Kako da znam ima li tudji Adsens kod na mom sajtu?

Pozdrav svima! Molim za pomoć jer nikako ne uspijevam da riješim problem sa Adsensom

Imam sajt koji ima oko 1,5 miliona pregleda mjesečno, odn, oko 50.000 dnevno (region, oko 10% dijaspora), i do prije par godina sam od Adsensa imao oko 300 eura mjesečno. Onda je to palo na 200, a prije par mjeseci je Adsens preko noći pao na euro - dva dnevno, odnosno pedesetak eura mjesečno.

Dešava se i jedna vrlo čudna stvar, kada hoću da blokiram neke lokalne oglašivače, vidim njihove Google reklame na sajtu, ali ih nema nigdje na mom Adsense nalogu u Blocking control, pa je jedino što mi pada napamet da je na mom sajtu nečiji drugo Adsens code, jer su kod mene već ranije blokirani ovi izvori.

Tehničke stvari mi inače rade drugi, izmijenjalo se njih nekoliko, pošto sam ja iz druge branše i ne znam o tome baš mnogo.

Kako da saznam da li mi je neko ubacio svoj Adsense u sajt i kako da riješim ovaj problem?

Mislim da bi sa toliko posjeta trebalo da imam bolju monetizaciju, ima li neko ideju o čemu se radi?

Hvala unaprijed na odgovoru!

Evo Vučko, o ovom nam piši; kako si došao do milijunskih pregleda, a vjerojatno ne znaš ni otvoriti source code? A i ja pitam svašta. :blush:

No dobro, ovako napravi: na stranici gdje želiš kontrolirati koji je Adsense klikni Ctrl + U, zatim u prozoru koji se otvori klikni Ctrl + F, tu upiši “ad_client“ bez navodnika. Kada nađeš taj dio u kodu, to je Adsense reklama i pogledaj 16 znamenkasti broj desno a unutar navodnika. To je Google ID i trebao bi biti tvoj. :thinking: Usporedi ga na nekoliko stranica. Ako negdje postoji drugačiji broj; prenesi naše pozdrave tim svojim pomoćnicima koji su radili web. :smile: :o:

1 Like

Vidim sad da negdje može biti i ad-client umjesto

Probaj i tako naći ovaj broj, ako neće onako. :o:

Hvala velika!!!

Sajt je news portal, postoji već pet godina, i radi se o tome da je sadržaj dobar. Uglavnom posjete dolaze sa FB, imamo jaku FB stranu.

U pravu si, ne znam otvoriti taj source code, ja sam za ovaj novinarski dio, ali evo moram i to da učim :smiley:

Ako ne tražim previše, obzirom da poznaješ materiju, imaš li neki savjet kako da pojačamo monetizaciju sa ovim milionskim posjetama?

Hvala tebi Vučko što sudjeluješ u našem Forumu. :blush:
A o pojačanju monetizacije govorili smo mnogo, naš Forum ima cijeli niz stručnjaka, :+1: provrti malo; https://wmforum.geek.hr/c/zarada/adsense a glavno da smo sada vidjeli jesu li tvoji oglasi na cijelom websiteu ili nisu? :blush: :o:

Evo pretražujem, pa javljam :smiley:

@c3po – ovo je pre komplicirano.:sunglasses::sunglasses:

Ovo je jednostavniji način:
Desni klik mišem na stranici, pa view source, ili pogledaj izvorni code, i ctrl + find i tražiš ad_client.

To je jedno te isto ali jedino si ti došao malo zakomplicirati i ovaj topic. :frowning:
Nije te bilo dugo. Odmorili smo. :smile: :o:

3 Likeova

Hehhehe, moraću se ja više sa vama družiti :smiley:

Evo kaže da je moj broj, i drago mi je da eliminišem tu sumnju, ali ostaje mi milon drugih. Ne mogu da nadjem da je iko imao sličan problem da ne može da nadje neki oglas na adsense nalogu i da ga blokira

Sve puno stručnjaka ovdje. :smiley::smiley::smiley::smiley::smiley::smiley:

1 Like

One koje zelis da blokiras, blokiraj po domeni ili ih nadji rucno u AdSense panelu. Tamo im blokiraj “Account” s kog dodaju reklame, tako da se vise ne trebas brinuti da li se oglasavaju preko svoje domene, Facebooka ili YouTubea.

Da li si gledao Policy Violation na AdSense, da li tamo imas u listi linkove ili cijeli svoj URL kao problematican.

Mozda ti je CTR nikakav.

Mozda imas penale pa korisnik mora 2 puta kliknuti na reklamu kako bi je otvorio (jer su ti reklame mozda postavljene nepravilno)

Postoji mnogo mogucnosti

U krajnjem slucaju napisi URL svog portala, ovako na rekla/kazala s tvoje strane, dobices mnogo i rekla/kazala s nase strane - nismo sveznalice tolike :slight_smile:

Nemoj tako olako eliminirati ovu opciju, ako ti je sumnja opravdana.

Onaj tko te krade, mogao bi:

  • isporučiti tuđi adsense code u samo tipa 5% otvaranja tvoje stranice
  • a mogao bi znati i u kojoj državi/gradu si ti, pa isporučavati tuđi adsense code samo za otvaranja stranice iz drugih država ili gradova. Tako da ti ne možeš to lako primjetiti ovakvim provjerama.

