Kako sve analizirati web stranicu

Pozdrav,

za početak da kažem…da se osjećam baš ko tudum da nakon ovoliko godina praćenja WM foruma nikako nisam ušao u taj dio znanja, o kojem se valjda pisalo na svakom čošku foruma.

Pa evo jedna tema gdje ćete (ako ima koga dobre volje) …sažeti koje su sve metode za napraviti kvalitetnu analizu nekog weba, iz čega bi se moglo očitati svašta nešto što laiku ne upada prvo u oči.

Stavite se u kožu noobia koji kupuje web stranicu i htio bi neke mjerljive brojke za validirati kvalititet web stranice. I možda bitnije…uočavanje trenda, da li je kvalitet stabilan ili narušen.

Koje alate koristite? Itd…

Što god vam drago podijeliti, podijelite…

Hvala!

P.S. Ja znam za Google Analytics i to je valjda moj doseg. Alex rank mi je već slabo poznat što točno radi i koliko je mjerodavan.

uzmi 7 dana trial 7 dolara ahrefs standard plan https://ahrefs.com/pricing i čačkaj imaćeš šta viđet. najbolji alat po meni za analizu skoro svega. nije toliko komplikovan skužićeš kako i šta. ako budeš imao nekih nejasnoća šibni pitanje ođe.

1 Like

Ok, hvala. Pričekat ću još malo da vidim koji alati su u igri…pa onda probati sa onim za koji bude najviše glasova opredjeljenih.

Nego jedno pitanje…
ako bi analizirao stranicu sa tako nekim alatom, a on recimo prikaže relativno loše podatke, ali pokaže stabilne brojke. Znači da web ima konstante brojke tokom vremena…

I sad da znaš da taj isti web ima dobar poslovni model i konkretiziranu monetizaciju. Te dobit koja se također kreće stabilno zadnjih godina.

Da li bi sudio takav web po dobiti koju ostvaruje ili bi se plašio analitike?

Hoću pitati, da li bi mi ipak na prvom mjestu trebali suditi stranice po dobiti koju ostvaruju, ili ima nešto prioritetnije?

Ja bi osobno rekao da prioritetniji može biti samo trend analitike. Jer ako trend govori da stranica odlazi u k****, onda će vjerovatno taj raspad povući za sobom i financijsku dobit.
No ako je analitika loša, ali stabilno loša…a financije zadovoljavajuće …to meni zvuči kao ok web site? Ima li smisla?

Ja ovaj alat predlažem sa čistog SEO aspekta i raznih stvari koje alat prilično dobro i solidno tačno prikazuje. Može sajt koji ima posjetu 100-200 ljudi mjesečno imati zaradu veću nego sajt od 100k. Ne razumijem uopšte poslije ovih pitanja šta tražiš, kakav alat, šta želiš da alat radi.

Na ahrefsu možeš pratiti kroz period organsku posjetu i njenu stabilnost, možeš pregledati beklinkove i sa kojih sve stranica ima linkove sajt, ustanovit po kojim kriterijumima rangira sajt, za koje termine, koliko je popularan na društvenim mrežama, kakva je konkurencija i sl. Ipak ako to do sada nisi radio vjerovatno nećeš pregledati sve kako treba i ja bih se na tvom mjestu prije kupovine posavjetovao sa nekim ko bolje zna i u koga imaš povjerenje.

Što se tiče ostalih alata rijetko koji će prismrdit ahrefsu. Mnogi doduše preporučuju semrush zato što imaju affiliate komisiju pa ga svako malo neko hvali, ali nije upola dobar (tačan) ko ahrefs. Alexa je samo solidan alat i to je to. Naravno sve treba probat i provjerit, po mogućnosti i kombinovat. Alexu imaš free trial sedam dana

Ne postoji bolji alat (a da je sve na jednom mestu) od Ahrefsa. Posto pises da bi kupio neku stranicu, obavezno napravis analizu u Ahrefsu i dobijes skoro sve kao na dlanu. Odmah znas da li vredi ulaziti ili ne u kupovinu.
Jedino na sta treba obratiti paznju je link profil, posto cesto znaju da blokiraju Ahrefs botove na PBNima pa tako ne mozes da vidis da li sajt ima PBN linkove.

1 Like

Evo tri predloga od Googla

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

https://search.google.com/test/mobile-friendly

Zatim su tu paketi alata za testiranje (takođe tri komada)

http://elkseo.com/

Zatim extenzije za Firefox

https://addons.mozilla.org/en-US/android/addon/wappalyzer/ ◄◄◄ (piše da neradi, kod mene radi, treba malo googlati)

Nadam se da će nekom pomoći.

3 Likeova

Hvala svima, naći će se tu korisnih alata. :slight_smile: