Kako znati odakle je korisnik došao?

Jel mogu od imena linka saznati to ime? znači jel mogu znati da je korisnik na stranicu pero.php stigao preko linka malipero a ne nekog drugog?[HTML]Klik[/HTML]

Ako mogu, kako prenijeti taj podatak?
Ako ne mogu, možete li mi sugerirati neki drugi način da to ustanovim?

Google Analytics ti daje fenomenalan uvid u cjelokupnu sliku kretanja posjetitelja po tvojem siteu, a ako baš želiš pratiti određenu osobu u RL vremenu, savjetujem ti program Woopra

Mislim da mi je to overkill jer ja bih samo htio slijedeće:

  1. razlikujem 5 grupa ljudi prema nekom kriteriju.
  2. svaka grupa ima svoj link na prisustvo nekom događaju
  3. ne bih htio imati stranicu grupa1dogadaj.php, grupa2dogadaj.php … vec bi htio imati samo dogadaj.php a da utvrdim o kojoj se grupi radi obzirom na to koji link je admin kliknuo. znaci ako je admin kliknuo na link koji pripada prvoj grupi da se ta informacija prenese stranici dogadaj.php

Nadam se da ovo što pišem ima smisla i vama a ne samo u mojoj glavi :smiley:

[quote=“kalky”]Jel mogu od imena linka saznati to ime? znači jel mogu znati da je korisnik na stranicu pero.php stigao preko linka malipero a ne nekog drugog?[HTML]Klik[/HTML]

Ako mogu, kako prenijeti taj podatak?
Ako ne mogu, možete li mi sugerirati neki drugi način da to ustanovim?[/quote]

dodas na taj url “pero.php” jos “?ko=malipero” tj. da izgleda ovako
pero.php?ko=malipero

i u fajlu pero.php ga dobijes na slijedeci nacin:

$_GET[‘ko’]

hvala!
p.s. jel ovaj “ko” skraćenica od “kao” ili neka php ključna riječ?

[quote=“kalky”]hvala!
p.s. jel ovaj “ko” skraćenica od “kao” ili neka php ključna riječ?[/quote]

ko ti je nak kajkavskom tko

:rotfl:

[quote=“kalky”]hvala!
p.s. jel ovaj “ko” skraćenica od “kao” ili neka php ključna riječ?[/quote]

to je ime GET varijable, mozes koristiti sta god hoces umjesto toga, npr korisnik,…itd

$_SERVER
Možeš dobiti URI sa kojeg je korisnik došao pomoću globalne varijable $_SERVER, konkretno iz njenog niza uzmeš vrijednost “HTTP_REFERER”.
Loše strane
[list]
[:1k1v2ebq] što kada je direktan pristup[/:m:1k1v2ebq]
[:1k1v2ebq] mogućnost manipulacije podatkom[/:m:1k1v2ebq][/list:u:1k1v2ebq]

$_GET
Drugi način je kako je rekao nike da pomoću globalne $_GET varijable pošalješ podatak kroz URI i tako na slijedećoj stranici možeš vidjeti kojoj grupi pripada. Neću previše u detalje jer imaš gore navedeno kako to.
Loše strane
[list]
[:1k1v2ebq] mogućnost manipulacije podatkom[/:m:1k1v2ebq][/list:u:1k1v2ebq]

Da zaključim, niti jedna metoda nije dobra, ako je riječ o nekim podacima koji bi doista morali biti skriveni i vidljivi samo određenoj grupi. Obje gore navedene tehnike su prolazne ako te čisto zanimaju statistike kako je korisnik došao do određenog sadržaja, ali za bilo kakvu pravilnu zaštitu koristi sesije.

Poveznice
[list]
[:1k1v2ebq]
http://php.net/manual/en/reserved.variables.server.php
[/
:m:1k1v2ebq]
[:1k1v2ebq]
http://www.php.net/manual/en/book.session.php
[/
:m:1k1v2ebq]
[:1k1v2ebq]


[/
:m:1k1v2ebq][/list:u:1k1v2ebq]

Lokacija: Tuzla (BiH) = kajkavski kraj :smiley:
ko = tko

[quote=“der”]ko ti je nak kajkavskom tko

:rotfl:[/quote]

haha :smiley:

hvala svima :win:

mozes koristiti neki API, koji ti korisnik posalje, a ti ga kasnije usporedis sa svojim API.-jem koji si vec dodjelija njemu.
Znaci imat ces 5 API-ja .
onda radis validaciju i samo pustas pristup apijima koji su ti pohrani u bazi.
naravno sve to prije primanja MD5 - iraš.
malo se probaj poigrat sa tim.

na taj nacin ce ti u adresi bit skop znakova koji nije prepznatljiv golom oku.

NIJJEEEER


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja