Kako ste postali maheri za CSS?

Vec neko vrijeme(citaj :cca 2) tjedna kopam po netu i trazim razne knjige i tutorijale veazne za CSS. Svidja mi se i zelim nauciti CSS tako da bih ga mogao integrirati u svoje stranice, koliko vidim mogucnosti u CSS-u su velike.Za web design korisitm dreamweaver i preko njega ubacujem CSS ali uglavnom to nije to što ja želim.

Pitanje, kako ste Vi ovladali CSS-om? Da li preko knjiga (ako jeste naziv tih knjiga bi mi super dosao), mozda preko raznih tutorijala na netu (linkovi dobrodosli) ili nesto trece?

Unaprijed zahvaljujem na ogromnoj kolicini odgovora, :spam:

Ja nisam maher, prije bi rekao da se snalazim u css-u.
Najviše su mi pomogli postojeći projekti do kojih imam pristup.
Za neka manja pojašnjenja sam konzultirao tutorijale kojih ima hrpa na netu.

Prvo sam radio kroz notepad vulgaris (ništa ++), sada kroz editor visual studija.

[quote=“webopth”]
Pitanje, kako ste Vi ovladali CSS-om? Da li preko knjiga (ako jeste naziv tih knjiga bi mi super dosao), mozda preko raznih tutorijala na netu (linkovi dobrodosli) ili nesto trece?[/quote]

Predlažem da odeš na W3C tutorials site i tamo pogledaš njihove tutoriale za CSS. Evo linka:

http://www.w3schools.com/css/default.asp

Također bi ti preporučio da se upoznaš sa graceful degradation/progressive enhancement (Googlaj te pojmove). Iako nisu direktno vezani za CSS, dobro ih je znati i vjerujem da će te ponukati na razmišljanje.

Iako 99% web developera ne pocinje od specifikacije, mozda bi ipak trebao:

http://www.w3.org/TR/CSS2/

Pročitao sam ebook: “FriendsofED - The Essential Guide to CSS and HTML” i onda isprintao zadnjih dvadesetak stranica koje su mi koristile kao šalabahter. Ostalo je sve stvar navike, čitanja blogova o tome i tutoriala…

Poceo sa MSDN, kako sam radio .NET, pa nakon toga po google search :wink:

Ja sam jedan od onih koji uče na teže načine. Uglavnom kod mene se svelo sve na to da skinem css template koji ima uradjeno nesto u css-u sto me zanimalo, pa sam to proucavao, izmjenjivao kod i gledao sto ce se promjeniti i tako ucio pomalo.

Nisam neki strucnjak za css ali koliko meni treba toliko sam naucio

Isključivo online tutorijali :slight_smile: ima ih stvarno puno, moj prijedlog je da kreneš od osnova CSSa, znači selektori i takve stvari :slight_smile: onda pogledaš neke CSS gotchas i tips and tricks, i naravno, poželjno specifikaciju.

Progressive enhacement je ipak nešto što bi te moglo malo zbuniti u početku, i iako predlažem da definitivno jednog dana to pročitaš i znaš, mislim da bi te trenutno kao potpunog početnika stvari poput “screen and (max-device…” dodatno zbunile :slight_smile:

Naravno, ima još brdo tutorijala i ne predlažem ti da se držiš samo ovih :slight_smile:

Progressive enhancement/graceful degradation je zapravo vrlo jednostavno i IMHO obavezan koncept koji svatko tko se baci CSSom treba razumjeti.

počea sa preradom templatea malo po malo, i onda se dva dana uvatija učenja na w3 i naučija, nikad nisan cua za taj progressive, bas cu ga proucit

I ja takoder zelim da naucem i moglo bi se reci da mi ide od ruke

Pozdrav ljudi, da se prikljucim temi. :slight_smile:
Pogledaj ovu stranicu jako fino je objasnjeno.

Nasao sam na ovom forumu jedan fin tutorijal CSS-a koji je izlazio u nastavcima. Nije me mrzilo da ga sklopim u jedan word dokument i bacim ga kao prilog ovog mog posta. Nadam se da se autor teksta nece ljutiti. :slight_smile:
Pogledajte u prilogu.

Ja sam css pomalo ucio. Nije tako tesko, a mogucnosti su velike. Za pisanje css-a preporučujem Notepad ++.

Citajuci CSS i gledajuci 3 tutorijala na youtube. To je to :). I naravno uz malo vezbe sve se usavrsava.

Gledajući tri tutorijala na youtube sigurno nisi postao maher za CSS, naučio osnove da ali maher postao ne. Sa malo više od 6 godina iskustva kao front end developer to sa sigurnošću tvrdim. Ja za sebe nakon ovoliko godina tvrdim da nisam maher.

Inače što se pitanja tiče najlakše ti je korz knjige, ali prvi korak ti je, ja sam ga promašio pa sam to uradio nakon godinu dvije, kako netko reče već odlutati do W3C stranice i pronaći specifikacije istog. Nakon toga polaku čitajući knjige o CSS-, najprije uvodi, a onda i napredna korištenja istog, svo to vrijeme skidati s neta besplatne psd predloške stranica i njih preobražavati u funkiconalne jednostranične web predloške. Uz sve to i svakodnevno čitanje blogova, ali ne one tipa smashing magazin i sličnih nego baš blogove posvećne tematici CSS-a i front end developmentu.

dobra praksa za početak radi objetko o. , meni se dosta tako na brzini obrazi . . .

Što se tiče učenja , kreni polako i vježbaj , sve što si zamisli ostvari , nemoj prestat na kompromise samo ćeš se tako naučit . . . .

“CSS Mastery standardizirana napredna Web rješenja” knjiga je dobra iako već malo stara.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja