Kako naplatiti uslugu programiranja u inozemstvu?

Znaci ovakva je situacija, pronasao sam 2 firme iz UK koje zele da programiram za njih.
Znaci ja od svoje kuce u HR, radim posao koji se dogovorimo Skype-om/Mailom.

Muci me koji je najbolji nacin da taj posao naplatim, a da pri tome budem legalan pred drzavom.

Koje poreze moram placati? I na koji sve nacin mogu platiti poreze i davanja drzavi?

Citao sam nocas o tome, i koliko sam vidio postoji mogucnost da otvorim obrt, doo, ili ovaj neki novi doo za 10kn.
Sto god da otvorim, morat cu se zaposliti i placati ogroman novac drzavi za porez, prirez, mirovinsko, zdravstveno… Iskreno volio bih kada bi mogao izbjeci otvaranje bilo kakve firme jer me to uopce ne zanima.

Onda postoji ugovor o djelu nesto sam i o tome citao…

Uglavnom zanima me koji je najbolji nacin za naplatiti svoje usluge programiranja u inozemstvu, i biti cist pred drzavom, ali da na kraju i meni nesto novca ostane da prezivim. Prema mojim izracunima, na zaradu od 7000kn, nakon sto platim porez, prirez, mirovinsko, zdravstveno, knjigovodu, porez na iznajmljivanje stana mojih roditelja kao poslovnog prostora :S … ostaje mi 3200kn :S :S :S

Koji je najbolji nacin za naplatit rad vani?

Otvoriš žiro račun u banci.
Napraviš Ugovor o djelu ili Ugovor o autorskom djelu.

Kod Ugovora o djelu poslodavac te mora prijavti i platiti doprinose.
Kod Autorskog ugovora ne mora.

Ti si porezni obveznik, ali poslodava mora isplatiti predajum poreza + prirez.
Oko 30% ( Zavisi u kojem gradu živiš ).

Znači ukupna cijena tvog programa je 10.000 kn.
Poslodavac na tvoj žiro isplačuje cca 7000 kn a na državni račun 3000 kn.

Dovoljno je da obje strane potpišu ugovor, ne treba bilježinik ili odvjetnik.

Imaš šprance tih ugovora na netu, proguglaj.

Moja preporuka je da po ugovoru tražiš 20 - 50% akontacije.

Hvala ti na odgovoru, izgleda da je ovo najjednostavniji nacin, iako mi ne izgleda najisplativiji.

Eeeh da je to kako ti kazes 7000kn meni 3000kn drzavi od tih zaradenih 10 000kn to bi bilo odlicno.

Recimo da pogodim posao za 10 000kn.
Zivim u zagrebu i placam stopu prireza od 18%.
Kad se izracuna Mirovinsko, porez i prirez od mojih tesko zaradenih 10 000kn drzavi odlazi ravno 4360kn a meni ostaje 5640kn.
Ako jos uzmemo u obzir da sve sto u HR tim novcem kupim, placam porez od 25% dolazi da od tih 5640kn koje mi ostaju dajem drzavi jos 1410kn. Znaci drzavi od 10 000kn koje sam zaradio dajem 4360 + 1410 = 5770kn.

A planiram zaradivat prilicno vise. Necu ni pomisljat sta ce bit ako zaradim 20k+ kn. Pa ovo nije normalno ljudi moji. Pa za taj novac koji cu placat, ocekujem kad udem u poreznu da mi se naklone i kazu “postovanje gospodine, kako vam mozemo pomoci?” A oni mi nisu bili sposobni nesto ovako jednostavno objasnit i izracunat. Sto je najzalosnije mi koji tako radimo vani uvozimo novac u HR koji onda dajemo opet nasim ljudima i trosimo ga u HR.

Nego jedna me stvar zanima, znam da doo koji izvoze software u sto spada i programiranje ne placaju PDV zato sto se taj njihov produkt smatra kao izvoz. Kazu da je na racun dovoljno staviti ovu napomenu: “POREZ NA DODANU VRIJEDNOST NIJE OBRAČUNAT PREMA čl. 5. toč. 3. ZAKONA O PDV.”

E sad me zanima jel se moze to primjeniti i kod nas koji nemamo firme? Znaci da napisemo nekako da je to sto radimo izvoz, ili nemamo nikako tu mogucnost?

Mislim, ne pada mi na pamet otvarat doo ili obrt, jer nemam svoj stan u kojem bi vodio obrt ili doo, i uopce to je sve toliko komplicirano, i nasa uprava je toliko nesposobna objasnit i najjednostavnije stvari, da jednostavno ne vidim da bi to moglo izaci na dobro osim da bi me iskamatarili kao zadnju budalu pa bi opet radio za 3000kn par godina i jeo pastetu samo da se izvucem iz govana. A i onda opet moras placati mirovinsko i zdravstveno, najgora je fora kod jednostanog doo, da moras bit prijavljen i placati mirovisnko i zdravstveno po prosjecnoj hrvatskoj placi od 7700kn, ne znam gdje je to u HR 7700kn prosjek.

Kad ovo sve pogledam kako nas deru sa porezima, pa onda vidim kako se ponasa policija, one babe u upravi kojima se neda meni objasnit sto da radim i koje su mi mogucnosti iako ce prakticki jedna od njih dobit mjesecnu placu od mog rada, mogla bi mi prakticki bit sluskinja. Dode mi sad da dignem ruke od svega i kazem ja sam socijala, nema posla kriza je, i odem na Markov Trg smrdit i prosit i ■■■■■ mater HDZ-u i SDP-u i svim budalama koje to toleriraju. Ispricavam se poludio sam, idem sad spavat…

Nisi ti to dobro izračunao.
Kod Ugovora o autorskom djelu nema plačanja doprinosa.
Poslodavac plača predajum poreza cca 30% - i to je to.

Dakle ako si napravio projket od 10000 kn, tebi ide 7000kn - državi 3000 kn.

Kasnije moraš prijaviti taj porez, bez obzira što je poslodavac platio predajum.
Tako postoji i mogučnost povrata poreza ako preplačen. Naručito ako si
nezaposlen, nemaš drugih prihoda, nekretnina, student itd.

Isto tako, cijene svojih usluga možeš formirati s obzirom na 30% poreza.
Znači ako tvoj projekt vrijedi 10000kn na to dodaš 30% - i to je onda
ukupna cijena tvoje usluge.

Nisam, govorim o ugovoru o djelu, ne o autorskom ugovoru. Moj posao je raditi ondosno unaprijedivati njihov custome MVC framework i CMS, pisati nove module itd. Znaci nije da im radim web stranicu pa mogu imati ugovor o djelu.

A izracunat koliko moras platit na 10 000kn zarade mozes tu:
Kalkulator za ugovor o djelu | TEB poslovno savjetovanje (računovodstvo, financije, porezi, seminari, revizija)

Upises BRUTO 10 000kn i na to ti ostaje 5640kn i jos kako sam gore reko taj novac kad trosis sve sto kupis ide jos 25% dzavi.
Ako kako ti kazes zelim zaracunat poslodavcu da plati taj porez, onda njemu moram naplatit ravno 17.730,50 kn da bi meni ostalo 10 000kn. I onda nisam konkurentan vise nikome jer sam preskup.

Ugovor o autorskom djelu je drugo i dobar je za dizajnere, ali u mom slucaju ne vrijedi jer nisam autor niti umjetnik ja samo pisem kod na vec gotovom projektu.

Nisam 100% ziher ali mislim da bi to moglo proći pod Autorski ugovor.

Program jest autorsko djelo. Prema tome, po nekoj logici i “dijelovi” programa
bi trebali biti ista stvar.

[quote=“33diz”]Nisam 100% ziher ali mislim da bi to moglo proći pod Autorski ugovor.

Program jest autorsko djelo. Prema tome, po nekoj logici i “dijelovi” programa
bi trebali biti ista stvar.[/quote]

A morat cu se raspitat dobro. Ako netko zna i radio je tako neka javi.
Negdje sam procitao da se to gledao kao usluga, a ne proizvod, i da nije autorsko djelo jer nemozes stavit svoje ime ispod i nisi ti autor. Ma komplicirano katastrofa. A zelim sve napravit posteno pred ovom prokletom i nepostenom drzavom da me ne iskamatare na kraju.

Ako netko radi ovako neka javi sto zna.

Probaj ovdje
Autorsko pravo i srodna prava > Najčešća pitanja | Državni zavod za intelektualno vlasništvo

[quote=“otporan”]Nego jedna me stvar zanima, znam da doo koji izvoze software u sto spada i programiranje ne placaju PDV zato sto se taj njihov produkt smatra kao izvoz. Kazu da je na racun dovoljno staviti ovu napomenu: “POREZ NA DODANU VRIJEDNOST NIJE OBRAČUNAT PREMA čl. 5. toč. 3. ZAKONA O PDV.”

E sad me zanima jel se moze to primjeniti i kod nas koji nemamo firme? Znaci da napisemo nekako da je to sto radimo izvoz, ili nemamo nikako tu mogucnost?[/quote]Ako ne plaćaš državi PDV, onda se nemaš od čega osloboditi.

Za sve ostalo nađi nekog stvarno dobrog odvjetnika i poreznog savjetnika. Inače, bilo je tu hrpetina rasprava, pa traži i istražuj. A onda traži i na Legalisu i Forumu.hr.

pogledaj i za otvaranje obrta.
Porez za obrtnike


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja