Kako radio funkcionira?

Vidim da su jako skupi ovi vpsovi sto su samo za radio. hdd,cpu i memorija nije problem, ali sto to toliko “vuce” cijenu da ima limit na slusatelje?

Vjerovatno bandwith.

Probaj sa racunicom. Koliko “vuce” jedan slusatelj? 64kb/s,128kb/s? Pomnozi sa mogucim brojem slusatelja i dobijes bandwith koji ti treba. Naravno, kada je spor net, imas ono baferovanje. Prosto obozavam kada slusam pjesmu koja traje 3 minute potrosim 5 minuta vremena. E, to niko ne voli. Vjerovatno zbog toga VPS za radio moraju imati neki garantovani bandwith.
E sad, koliki je moguci broj slusatelja? 10,100,1000, 100 000? Ne zaboravi da je upload uvijek problem, u radio slucaju, upload tvog radio servera. Naravno, ovi sto izdaju vps to lijepo naplate.

Pogledaj ove cijene https://fastcast4u.com/ meni se to ne cini tako skupo a znam da su jako kvalitetni…

evo npr: http://www.infonet.hr/radio-hosting/
610kn godisnje 32 slusatelja nevidi se bandwidth

dok kod istog hostinga imamo http://www.infonet.hr/vps-hosting/ odaberi njemacki i unmanagment
900kn godisnje 2tb prometa pa neka bude 64kb/s pa cu imat puno vise slusatelja.

Svi (ili bar većina) ovdje prisutnih pokušavaju monetizirati svoje webove putem Google AdSense i sličnih servisa, što je i potpuno razumljivo. 2 Tb mjesečnog prometa je premalo za bilo kakav ozbiljni projekt s velikim brojem posjetitelja/slušatelja. Imamo nekoliko radio servera na našem VPS clusteru, klijenti uglavnom biraju Starter Linux VPS a neki od njih dokupe još 10Tb mjesečnog prometa i to im odlično funkcionira za veoma posjećene radio webove.