Najispravnija provjera bi ipak bila da se spojiš na server gdje ti je site, i da netko tko se kuži baci pogled u djelić code-a gdje se isporučuje adsense dio. Da vidi da nema nekakve sumnjive logike oko toga ugrađene.

Drugo što također možeš…ugraditi komadić codea u stranicu koji će nakon otvaranja stranice provjeriti o kojem adsensu računu se radi, pa ukoliko nije tvoj adsense račun da ti pošalje upozorenje o tome na email.
Ovakav komadić codea možeš stvarno ugnjezditi bilo gdje u javascript i bit će teško vidljiv onome tko sabotira adsense. Tako da ako netko na lukav način sabotira adsense, ti ćeš ga na ovaj još lukaviji način uhvatiti sa prstima u pekmezu.

Uglavnom, zanimljiv problem. Dok god aplikacija nije hostana na tvojoj mašini…nikad ne znaš tko se uvalio sa prstima u pekmez.

Sretno.

P.S. ovu provjeru što si radio inspektanjem isporučene stranice. Ponovi to barem 20-ak puta …i ponovi preko proky servera koji sakriva lokaciju onog tko otvara strancu. Pa ćeš i u toj varijanti biti mrvicu sigurniji u ono što gledaš.

@bozoou Hvala na savjetima! Meni je iz 5-6 puta pokazao naš Adsense broj, ali ovo sad daje drugačiji pogled. Pogotovu što je baš loše stanje, a ne možemo da nadjemo uzrok. 

Ko tačno to može da uradi? Imamo jednog momka koji se bavi održavanjem, može li on?

Kako se ugrađuje taj komadić koda? Kako izgleda taj code? Gdje se stavlja?

Izvini, možda su glupa pitanja, ali ja baš loše stojim sa ovim stvarima, evo pokušavam da učim, i nađem neko rješenje. Hvala ti još jednom :smiley:

ako taj momak ima pristup ftpu, ili theme editoru … može

Može svatko tko:

  1. ima fizički pristup računalu na kojem je hostana tvoja stranica
  2. ima pristupne podatke za upload file-ova na tvoj server
  3. imao je nekada pristupne podatke za upload file-ova na tvoj server ili je radio na tvojim skriptama

Točka 1. To su tvoji hosting provideri. Ali ozbiljan host si tako nešto nikad nebi smio dozvoliti da prčka po fileovima svojih klijenata. Zbog gluposti si narušiti povjerenje klijenata i biznis…
Ali u neki žnj. host nebi imao preveć povjerenja…ako može maznut ok lovu.

Točka 2. Tko god ima šifre za upload fileova, može također stavljati na server što god želi.
Točka 3. Ako je netko nekada ranije imao šifre za upload fileova na tvoj server, mogao je tada ostaviti unutra svoju skriptu s kojom kasnije može raditi s tvojim fileovima što god poželi. Doslovice da mu se otvori panel sa svim tvojim fileovima i da opet radi upload kakav želi. Ali takva skripta je dosta vidljiva ako se prekopaju file-ovi…i ako znaš što trebaš imati unutra, ovakav maliciozni code se lako vidi.

Taj kod bi radio sljedeće:

  1. Na onload stranice bi se aktivirao
  2. Pričekao bi deset sekundi ili i pola minute ako treba. Ovisi kako se postavi…i tek nakon tih pola minute bi potražio sve djelove HTML-a koji su od Google Adsensa.
  3. Za svaki komad HTML-a koji je od Adsensa, provjerio bi jel KEY tog adsensa tvoj KEY ili nečiji tuđi.
  4. Ako nije tvoj, poslao bi ti email sa tim tuđim KEY-em po kojem bi tražio lopova.

To ti je algoritamski sročeno, svatko tko zna javascript ti to vrlo lako složi u funkcionalan code.

Prvo treba da kontaktiraš Google i pitaš ih da li se to uopšte dešavalo na šta sumnjaš:
da li je korišten drugi (osim tvog) adsense nalog na tvojoj domeni.

1 Like

Zar gugl ne banuje ako ima vise vrsta adsenese na jednom sajtu?

Ne banuje to je dozvoljeno. Medjutim ako sajt krsi pravila mozda oba naloga budu banovana.
https://support.google.com/adsense/answer/1346295?hl=en#Ads_on_the_same_page_or_site_as_another_publisher

1 Like

Pise i da ako ako taj drugi sto ima adsense id nalog bude kaznjen na drugim sajtovima,kaznjavaju se i svi ostali sajtovi gde je kod od tog kaznjenog ID.

Ovo ne pise u adsense pravilima ovo je autor ovog sajta to sam napisao.

Da. To ti identicno pise i na zvanicnom Googlevom linku gore iznad.

Predlazem da se drzis tih zvanicnih support pageva jer recimo na ovom sto si linkovao ima puno zastarjelih i netacnih stvari (npr ovo oko limita broja oglasa).

Znaci ko god radi sa Adsensom prije rada bi trebao iscitati sve ovo:
https://support.google.com/adsense/topic/1261918?hl=en&ref_topic=1250104

I sve linkove ka podstranicama odatle.

1 Like