Kako napraviti dobar i kvalitetan SEO?

Koji su koraci za dobar SEO? Znaci da stranica bude pri vrhu u trazilicama, sta napraviti od pocetka da se to ostvari. Moze i neki link na neki dobar tutorijal/knjigu, bilo kaj.

Osnova za dobar SEO je prije svega kvalitetan sadrzaj. Kvalitetan sadrzaj je onaj koji ce korisniku ponuditi kvalitetnu informaciju,to je sto se tice teksta,ili zanimljiv video i slicno. Druga najbitnija stvar su kvalitetni backlinkovi. Znaci moras imat oboje. Trece su drustvene mreze i rasprostranjenost na njima. Ovo zadnje ne utice direktno na seo, nego indirektno.

Na ovo tvoje pitanje se prije 7-8godina stvarno moglo odgovoriti naputcima kakve ti očekuješ tu, tj dati ti neki tutorial, knjigu ili savjet napravi to i to, pratiš te naputke i evo te visoko za par mj. Na žalost to danas nije tako. Za većinu toga je nemoguće doći visoko na googlu ma što radio, a za ono drugo gdje i ima šanse ćeš se namučiti mjesecima ili godinama osim ako te baš ne pogodi sreća.

Žao mi je što ti ubijam nadu, ali to je jednostavno tako.

Ako je korisnicima dobro, i Google će biti! To je jednostavno bezvremensko pravilo.

Ako recimo i otkriješ neka “shortcut” pravila po kojem Google rangira i po kojima se brzo penješ…to može biti dobro na određene “kratkotrajne” staze. No na ozbiljno duže staze te može stići nekakav Googleov update, koji ti ukine tako stenkute privilegije. (Možda te dodatno i pecne po prstima…)

Svejedno, valja proučiti osnove SEO-a kako bi dokument bio uredno strukturiran, da se koliko toliko pametno koriste ključne riječi…
No nepotrebno se zamarati metodama koje izlaze izvan okvira osnova…tj. mislim na metode što izlaze izvan okvira razuma! A to su tipa natezanja oko nekakvog striktnog pogađanja postotka ponavljanja ključnih riječi itd…ugl. sve te čudne metode na duže staze ne donose dobroga.
Vjerujem u to iz razloga što sam vidio kako se ljudi hvataju za glavu koji su svoj SEO temeljili na takvim stvarima…pa kako su se osjećali kad su im stranice potonule jednim Googleovim updateom.

Google svakako nije statičan…on se konstantno razvija pa tako i algoritam rangiranja stranica. Zato kažem, jedino bezvremensko pravilo je “Ako je korisnicima dobro i Google će biti!”

a ne treba se muciti mjesecima no odraditi sta se misli od sea pa ako prođe prođe, ako ne prođe pojačati kontent količinu teksta seo optimizovati slike i ako poslije toga ne prođe… niš, ostaviš nekad tek poslije određenog vremena dođe posjeta sa gugla… rijetko kad gugl ne nagradi sadrzaj. za ovakav pristup treba imati dosta sajtova, mislim ovo sam od tebe naučio i prolazi, samo kod mene je u sve ugrađeno više teksta jer to je jedan od uslova da se pretekne neko, lako ga ispunit i svako moze pisati, po meni je i seo optimizacija slika bitna.

jednostavno je npr lupam post sa igricom super mario vožnja automobila bolje ce rangirat post koji ima duzi opis dobro raspoređene ključne riječi optimizovanu sliku u postu… gradnja linkova je teska i naporna, može pomoći ali ne kao prije i zato nije loše praviti slične tematike sajtove i gurat sam sajtove preko svojih linkova.Continuing the discussion from [Kako napraviti dobar i kvalitetan

[/quote]

U današnje vrijeme dobra tehnička SE optimizacija u kombinacija s kvalitetnim PR-om je puni pogodak, samo za dobar PR treba i dobra lova, ako ne ide tako onda se koriste neke low-end tehnike kao što je gradnja linkova po razno-raznim forumima i slične tehnike koje su se razvijale zadnjih godina.

Ja imam par pitanja, pa ako ne bude dobre volej da odgovori:

  1. Odaberem neke kljucne rijeci i postavim ih na sajt, da li sad tekstove striktno pisem prema tim kljucnim rijecima ili se moze i malo sire ici ? I koliko je uopste bitno da stavim kljucne rijeci na sajt tj da li da samo izbacujem tekstove i to je to ?

  2. Da li se isplati platiti neki PR tekst i ako neko zna kako se odprilike krecu cijene ?