Kad platis na Alexa onda ide bolja pozicija

Primjetio sam da kad se plati na alexa odmah podignu poziciju u nebo. Evo jedan primjer:

Sajt cazin .net (koji ni u gradu Cazinu nije poznat ali to nije tema sada) za samo jedan dan skace bolje nego i jedan bosanski konj, pogledajte link: https://www.alexa.com/siteinfo/cazin.net

Zar to nije sramota za Amazon?

Sa porastom na Alexi ne dobiješ ni jedan posjet više, ne rasteš na Googlu, ne dobijaš fanove na Faceu… to je obična procjena posjeta koja je jako neprecizna i nema preveliku važnost. Ne znam čemu drame oko toga.

1 Like

A sto je za ocekivati?
Kad Googlu platis oglasavanje stranica ti je uvijek na najboljoj mogucoj poziciji.

1 Like

Zato sto kad placas mjesecno, onda postavis tracking code na sajt i sve posjete se racunaju. A ako ne placas i nemas tracking code, onda se racunaju samo posjete ljudi koji imaju instaliran alexa addon u browseru… e u tome je fora.

Offtopic: moja bivsa je rodom iz Cazina a zivi u Svicarskoj, svaki dan joj je otvoren Cazin .net i cita, isto kao meni wmforum i radiosarajevo. To je jedini portal za taj grad koji dijaspori prilizava dogadjaje iz istog.

Sve ovo nema smisla :smiley:

1 Like

Ja sam iz Cazina i ovaj portal je sprdačina, pretvara se u ekskluzivu lagano, ali šta gore neko napisa, taj portal je vec dugi niz godina prisutan, svi u cazinu znaju za njega a grad ima oko 70k stanovnika… Ali opet 8 mjesto po alexi je nerealno, alexa može poslužiti samo kao gruba analitika a nikako tacna 100%

Mislim da je ovo malo realnije :smiley:

1 Like

Mozda rank, ali Visits… tesko :slight_smile:

Visit im je ustvari otvaranje stranica. Provjeravao sam svoje sajtove i tu je to u 10ak hiljada :smiley:

Aha, broj otvorenih stranica.
Pa ako je to priblizno tacno, onda je to solidna poseta za portal “lokalnog tipa”.

Alexa nije relevantan alat za takve podatke.

Evo ja uzeo trial za geek.hr pa ćemo vidjeti rezultate :slight_smile: ali iz ovoga što vidim treba malo duže od jednog dana da počne rangirati prema certified podatcima.

Inače, na račun alexe i similarweba mi se znaju povremeno javiti oglašivači, uglavnom traže sponzorirani čanak ili predstavljaju svoj ad network tako da nije baš skroz beskorisno.

Pojavilo se masu servisa koji fejk boostaju alexa ranking za male novce pa je ovo valjda alexin odgovor na to.