Kako prilagoditi sajt za razlićite rezolucije monitora?

Bok svima

Evo završio sam tečaj za web dizajnera prije godinu dana i sada radim treći fuš i imam jedan problem. Htio bih da mi se stranica vidi na cijelom ekranu. Ja sam podesio širinu sajta na 950 px al imam (odnedavno) monitor 19 inča gdje je rezolucija 1280 * 1024. Sada je sa lijeve i desne strane sajta velika praznina a ja bih htio da se sajt raširi ovisno o rezoluciji korisničkovog monitora. Zanima me dal se to može riješit pomoću CSS ili nekako drukčije. Sajt je
http://nadi-me.eu5.org
. Stavio sam ga na taj hosting radi isprobavanja. Puno hvala

Pozdrav

Guglaj: fluid layout.
Uglavnom, ne koristi fiksne mjere (px), nego postotke, em-ove, itd.

[quote=“ivan.skugor”]Guglaj: fluid layout.
Uglavnom, ne koristi fiksne mjere (px), nego postotke, em-ove, itd.[/quote]

Puno Hvala sad znam za sljedeću stranicu kad ću radit al zanima me dal se na ovakvom sajtu gdje je već sve definirano u pikselima može pomoću npr. Javascripta to uredit da nemoram cijeli sajt radit ponovo. Znam da sam u krivoj kategoriji kaj se tiće Javascripta. Puno Hvala

Pozdrav

[quote=“Vordas”]Puno Hvala sad znam za sljedeću stranicu kad ću radit al zanima me dal se na ovakvom sajtu gdje je već sve definirano u pikselima može pomoću npr. Javascripta to uredit da nemoram cijeli sajt radit ponovo. Znam da sam u krivoj kategoriji kaj se tiće Javascripta. Puno Hvala

Pozdrav[/quote]
Ne moras sve iz pocetka. Uz malo matematike se lako px pretvori u %. Mislim da se to moze naci i na sajtovima sa gore navedenom tematikom.

Fluid layout je najbolje rješenje, ali ima solucija i da ti skripta učita različite css fajlove u ovisnosti o rezoluciji ekrana.

</script>
<script type="text/javascript">
<!--
if (screen.height > 1000)
  link = document.getElementsByTagName("link")[0];
  link.href = "css/drugi.css";
-->
</script>

Ovo staviš u . U ovom slučaju skripta će za sve ekrane čija je visina rezolucije veća od 1000px učitati css fajl drugi.css. Postoji i opcija screen.width koja je naravno za širinu ekrana.

Ne bi se složio da je fluid layout najbolje riješenje, u nekim slučajevima je, ali definitivno ne u svim, najveći problem rada sa % je u slikama, zna se koliko slika ima pixela i tu nekakvo rastezanje i skupljanje baš i nije dobro

Da to je definitivno problem s wide screenom. Kada raširiš stranicu tada više od pola monitora zauzima header i moraš stalno skrolati. Wide screen je po meni sranje, odnosno kada imaš 24"+ monitor možeš ga koristiti za dvije stranice odjednom.

I onda moraš koristiti chrome browser jer je najtanji gore :))))

Ja za provjeru funkcionalnosti koristim 17"+19" 4:3 monitore, 15" 4:3 laptop i 17" 16:9 laptop.

Za 16:9 monitore trebaju biti stranice koje se listaju, ali kako listati forum :krele:

24sata.hr ima tu funkciju (pogledaj source) ali koliko sam primjetio stranica je skroz drugačija na 16:9 nego na 4:3 (fale neki elementi i drugačije su raspoređeni)

Ostavi ovako kako je, samo stavi neki background na body, nema potrebe da ti se stranica širi preko cijelog ekrana pogotovo danas kada dosta ljudi ima ekrane veće od 19", a u budućnosti će ih biti i više.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja