jQuery vs. MooTools

Sta je bolje, sta vi koristite?
Ja koristim MooTools, ali njihova dokumentacija je siromasna, pa se tesko snalazim.
Dok je broj primjera za jQuery daleko veci, a postoji i forum.
Da li je kasno da predjem na jQuery?

Probaj sa Java Scriptom. Proučio sam dosta toga i nikako da nađem prednost jQuery ili sl. i ne kužim zašto ga neki forsiraju… lightweight i small footprint su prekomični izrazi kad u browser učitavaš masu nečega šta ti ne treba.

Ja sam na strani jqueryja,
@Ibiza, naravno da nećeš koristiti jquery ako je sve što imaš od javascripta provjera nekog polja ili nešt ful ejdnsotavno, ali kad radiš malo žešće stvari nisi onda ni ti lud da ideš radit od nule sve i izmišljaš toplu vodu :)) Zna se što je framework bez obzira na jezik :slight_smile:

Slazem se. JQuery je velik i neoptimiziran (bez obzira sta se obicno tvrdi da je brz i malen :smiley: ), koristi svoju sintaksu i ljudi se obicno pogube ako nesto ne mogu napraviti u JQuery-ju, a mogu u JS-u.
Puno bolja opcija je prvo nauciti ECMA 262 standard i pojedine implementacije odnosno njihove razlike (Trident, Gecko, WebKit …), a onda tehnike programiranja u JS-u. S takvim znanjem se mogu programirati male komponente i za vecinu stvari te stvari se relativno brzo naprave, a rade puno bolje od JQuery rjesenja, a i puno su brze i zauzimaju manje memorije.

Cisto jedan primjer:

$("#checkbox1).attr(“checked”, true);

VS

document.getElementById(“checkbox1”).checked = true;

JQuery u ovom primjeru stvara globalan objekt koji sadrzi sve zivo, sta je potrebno i sta nije. Sa osnovnim JS-om se ista stvar napravi u jednoj liniji koda, a stvar trosi puno manje resursa … i sta je najgore - radi bolje (JQuery inace ima bugova u hendlanju atributa, tako da njegova funkcija “attr” zna cudno funkcionirati). :smiley:

Normalno da ne koristim jQuery ili MooTools za nesto se jednostvno moze uraditi sa JS.
Ali ako radim SlideShow ili recimo sortiranje koje sam primjenio u svom CMS-u lakse mi je sa MooTools.

jQuery za AJAX i jQuery magic :slight_smile: slide, fade…

Za sve ostalo cisti JavaScript. Stvarno nema smisla ucitavat jQuery ako moras napravit stvari koje mozes napravit samo JavaScriptom.

A ovo jQuery vs. Mootools, definitivno jQuery, ako zbog niceg drugog onda zbog puno boljeg i veceg community-a, puno tutoriala, gotovih plugina, odlicne dokumentacije…

Bio sam davno otvorio sličnu temu i odabrao sa YUI 3 od Yahoo!

YUI 3 bi trebao biti vrlo brz, dokumentacija je 5++.

No, način na koji YUI funkcionira neće će svidjeti nekim developerima. HTML je totalno odvojen od JS (oni stručno vele načelo “separation of concerns!”), tako da ubacivanje funkcionalnost unutar HTML nije moguče.
Pod time mislim >>onclick=“Ovdje nastupa YUI3”<< i sl.

Zatim framework nije widget orijentiran već je više napravljen kao temelj koji kompletno preuzima skriptiranje stranice (iako naravno dodavanje vlastitih widgeta je kvalitetno rješeno)

No sve u svemu izbor broj 1 što se mene tiče.

Ja koristim jQuery, ali ga izbjegavam ako mogu koristiti čisti javascript.
Uglavnom koristim jQuery kada trebam povuć neke podatke iz baze, a koji moraju biti prikazani bez refreshanja stranice (npr. poput padajućih menija gdje je rezultat u drugom meniju ovisan o izboru u prvom meniju ili ako radim rotate banera na stranicama i sl.).
Meni je jQuery zakon :slight_smile:

[quote=“ivan.skugor”]
J i sta je najgore - radi bolje (JQuery inace ima bugova u hendlanju atributa, tako da njegova funkcija “attr” zna cudno funkcionirati). :D[/quote]

Jesi ti siguran ili su to neki davni bugovi? Ja koristim jquery već negdje godinu i pol, i nisam do sad primjetio nikakve bugove, a sve je bilo testirano u 4 najjača browsera (IE,Chrome,Opera i FF)

Guglaj!

IE6 (mozda i 7) ima problema sa tim (set/getAttribute koji oni koriste, umjesto odgovarajucih property-ja), a i sami JQuery developeri su priznali da im to ne radi kako spada, cak ni u najnovijoj verziji.

U nekim trivijalnim slucajevima vjerovatno neces imati problema.
U biti je najveci problem ako vec naletis na neki problem, kako ga rjesiti. Modificirati JQuery kod? Kad vec oni nisu toliko strucni da jos uvijek taj problem nisu rjesili.

Sta je najgore, sa cistim Javascriptom se to da rjesiti poprilicno jednostavno (koriste se standardni property-ji, sa kojima IE6 nema problema). :smiley:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja