Kako i odakle početi?

Iako su u dvije istaknute teme obrađene osnove pokretanje e-trgovine, meni bi trebale malo konkretnije informacije. Ukratko treba mi sistem online naplate sa kreditnim karticama na web siteu koji bi nudio 4-5 proizvoda. Dakle, ne radi se o nekom većem web shopu već o stranici koja bi prodaval samo 4-5 proizvoda. Cijene tih proizvoda kretale bi se naprimjer od 50 do 400 kn. E sad, konkretno me zanima koji su koraci u implementaciji sistema online naplate putem kreditnih kartica, znači kako ide korak po korak. Ako neko ima konkretnog iskustva sa ugradnjom ovog sistema bilo bi fino da pomogne, kako meni tako i drugima koji možda traže ovakve informacije. Neka od konkretnih pitanja na koja bi volio dobiti odgovor su:

  1. Treba li mi neki već gotov sistem za web shop (poput virtuemart) ili jednostavno na bilo kojem dijelu stranice mogu ponuditi proizvode (po sistemu klikneš na “kupi” i onda odmah odeš na stranicu sa opcijom plaćanja).
  2. Treba li se potpisati ugovor sa nekom domaćom kartičnom kućom ili bankom ili se sve može organizirati sa stranim kompanijama (poput 2Checkout, Authorize.net, WorldPay).
  3. Gdje bi se mogli saznati zakonski aspekti vezani za ovu temu?

Hvala unaprijed na eventualnoj pomoći ili bilo kakvoj diskusiji koja bi mi dodatno mogla razjasniti ovaj proces. :zbogom:

Moneybookers ti nudi extra jednostavan API

http://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=m_shoppingcart

[quote=“Kečko”]Moneybookers ti nudi extra jednostavan API

http://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=m_shoppingcart
[/quote]

Da li taj sistem funkcionira ovako:

  1. Ja otvorim račun kod Moneybookersa
  2. postavim njihov sistem
  3. korisnici plaćaju kreditnim karticama na mojoj stranici
  4. novac ide na moj račun kod MoneyBookersa

Da li sam to dobro shvatio?

Trebaju li se potpisivati ugovori kakvi sa kartičnim kućama i bankama?

netrebaš ništa potpisivati moneybookers sve radi za tebe, e sad za malo veće iznose i cifre neznam dal će ovo ići, trebalo bi proučiti malo i zakon

Da li to radi po točkama od 1 do 4?

da barem mislim nisam isprobao u praksi, s time da ne trebaju uplačivat kreditnim karticama ako već imaju love na moneybookersu, jer možeš i gore držat lovu…

Meni baš treba da ima mogučnost plaćanja kreditnim karticama. Kužim sve otprilike al bi bilo dobro da se javi netko tko je to stvarno radio. Za sad sam se odlučio za Virtuemart na joomli i sad vidim da gateway nude PBZ, RBA i Ouroboros (koji ima baš modul za Virtuemart). Samo to je sve skupo. Zanimalo me kako to ide sa stranim kompanijama. Ne znam, pronjuškat ću još.

pa ide s kreditnim karticama, bilo ko bilo kada može uplatiti na mooneybookers kreditnom karticom, a registracija traje minutu, a i ako nije registriran mislim da na tvoj novac može i direktno bez registracije uplatit

Pitaj ih za dokumentaciju (pa proslijedi :smiley: ). Ja sam radio nesto sitno sa T-com-ovim gateway-om, jako je slican ovom od Moneybookers-a.
Al u biti me zanima kako to implementirati direktno sa karticarskim kucama - al ne znam da li ovi iz PBZ-a i RBA taj dio odradjuju slicno ko neki gateway ili imaju neku drugu shemu.

mislim da je najeftnije preko t-com pay way opcije…
sada neznam kolko drugi cepaju za takvu uslugu ?

[quote=“ivan.skugor”]Pitaj ih za dokumentaciju (pa proslijedi :smiley: ). Ja sam radio nesto sitno sa T-com-ovim gateway-om, jako je slican ovom od Moneybookers-a.
Al u biti me zanima kako to implementirati direktno sa karticarskim kucama - al ne znam da li ovi iz PBZ-a i RBA taj dio odradjuju slicno ko neki gateway ili imaju neku drugu shemu.[/quote]

na Hr tržištu ćeš teško nešt riješiti, nažalost naše banke ne j… nikoga…

Za sad sam našao T-com Pay Way, RBA EToMiTreba, PBZ CARD i Ourboros. Ovi zadnji mi za sada najviše odgovaraju jer nude i gotov plugin za virtuemart-joomla. Kod ovih ostalih kad uzmeš uslugu još trebaš nekog da to implementira na stranicu. Tako daaa… Uglavnom malo sam gledao online trgovine ovdje kod nas i vidio da većina ipak uzima T-Com PAy Way. Vjerojatno jer je najjeftiniji. Strane tvrtke poput 2CheckOut nisu uopće zastupljene tako da mislim da ta opcija ne igra uopće. Oni ako i imaju neki gateway ostaje problem sa potpisivanjem ugovora sa kartičnim kućama, a kolko sam skužio to je komplicirano. Banke, T-com i ovaj Outboros izgleda imaju to već sređeno pa ide automatizmom. Uglavnom za sada ovaj Outboros ima najviše šansi da uzmem uslugu kod njih. Ako saznam šta novo objavit ću ovdje.

Pogledaj i ovo

Evo još jedan payment gateway koji bi mogao pogledati

http://www.wspay.info/

Ha … ovisi koga znas u kojima bankama. Ja sam eto radio sa nekim od njih, tako da bi mogao doci do odredjenih kontakata pri visim instancama, al bez nekog ozbiljnijeg prijeloga mi to nema smisla. :zub:

e a t-com tek ili ko već to nudi one 060 brojeve, kako pa ti oderu, čovječe pa pola novca uzimaju, nemogu se oteti dojmu da je to čista krađa

[quote=“trnac”]Pogledaj i ovo


[/quote]

To sam tražio! Imaju jako dobro objašnjenje na stranicama. Hvala!

kako vam se to isplati? uzmu naknade i još uz to te kartice deru svojom provizijom…???

kako se može nekom i t-com pay way isplatit? naknada za uključenje, mjesečna pretplata, provizija za transakciju i još provozija karticana transakciju???

znar nije wspay najjeftiniji? kolko vidim oni nemaju provizije od kartica, samo godišnju pretplatu…