Kako "izvuci" sajt iz google sandbox-a

Pozdrav dame i gospodje i ostalim nacionalnim manjinama. Izvinite za ovaj uvod ali potresla me smrt Milana Gutovica … E ovako, mislim da mi je sajt gotovo sigurno u sandboxu. Novi je sajt u pitanju ima nesto manje od 2 meseca. Sajt ima mozda 16-17 kvalitetnih postova i nijedan za sada nema ispod 1000 reci. Najveca zabelezena dnevna poseta mi je bila cinimi se 22, ali to sada nije ni bitno, jer mi je uglavnom dnevna poseta 2-7 (sve su organske posete).

Ja svakako planiram da aktivno radim na svom sajtu najmanje godinu dana, tako da nista nije sporno po tom pitanju. Mene samo zanima da li je neko imao iskustva sa sandboxom. Procitao sam bio da je u ovoj situaciji najbitnije da se nastavi sa redovnim radom na stranici i da ce sajt vremenom izgraditi autoritet kod googla. Takodje sam pronasao podatak da je potrebno cekati i po nekoliko meseci (6+)…

Dosta ucim o SEO Optimizaciji i primenjujem nauceno. Imam dosta tranica koji se nalaze na drugoj ili trecoj stranici, ali nekako stekao sam utisak da gugl voli da “drzi” ove novije sajtove malo na 2, 3 stranici (novije stranice sa kvalitetnim sadrzajem), mada ne znam to je vise neko moje subjektivno misljenje.

Jos uvek ucim, edukujem se i postepeno gradim svoj sajt “na pravi nacin” bar ja tako mislim, tako da je i to je dan razlog zasto postavljam ovo pitanje. Zanimame jos da li postoji jos neki nacin na koji se moze uticati na autoritet stranice kod googla, osim redovnim radom i cekanjem. Inace nisha o kojoj pisem (Zdravlje) je dosta konkurentna pa je i zbog toga verovatno ovako kako je, dok bi se sa nekom nepopularnom nisom (predpostavljam) mnogo lakse moglo “probiti” na google-u. Hvala u napred.

Jel stranica na nasem ili na engleskom? Da li su to neki opceniti tekstovi o zdravlju ili nesto drugo? Pitam jer cu ti onda otprilike moci reci koliko traje sandbox.

Domaca stranica o zdravlju, koliko je sandbox po tvom misljenju :D?

Sandbox ce ti najvjv trajat 4-8 miseci, mozes brze izaci iz njega ako napumpas malo kvalitetnih backlinkova i uz to sve napravis kvalitetan internal linking

Po meni minimalno 6 mjeseci a moguce i dulje. Samo redovito objavljuj sadrzaj, tu i tamo poneki backlink, silo stukutura i to je to.

1 Like

Hvala svima. Da inaće, stranica je na srpskom. Zanimame da li niche utiče na sandbox sam po sebi?

Pa vjerovatno zavisi i od konkurentskih sajtova jer ako nema previse sadrzaja prije ce te pustiti. Ja nekako na g algoritam gledam kao suprotnost tiktok algoritma, gdje te u startu recimo pusti da dobijes neki pocetni boost i na osnovu toga zakljucuje da li je sadrzaj adekvatan ili ne, samo sto sa googleom stvari idu sporije i oni se vise oslanjaju na linkove sa ostalih sajtova i sl.

Mene samo iskreno zanima da li socijalne mreze mijenjaju sliku, jer sam zaista uvjeren da je i to jako dobar dio citave seo price

Na engleskom bi uticalo itekako da si nisi zdravlje i vrlo tesko bi se rangirao za masu stvari bez orgomnog autoriteta. Vjerovatno je i na srpskom slicno, samo u manjoj mjeri. Eno neko je prosle godine stavljao primjer kako za neke info o koroni rangira neka zvanicna australiska stranica sa generisanim prevodom. Naravno i zdravlje je sirok pojam i nije isto rangirati za neke informacije o tumorima, koroni i za neke narodne recepte protiv bradavica i sl. Kod nas se vjerovatno jos uvijek moze uzima posjeta za termine tipa koliko je potrebno sna djetetu od 3 godine zbog manjka zvanicnih medicinskih (pedijatrijskih) sajtova, dok je na engleskom to pretpostavljam skoro nemoguce rangirat za to bez jakog medicinskog kredibiliteta. Ja nikad ne bi krenuo cisti sajt o zdravlju iz tog razloga, a ako bih imao takav sajt onda bih dobro pazio na odabir keyworda da ne ulazim u te cisto medicinske dje gugl gura zvanicne informacije.

Za sandbox ce ti najbolje bit da pokusas nabaviti linkove sa jakih sajtova i relevantnih sajtova

1 Like

imam ti ja sajt na hrv. jeziku

i sajt je star od 7-8 mjeseci i već ima od šestog ili sedmog mjeseca da je među tri prve pozicije na googleu za neke pojmove…
razlog? niša nema veliku konkurenciju (mikro-niša)

1 Like

Ja mislim da ne postoji sandbox. Imas malo clanaka plus zavisi kolika je konkurencija.

1 Like

Hvala ti na misljenju. Zanimame kolika je po tebi kolicina clanaka koja treba postojati na sajtu da bi se doneo zakljucak o sandboxu. Uzgred postovi su dosta dugacki.

Nebitan broj clanaka. Ako za clanak nema rezultata rangiraces odmah, ako ima onda kad sajt dobije dovoljan i konkurentan autoritet u vidu dovoljno clanaka na temu i/ili backlinkova.

2 Likeova

A bogami gospodje i gospodjo, ne cveta cvece ni u nase preduzece.

Sandbox - moze da traje i duze od tih 6 mjeseci, ja imam takvo iskustvo. Sa samo par clanaka od 300-500 rijeci sam imala par kw u top 5. Cim sam pocela sa dodavanjem sadrzaja sa clancima od 1000+, bukvalno sam nestala iz top 100. Kontam da se sandbox aktivira kao zastita od spama.
Dakle radis dalje i cekas da vrijeme prodje. Ja ne bih radila sve duge clanke, nego neke samo na 300-500 rijeci, poslije ih prosiris po potrebi, a tako mozes i da testiras sta bolje prolazi.

PS. Sad vidim da je kod tebe u pitanju domaci sajt. Ovo gore je moje iskustvo za sajt na engleskom, al vjerujem da je slucan prrincip

1 Like

Hvala ti sto si podelila svoje iskustvo. Nekako mi je to sa duzinom postova nelogicno, posto svi potenciraju tu pricu da je kvalitet najbitniji. Zar gugl ne voli dugacke postove? Mislio sam da duzi postovi signaliziraju guglu da se radi o informativnom i kvalitentom sadrzaju.

Naglasila si da si imala nekoliko clanaka sa par KW u top 5, pa eto, interesujeme da li je bila velika konkurencija?

Ja sam procitao da gugl ove novije sajtove drzi na 2,3,4 stranici. Tako je i sa mojim sajtom, evo nekoliko okej rangiranih postova:

image

Meni ta priča o dužini teksta nekako ne drži vodu i nema smisla. Ajde sad uzmimo da imam stranicu sa receptima. Napišeš neki recept do detalja, postaviš slike, možda eventualno i video i šta se tu ima više pisat? Prije će korisnik otići sa stranice ako vidi da pišeš o stvarima koje nemaju baš neke veze sa dotičnim receptom samo da bi popunio kvotu od 3000 riječi nego kad imaš recept od 500 riječi u kojem su sve potrebne informacije. Mislite malo logički i stavite se u ulogu prosječne domaćice koja traži recept.

User experience uvik triba biti na prvom mistu… Na jednom od svojih webova sam prvi za jedan keyword na kojemu su inace bili ogromni tech webovi, iako je moj clanak dosta kraci od njihovih - njihovi clanci 2000-2500 rijeci,a moj clanak 900-njak rijeci

1 Like

Pa da vidis cuda, jest. Doduse to je relativno, ali obrnuto gledano - nema buying KW sa 2000 pretraga za kog nije jaka konkurencija, pa racunam vec s time da je konkurencija relativno jaka.

Sto se tice duzine clanaka, najbolje sam testiraj i vidi sta rade konkurenti. Jer najduzi clanak - najbolja pozicija, moze a ne mora biti.

Dužina tekstova se “forsira” kako bi se blogeri pokušali maksimalno koncentrirati da daju sve informacije koje potencijalni posjetitelj može tražiti na tu temu. Ne postoji točno određen broj riječi koje post treba imati, ali ciljaš uvijek na 1000, jer većina tema zahtijeva minimalno 1000 riječi ako ćeš ju pošteno obraditi.

Ako je za recept dovoljno 400 riječi, naravno da nećeš forsirati i pisati o povijesti nekog sastojka samo da bi popunio broj riječi. S druge strane, ako misliš da će ta povijest nekog sastojka stvarno zanimati ljude, napišeš.

Ja se toga držim, i većinom se trudim pisati informativne članke tipa “How To, Why, Does, Can I” i tako dalje. To su uglavnom neke specifičnije teme, i koliko vidim, stvarno treba minimalno 1000 riječi da detaljno opišeš tu temu i daš odgovore na sva pitanja.

Kada se pišu članci, treba se bazirati na početnike koji ne znaju puno o toj temi (osim ako ciljaš na profesionalce).

A što se tiče sandboxa, mislim da je to jednostavno vrijeme dok Google detaljnije provjeri tvoj sajt itd itd… Ako nema puno članaka i redovnog objavljivanja, nema što ni provjeriti… Na jednom sajtu mi je par puta počeo promet lagano rasti, i ja prestanem pisati, i opet se vrati na staro (sajtovi su bili novi)

2 Likeova

A ko od vas ikad cita 1500 rijeci kad planira kupiti ista? Toliko o tom da je potrebno obradjivati temu :wink:
Ako ti treba info, ides na amazonove recenzije, gdje i pisu (uglavnom, ako nije kineska roba sa kupljenim recenzijama) oni koji su kupili produkt.

Po mom misljenju jedino sto ima veze sa userom je natrpati slike i nesto teksta vezano za sliku, tu moze bit i skroluje neko do dna. Ostalo je spam za usera, al eto ako Gugl voli, mora se.

Ako je nešto skuplje pročita se i 5.000+ riječi + iskustva kupaca. :smiley:

Za nešto jeftino dovoljno je i 200 riječi. :sweat_smile:

3 Likeova