Kako izvršiti SELECT upit nad 2 tablice ako je druga prazna?

Pozdrav!

Imam ovakvu situaciju. Radi se o web telefonskom imeniku. Svaki kontakt može imati više brojeva koji su smješteni u zasebnu tablicu.

Dakle u bazi su dvije tablice : prijatelji i telefoni. ‘id’ je primarni ključ u tablici prijatelji, a ‘id_prijatelj’ (isti taj podatak) je strani ključ u tablici telefoni.
Radim pretragu putem tražilice (html input), koja vraća rezultate na osnovu upisanih niza znakova. Pretraga se može vršiti po imenu, prezimenu i broju telefona. Problem je u sljedećem:

SQL upit ispravno vraća rezultate pretrage ali samo ako u tablici telefoni postoji upisan telefonski broj. Ja želim vršiti pretragu po imenu i prezimenu i onda kada kontakt nema upisan niti jedan telefonski broj u tablici ‘telefoni’. Evo i koda:

Znači pretraga radi za ime, prezime i telefonski broj samo kada u tablici ‘telefoni’ postoji broj. Ako broj ne postoji, tražilica uopće ne pronalazi taj podatak.
Dakle pitanje je: što treba napraviti da bi se kontakti mogli tražiti po imenu i prezimenu ako oni u tablici telefoni nemaju vezanih podataka. Već se dugo mučim s ovim pa bih vas molio za pomoć.

umjesto: INNER JOIN
stavi: left join

[quote=“jorgovan”]umjesto: INNER JOIN
stavi: left join[/quote]

To je to !!!
Svaka čast, ovo je stvarno bio ekpresno brz i točan odgovor :slight_smile:
Hvala puno,
pozdrav!


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja