Kako započeti razvijati web aplikaciju?

Pozdrav forumaši :slight_smile:

Kao što naslov kaže potrebno mi je par savjeta oko početka razvoja web aplikacije u php-u. Naime, do sada sam se bavio razvojem aplikacija u ASP.net-u tako da koncept razvoja web baziranih rješenja mi nije toliko nepoznata tematika (skoro sam ušao u ove “vode”). Po pitanju php-a do sada sam radio na sitnim projektićima gdje mi nije bio potreban “deep knowlege” ili su u pitanju bili mali moduli na već razrađenom sistemu (ponekad se sam pitam kako sam upao u takvo okruženje).

Sada sam osmislio projekat te razradio ideju tako da mi je sada plan da napravim custom rješenje jer tako imam najveću kontrolu nad sistemom. Najveći problem u svemu tome je taj što tek sada ulazim u karijeru developera/inžinjera IT sistema (privodim kraju fakultet) tako da je sada krajnje vrijeme da se maksimalno posvetim samostalnom istraživanju i radu.

Da ne duljim više postavit ću vam par pitanja (ako mi još neko pitanje na um padne obratit ću se opet hahah :smiley: )

  • Pošto sam ASP.net se uglavnom bazira na MVC patternu interesuje me da li bi mi se isplatilo koristiti framework koji nudi ovaj pattern? (symphony, Laravel, cakePHP,…)

  • Da li bi ste mi preporučili neki framework, kakva su vaša iskustva sa njima?

  • Koji je po vama ključni faktor odabira frameworka, da li je to brzina razvoja aplikacije ili ipak određene mogućnosti/olakšice?

  • Da li ste radili perfomance testove i ako jeste kakvi su rezultati? (do sada sam stekao dojam da “čisti” php ima najbolje perfomanse ali razvoj aplikacije od same “0” je ogroman zahvat)

Svjestan sam da pitanja nisu toliko na mjestu ali moram odnekud početi :slight_smile:
Unaprijed vam hvala na odgovorima, mnogo će mi značiti :wink:

Isplatilo bi se jer je cijeli projekt pregledniji, prati neke smjernice i lakse se organiziras.

Laravel, jako puno gotovih rjesenja, dobra dokumentacija i dosta je popularan.

Popularnost, dostupnost resursa, zastupljenost na netu (tipa stackoverflow i sl.), ugl ako ima dobar community i popularan je sansa je da i zapnes negdje, uvijek ces pronaci odgovor

Nisam, ali ako radis kako spada sanse su velike da ces imati zadovoljavajuce performanse. Hardware vise nije jako skup, a dok dodjes do tocke gdje ce performanse biti problem, velika je vjerojatnost da ces s projektom imati dovoljno zarade da to rjesis nadogradnjom servera ili outsourceas development na neku firmu koja ima ljudstvo i resurse da ti odradi brz i kvalitetan posao i popegla kod.