Kako najbezbolnije preći sa individual na business account

Danas sam bio u razgovoru sa jednim računovođom i uglavnom zaključak je da zbog visine trenutnih uplata i nemogućnosti za daljnji i veći razvoj i napredak moram preći sa individualnog lica na otvaranje firme. To je bio jasan nastavak i znao sam da će do toga doći prije ili kasnije. Kako mi je 80% primanja od adsensa to mi je i najbitniji faktor pa prva stavka je da moram preći sa indivudalnog na business account na adsense. Ali tu je sada i caka. Prvo sam pročitao sva pravila i skontao da dva akaunta ne možeš imati. Da bi imao business account, trebao bih zatvoriti već postojići individualni. A problem je ako sada zatvorim ovaj individualni šta će biti sa uplatom npr za ovaj mjesec koji mi treba leći za nekih 25 dana? Vjerovatno onda ona neće biti isplaćena? A cifra je jako velika i jednostavno to ne želim nikako da se desi. Znam da bi možda najbolje bilo da npr sačekam 24 sljedeći mjesec kad dobijem uplatu i onda da pređem sa jednog na drugi? Ali šta onda da radim sa ova 24 dana u ovom mjesecu. Jer bukvalno onda ispuštam pare iz ruke, jer vrijeme je ovdje novac u bukvalnom smislu.

Je li imao neko iskustva sa ovim? Kako najebzbolnije preći sa jednog na drugi, a da biznis nekako ne stagnira i da prihodi ne stagniraju?

A sta ces dobiti sa business adsense accountom i ko to kaze da se to “mora” ? Uopce ne kuzim poantu ovdje.

Pretpostavljam ako ga želi spojiti sa nekom vrstom poslovanja da mu ipak treba.

Evo sta kaze AdSense na tu temu:

There’s no difference in the services or payment structure between
Individual and Business accounts. Business account payments will be made
payable to the Company Name, while Individual accounts are paid out to
the payee name of the account holder.

Do note, however, that the Rapida and Western Union
Quick Cash payment options are only available to publishers with
individual-type accounts (not available in all locations).

Prijevod:
Nema razlike izmedju business i individual accounta kada su u pitanju usluge i placanje, samo je razlika u tome sto se isplata vrsi na ime tvrtke umjesto na osobno ime.
Imajte na umu da su Rapida i Western Union nacini placanja dostupni samo za individual accounte, a ne i za business.

To nije moj izbor, nego potreba. Kako @komentar kaže, to moram spojiti sa vrstom poslovanja koje želim. Totalno je besmisleno da otvorim firmu, a ostavim postojeći individualni akaunt, jer takvim nastupom ne mogu da pravdam izvor prihoda, rashoda, plaćanje poreza, etc… Logičan slijed.

EDIT: Jasno Mrgude da nema razlike i jedina stvar koja meni treba jeste baš ta da uplate idu na račun tvrtke a ne na moje personalno ime.

Ne moze se prijeci sa individual na business, mozes samo zatvoriti postojeci account i otvoriti novi.

“Prvo sam pročitao sva pravila i skontao da dva akaunta ne možeš imati. Da bi imao business account, trebao bih zatvoriti već postojići individualni. A problem je ako sada zatvorim ovaj individualni šta će biti sa uplatom npr za ovaj mjesec koji mi treba leći za nekih 25 dana? Vjerovatno onda ona neće biti isplaćena? A cifra je jako velika i jednostavno to ne želim nikako da se desi.”

To sam već znao i isto sam napisao u prvom postu ako si detaljno pročitao.

Usput, čini mi se da je i moguće imati dva akaunta. https://support.google.com/adsense/answer/9729?hl=en stavka 4. Ali sve mi je to malo škakljivo pa bih volio da čujem mišljenje nekoga ko je imao iskustva sa istim ili zna nekoga da je radio nešto slično.

Ako imaš veću zaradu onda imaš i direktni kontakt za podršku. Pokušaj as njima vidjeti šta i kako. Možda ima fora da se zarada akomulira u tom prelaznom periodu. Samo nagađam, pa vidi. Ipak ćeš od njih dobiti najbolji odgovor.

  1. I need a separate account for my business

In this case, you may submit a new application. Please make sure that the account type (individual or business) and payee name are different from your original application, and ensure that you can accept payments to that payee.

Otvoriš novi business account i nadalje koristiš samo njega.
Individual account zatvoriš nakon zadnje isplate.

4 Likeova

Mene zanima upravo suprotno - da li je neko presao sa business na individual account? Mene najvise brine da ne budem odbijen ako ponovo apliciram za adsense, posto imam sajt sa igricama na srpskom. I jos nesto - posto mi je firma registrovana na kucnoj adresi, da li je problem prijaviti se sa istom adresom?

Samo da se nadovežem na ovu temu da je moguće imati i business i personalni adsense account i na oba sam primao normalno uplate. U suštini kako sam skontao i nemaju nekakve veze jedan sa drugim jer su to dvije različite “osobe”, dva imena itd…

Wizard kakvo je tvoje iskustvo? Jesi uspio dobiti i individual account?

@BigTruck imam isti “problem” kao i ti. Što se desilo sa personal acc kada si otvorio business? Koje metode isplate imaš pod business? Hvala!

Čudi me da se o ovome više ne piše tu na forumu, pošto se ne može imati firma i personal acc.