze iz d.o.o.-a ili obrta.

Na gore opisani način bi onda to doista bila vrlo jaka poticajna i konkurenta mjera za samozapošljavanje, a ovako ostaje samo jedna dobra ideja.

što je sa .hr domenama? Možemo imati besplatnu .hr domenu?

Glupost je radni jedne hr domene otvoriti tvrtku čije te otvaranje košta cca. 1000 kuna, a hr domena te košta 600.

da, ali mora biti kao ime firme ili povezano, ne možeš koju hoćeš

Bah. Ovo što sam pročitao je samo osnovna ideja.
Temeljni kapital 10 kuna, najviše tri člana društva i jedan član uprave. I to je sve što se zna.
Ovisno o tome kako se riješeni detalji i koje su razlike između jednostavnog i normalnog d.o.o.-a i obrta, može biti odlična stvar, a može biti i katastrofa.
Poučen dosadašnjim iskustvima, očekujem loše promišljenu ideju za jednokratno punjenje proračuna, s dugoročno lošim posljedicama.

[quote=“gambo”]očekujem loše promišljenu ideju[/quote]Oh, ti očekuješ promišljenu ideju?

Promišljenu do razine “Ako milijun ljudi otvori doo, zaradit ćemo 10 milijuna.”

Tko provjerava da ime firme/udruge mora biti isto ka domena?

možeš kupiti koju hoćes .hr domenu stim da ti je godišnje 600kn dakle naplatna domena ne besplatna

Registracija naplatne hr domene
(nije potrebna dokumentacija)

Ne posjedujete tvrtku, obrt ili udrugu a želite registrirati .hr domenu ?
Putem naših stranica možete registrirati naplatnu .hr domenu. Svaka fizička osoba sa stalnim prebaivalištem na teritoriju Republike Hrvatske ima pravo registrirati jednu naplatnu .hr domenu.

Kako do naplatne hr domene?

kako biste mogli postaviti Vaše stranice na poslužitelj, potrebno je naručiti hosting paket
uz hosting paket upišite traženi naziv naplatne hr domene
nakon narudžbe hosting paketa i domene, sustav će Vam generirati ponudu za naručenu uslugu
po uplati ponude usluga će biti aktivirana, a svi podaci potrebni za spajanje na server, poslani mailom

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja