Kako do domene koju je registrar bez dopuštenja prenio na drugu osobu?

Situacija se slijedeća:

Neka domena je registrirana preko PROMO MEDIA. Naime, ta firma je propala a vlasnik Promo Media (Ivan C.) je domenu napisao na sebe (ime, adresa, email) i nedavno je ta domena istekla. Pošto ona postoji već nekih 6-7 godina i prema njoj su građeni kvalitetni linkovi, njen kupac ju želi obnoviti, ali zapravo nemože ništa pošto je ovaj sve prepisao na sebe, pa samim time se nemože obaviti ni transfer pošto je zaključana domena, a i treba EPP ključ…

Čovjek Promo Medie se ne javlja ni na fixni telefon ni na email. Kako je moguće riješiti taj slučaj? Imali tko kakav kontakt mobitela, adresu stanovanja ili slične informacije?

Isto nam se dogodilo. S čovjekom se nije moglo stupiti u kontakt. Čekali smo da domene istekne, pa je onda registrirali.

pokušaj ovdje
http://www.nano.hr/

Ako ko treba ja mogu obaviti taj detektivski posao za 100 kuna plačate ako uspijem

Koji posao što Kiki treba napraviti…

Domena je istekla prije tjedan dana, a on ju je opet zakupio i dns serveri su drugi.

O, nabijem ga…

Tjedan dana potrage, nikako stupiti u kontakt s čovjekom. Prolistao sve žive telefonske imenike, pa zvao sve brojeve koji su navedeni u whois servisima - nijedan broj nije aktivan, također i nano.hr br. telefona koji je na početnoj stranici kad se nazove na mobu mi odmah izbaci Nema odgovora.
Krešo mi nije uspio :frowning:

Ima li tko kakve spoznaje, način kako kontaktirati čovjeka, kako doći do vlastite domene…?!
Svaka informacija bi dobro došla.

Ako su originalni korisnici domene uredno izvršavali svoje obveze prema spomenutom trgovačkom društvu sve do njegovog prestanka poslovanja i ako nisu odustali od domene kada je društvo prestalo poslovati ili je domena istekla, onda je najbolji smjer djelovanja odmah kontaktirati odvjetnika i iskoristiti sve zakonske mogućnosti. Ovo je najučinkovitije, jer će odvjetnik uvidom u točan slijed zbivanja moći reći koje zakonske mogućnosti originalnim korisnicima stoje na raspolaganju – moguće i neke vrlo efikasne i brze (idealno bi bilo kada bi postojala mogućnost da se ishoduje nekakav nalog kojim bi policija dostavila kontaktne podatke osobe koju treba kontaktirati).

S druge strane, zamoliti za pomoć nekog kvalitetnog registrara ili osobu koja se dobro poznaje u regulaciju domenskog prostora i vidjeti na koji se način može za pomoć obratiti višoj instanci u toj hijerahiji.

Što se sudskog registra tiče, postoje tri aktivne firme naziva “Promo media” i niti jedna neaktivna (propala). Ukoliko možete doći do adrese odogovorne osobe u originalnoj firmi s kojom ste imali ugovor (ne do ove osobe koja je sada korisnik domena, već do odgovorne osobe poduzeća s kojim ste imali poslovni odnos), svaki kontakt je najbolje obaviti preporučenim pismom, s povratnicom uz zahtjev za osobno uručenje.

Ono što je vrlo neobično jest što se podaci s DNS-a nikako ne poklapaju s podacima iz Trgovačkog suda i ja bih tu malo pročeprkao.

  1. who is podaci moraju biti tocni. Zasto su stajali na njega ako nije njegova domena? Ako vam je problem pokazivati podatke kupite who is protection, ali nikako nemjte dozvoliti da vase domene stoje na nekog drugog. A vuce se i pitanje zasto kupujtete domene kod kuce? Zasto palcate 50% vise nego bi trebali? Bojite se da vam stranci ne ukradu novac, dok vam ga domaci kradu legalno.

  2. Kontaktirati odvjetnika, domaceg? Jel se mogu nabrojit na prste jedne ruke koji znaju sto ej to domena? Dakle probajte se regat na digitalpoint forumu i tamo ima topic s odvjetnicima mozda vam neki od njih dade pravi savjet ili vas cak moze i zastupati ako bude treba.

