Kako video sadrzaj zastiti od kopiranja?

Planiram da snimam odredjene video sadrzaje i postavljam na Youtube. Zanima me kako te video sadrzaje zastiti od kopiranja?
Ako neko moj video uploaduje na svoj yt kanal kako da dokazem da sam ja vlasnik?

Hvala svima koji ce mi pomoci

To cete kostati vise nego taj video vrijedi. (osim ako ces raditi visemilijunske video klipove).

najlakse ti je video watermarkati i cijeli video napraviti vise kao osobni. No ni to ti ne garantira nista.

Mozda ti ovi koji snimaju video klipove mogu reci dali obicni smrtnik moze zastititi svoj video kao recimo naprimjer korporacija. IMO nemoze.

Majstore,
Nije baš ovako kako ti Dadaas kaže. :blush:
Stavi watermark (čak nije ni neophodno, ali savjetujem) i ne brini za ostalo.
Youtube će se pobrinuti. :smile:

Pa kako ce se pobrinuti?
Znam da imaju oni automatsku provjeru tih video klipova, ali kako da dodjes na tu listu, da automatski provjeravaju dali je tvoj video kopiran?

Zar netrebas dati neki dokaz da je video stvarno tvoj? Nije valjda da je dovoljno da kazes, da video je moj, jer vjerujem da to nije tako, jer mnogi bi onda to zloupotrebljavali.

Nije nužno da se samo automatski provjerava.
Trebat’ će u tom slučaju prijavit’ YT-u da mu je video ili dio videa ukraden i YT će to srediti, štoviše, i kazniti počinitelja. :slight_smile:
Youtube naravno zna čiji je video i tko ga je uploadirao prvi. :sunny:

1 Like

To sto ti trazis se zove content ID

https://support.google.com/youtube/answer/2797370?hl=en

https://support.google.com/youtube/answer/6013276?hl=en

https://support.google.com/youtube/answer/3244015?hl=en

https://support.google.com/youtube/answer/1311402?hl=en

To ti je najlakse dobit kad si partner s nekim networkom jer network to ima

Npr ti si povezan sa Fullscreen, Freedom, QuizGroup ili MakerMax

i onda kad netko stavi tvoj video na svoj kanal content ID od tih firmi im lupi automatski claim

Ono što mene zanima …kako zaštiti ideju videa. Pretpostavljam da je to jako teško…a to je ogromna rupa onima koji kreiraju kreativne sadržaje, a s druge strane to je velika prednost onima koji su orijentirani da samo rekonstruiraju kreativne sadržaje sa svojom produkcijom.

Evo za primjer… ja napravim video određene tematike (nešto kao novo kreativno) …i ne stavim cijeli “kolač” u video, nego ga napravim sa “pola gasa” i na kraju videa najavim:

“Ako ćete lajkati, subscibeati, napravit ćemo isti ovakav video ali sa time i time!”

(Jel, sa punim gasom ideje.) Ako publika iščekuje da vidi drugu jaču verziju istog filmića, lajkati će…

No, iako publika nije vidjela video u “punom gasu”, ideja je razotkrivena…podjeljena…i sada, netko tko je u istoj niši može ukrasti tu ideju i napraviti isti takav video koji sam najavio publici. Čak i da nisam najavio novi video…nego samo da sam napravio neku boom foru, opet konkurencija može ponoviti tu boom foru.

Iskreno, mislim da se to danas ne može lako spriječiti…ali kako me davno naučila jedna mudra osoba: “Svaku manu možemo okrenuti u svoju korist”.

Stoga, vidim iskreno odličan potencijal u krađi dobrih ideja koje same za sebe svjedoče da idu viralno. Sada “krađa” zvuči jako ružno, ali na youtube se da pronaći dosta kanala koji svi redom obrađuju fore istih tematika. Svi oni tako reći onda “kradu” jedni od drugih.

Slažem se da krađa u ovom slučaju nije pravi termin, i to ne možemo nikako staviti u isti koš sa ovim lopovima koji tuđe videe prodaju kao svoje. :slight_smile:
Istina je da ima talvih slučajeva kakve Bozoou spominje i da je sama ideja veliki dio cijelog posla, ali nije finalni i stvar je u tome da čak i kada imaš ideju, - nije lako to realizirati na pravi način.
Treba se još nekih momenata poklopiti, a treba znati i kako, imati sa čime, a kada snimiš video, tada si tek… snimio video. :wink:
(Mislim reći da ima još stvari i iza toga, ali glavni dio posla je napravljen, točno.)

Ja čak ne mislim niti da je to glavni dio posla, ali svakako kopiranje dobrih ideja je garancija da smo taj dio dobro odradili. Ne kažem da se mora samo kopirati, ali sasvim je jasno da ne možemo biti toliko kreativni koliko može biti ostatak svijeta. Stoga velika odskočna daska bi bila poslužiti se tuđom kreativnošću, za taj segment.