Jel netko prodaje Ripple (XRP)

U BTC threadu sam nesto sitno pisao na temu ova dva coina.

Full disclosure, kupio sam nekoliko tisuca XRP daaaavno, kad je cijena bila manje od pola US centi, jer je i tada bilo jasno da je Ripple jednostavno fenomenalna tehnologija, ali mi ni tada nije bilo jasno zasto ja XRP token uopce mogu kupit. Ovaj nenormalni nedavni skok je potpuno neprirodan i nema nikakvog smisla, cista spekulacija. Zato sam prodao sve XRP, zaradio poprilicnu pinku, i uopce ne namjeravam ponovno kupit. XRP jednostavno NIJE valuta, nije namijenjena tome, nema bas nikakvu infrastrukturu da bi je individue koristile na bilo kakav nacin osim tradeanja za druge valute. XRP je namijenjen bankama, potpuna je suprotnost necemu kao Bitcoin, i nema bas nikakvu intrinsicnu vrijednost. Dakle, ovaj boom se moze ugasit u bilo kojem momentu, i onda ide dugi niz ravne crte ili blagog pada, kao sto se vec dogodilo.
Razumijem da je privlacno vidit kako stvar raste nenormalnom brzinom, i mozda je stvarno zgodno gurnit neku manju cifru u XRP i nadat se ponovnom boomu, ali morate bit svjesni da je to cista kocka. I to ne u smislu u kojem su BTC i ETH kocka.

ETH isto inicijalno nije zamisljen da bude valuta, nego pokretac aplikacija izgrađenim nad ETH. Tokeni aplikacija nad ETH imaju nekakvu opipljivu vrijednost, ali se ta vrijednost ne mora nuzno pretocit u ETH.
Ali… ETH je uzeo malo spotlight bitcoinu cisto radi deadlocka u kojem se BTC trenutno nalazi, i poceo se stvarat nekakav eko sistem oko samog ETH. Zapravo danas ima puno vise primjena nego kad je zamisljen, a jedan veliki pokretac cijene je i cinjenica da dosta ljudi pri pokusaju prodaje BTCa, zapravo umjesto u fiat pretvara u ETH. Walleti su se poceli programirat, exchangeovi su poceli trgovat ETH za fiat direktno, i iako nisam jos naletio na stvarnu trgovinu eth za dobra/usluge, ne bi se okladio da se nece dogodit i to. Tako da… mozda. Osobno drzim određenu sumu novaca u ETH, nek se nađe. Zapravo se mislim i isprogramirat nesto na platformi.

Međutim BTC je jako drugaciji od ova dva coina, i ima svake logike da realnom, opipljivom potraznjom u buducnosti organski postane puno vrijedniji nego trenutno je. I ETH i XRP cijenu drzi na spekulaciji, BTC se zaista i koristi. I ima taj promise decentralizirane valute bez vlasnika. Ako ga developeri prije ne uniste, BTC je bog i batina crypto svijeta.

3 Likeova