  3. Kontaktirati ICANN, samo neznam kako cete im objasniti da na vasoj domeni nisu vasi podaci vec 7 godina kada oni uredno salju obavjest barem 4 puta na godinu da provjerite svoj who.is i azurirate podatke…

[quote=“dadaas”]1. who is podaci moraju biti tocni[/quote]Eto, ali nisu. Na DNS-u je za Promo mediju navedena jedna adresa, a poduzeće pod tom adresom ne postoji na registru Trgovačkog suda. Čak niti kao poduzeće u stečaju. Zato treba malo pročeprkati, jer nije moglo to poduzeće nestati bez traga.

[quote=“dadaas”]2. Kontaktirati odvjetnika, domaceg? Jel se mogu nabrojit na prste jedne ruke koji znaju sto ej to domena? [/quote]Za sagledavanje njihovih pravnih mogućnosti u odnosu na trgovački ugovor koji su imali ne treba odvjetnik koji zna puno o domenama. Što ne zna, pojasnit će mu. Roba i usluge oko kojih se sklapaju ugovori je najčešće vrste o kojoj odvjetnici znaju i manje nego o domenama. Naravno da to ne znači da odvjetnici tu ne mogu pomoći. Naravno da neće auto-mehaničar davati pravni savjet oko kršenja ugovora o kupoprodaju automobila.

[quote=“dadaas”]Kontaktirati ICANN, samo neznam kako cete im objasniti da na vasoj domeni nisu vasi podaci vec 7 godina kada oni uredno salju obavjest barem 4 puta na godinu da provjerite svoj who.is i azurirate podatke…[/quote]To je točno, ako stoji što si naveo. Ali to autor teme nije naveo u prvom postu. Samo je rekao da je neka osoba u nekom trenutku promijenila podatke na sebe. Kada i koliko dugo su podaci na toj osobi, to nije poznato. Kao niti na koga su glasili prije toga.

Uglavnom, bit teme je pronaći što više puteva kojima bi oštećene strane mogle krenuti u situaciji takvoj kakva jest. Kako je neki ugovorni odnos postojao, odvjetnik će znati reći može li se krenuti tim putem. Svakako, ako na digitalpointu mogu upoznati odvjetnika upoznatog s našim zakonima i licenciranog za rad u Hrvatskoj, tim bolje.

Ako je domena vrijedna, ako vrijedi preko 100$ onda idite u te procese s nasim odvjetnikom. Mozda samo pismo od odvjetnika prema osobi koja je pocinila kazneno djelo bude dovoljan. No ako se radi o pravo domeni (pr3+ na koj je i stranica) onda na digitalpoint i procedura za ICANN. Jer tada je to najbrzi process.

No najvaznije je pitanje koji dokaz vi imate da ste vlasnik te domene?

Borg,

mi smo imali klijenta kojem je Promo media napravila istu stvar. I taj klijent je trajno ostao bez domene (cekali su istek, ali posto je imala backlinkove snepao ju je bot prije njih), no nikakve akcije (osim kontaktiranja Promo medie i Nano-a sto nije urodilo plodom) nisu htjeli poduzimati jer su procijenili da im manje vrijedi domena nego potencijalni gubitak vremena.

  1. Ako na domeni nisu podaci korisnika domene, nece pomoci ICAAN, registrari i slicno, bar ne “klasicnim” nacinima. A da li oni imaju neke procudure gdje bi se dostavom vase placene fakture prema njihovom reselleru moglo dobiti da se vasi podaci stave na domenu - ne znam.

  2. Itekako se moze napraviti ono sto je napisao tsereg, jer rijec je o cistoj prijevari odnosno krsenju ugovora. Naravno morate imati dokaz da ste uslugu platili. Npr. odvjetnik koji vam moze rijesiti problem vezan uz domene: Odvjetnički ured Tomislav Valičević, 01/4847762

  3. Mozes navesti o kojoj je domeni rijec (ako ne zelis javno posalji mi PM), mozda bi mi nesto palo na pamet kad vidim whois…

Ja bi isto volio znati o kojoj je domeni rijec, te bi isto pomogao ako bi mogao.

Također se moze javiti drzavnom inspektoratu, vjerujem da postoje drakonske kazne za ovo, odavno je proslo doba kada se moglo radit sto se htjelo, sad je doba odgovornosti i promo media bi trebala odgovarat.

To sto se ovdje radi o domeni XXXKN vrijednosti a ne o zemljistu nije nikakva razlika.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja