Kakve naočale imati za rad na kompjuteru?

Dragi Forumaši, :blush:
Vidite“ molim vas što mi je danas aktuelno…


Imam naočale i to su mi takoreći prve. Dioptrija je + 1,7, riječ je o naočalama “za čitanje“ odnosno “za blizu“, mislio sam da će mi to pomoći za gledanje u kompjuter, jer je to primarno i skoro pa jedini razlog za taj potez. :eyeglasses:
I točno, sve je odlično i super vidim, :wink: jedino… moram se približiti monitoru na nekih 40-ak cm, tako je najbolje. Ovo mi baš nije zgodno, :frowning: pa vas molim za vaša potencijalna iskustva. Vjerujem da neki imate očale. Kakve su to naočale? Jesu li kao i moje; “za čitanje“ ili su univerzalne “za blizu i za daleko“, kako ste se postavili naspram ovoga?

Ne znam mogu li to reklamirati kod optičara koji ih je napravio, on je to napravio po nalazu doktora u drugoj ustanovi, ali mi je rekao da će mi biti bolje nego što jeste. :roll_eyes:

Novine u kafiću sada vidim odlično, na smartphoneu čitam kompletan opis prognoze vremena a ne samo kolika je temperatura i eventualno sliku oblaka kao do sad. :blush:

Hvala na vašem predočenom iskustvu. :o:

Nemam dioptriju ali nekad kad radim po noci ili zujim na racunalu imam naocale za blokiranje plave svjetlosti, neke avijaticarske narandjaste i u njema izgledam kao serijski ubojica, kaze zena…

1 Like

Naočale za čitanje nisu (ne bi trebale biti) jednake naočalama za rad na računalu baš zbog te udaljenosti.
Kod čitanja je nekih 35-40 cm, a kod rada na računalu 70-80 cm, možda i nešto više.
Liječnici pri pregledu obično pitaju da li se radi na računalu i prema tome korigiraju dioptriju. Moj savjet - ne štedi vrijeme i novce - odi na drugi pregled i reci o čemu se radi. Napravi pregled sa simulacijom rada na računala i ako treba napravi naočale za komp.

Druga solucija su progresivi, odnosno progresivne leće. Raspitaj se.

1 Like

Hvala ti Trnac, :blush:

Nisu me pitali ništa ali ja jesam stalno naglašavao da je to prvenstveno za računalo, pa se opet ovo dogodi. :frowning: Dakle, to nije greška optičara koji je to radio? :o:

Meni je doktor rekao da sa trenutnim vidom mogu u pilote, ali mi je preporucio neke naocale sa lecama koje filtriraju tu svjetlost iz monitora.

1 Like

Imaju i ove naočale cijeli niz tih leća, i baš nešto za kompjutere, ali stvar je u toj udaljenosti… :frowning: Možda će se stvar promijeniti na bolje, moguće da je i to opcija… :o:

Skini si flux i on ce ti uklonit/smanjit plavu svijetlost

1 Like

Imam vec neki Night Shift na Mac-u.

Ja sam na provjeri vida “iskoristio onaj fol iz crtanog filma” i procitao oftamologu “zadnji red” :slight_smile: (“Proizvedeno 1987. godine”) … kiselo se nasmijao …

Mogu vam reci da okruglo 20 godina “blejim” u monitor i nemam jos nikakvih problem s vidom … prvom sebi ne vjerujem, a onda mi nevjeruju niti drugi (pocevsi od rodbine), jer svi znaju koliko vremena provodim ispred kompjutera. Doduse bili su problematicni oni prvi monitori bez zastite, ovi danas su vec klasa za sebe…

1 Like

Jesi li probao koristit program f.lux? Navodno smanjuje plavu svijetlost te ja ne mogu zamisliti vise rad na racunalu bez f.lux-a.

Ja mislim da nema prtevise veze monitor i da ljudi en gube vid zbog monitora… istina da se oci naprezu na onim starim monitorima, a ovi novi monitori imaju problem isijavanja tog plavog svjetla, ali ne da to steti vid, nego to je povezano s drugim problemima.

Koristio sam flux, dobar je, ali ga vise ne koristim jer ne ostajem vise cjelu noc budan.

i nemojte zaboravit treptat.

Danas mi to izgleda nešto bolje, valjda sam se navikao (možda je OK i 60-ak + cm), ali nije idealno. :frowning:
Što mislite tko je kriv za tu anomaliju, ako je uopće tako; doktor koji je napravio takav nalaz, ili optičar koji je i prema takvom nalazu možda mogao i trebao napraviti naočale kakve sam mu i rekao da napravi? :eyeglasses:

Volio bih da se javi netko i kaže; ja imam takve i takve naočale i tako i tako mi je pred kompom… Hvala. :o:

na windowsu ima ova noćna svjetlost da se uključi, koliko to pomaže?

Ne znam što je to, ali to neće pomoći; ovo su dioptrijske naočale koje pokušavam maximizirati ako uspijem pred monitorom. :eyeglasses: Recimo da gledam po danu, dakle noćna svjetlost 0 bodova. :blush: :o:

Kada sam počeo raditi za PC sjećam se kafića uz benzinsku (gdje redovno kavu pijem). Mogao sam dok sjedim vidjeti koliko je netko natankao (primjer 28,23l) , a sada imam cvike i to ne vidim. Bez cvika ne vidim ni koje gorivo tanka, a ne nešto drugo…
A dioptrija tek -o,75

1 Like

Odlično Komentar, :blush: kad već imaš naočale molim te napiši ono što sam pitao kad sam otvorio ovu temu; jesu li naočale samo za blizu ili su univerzalne?
Ako je ovo prvo koliko se udaljiš od monitora a da se slika ne zamuti? :frowning:
I još, molim, za moj slučaj;

Što mislite tko je kriv za tu anomaliju, ako je uopće tako; doktor koji je napravio takav nalaz, ili optičar koji je i prema takvom nalazu možda mogao i trebao napraviti naočale kakve sam mu i rekao da napravi? :eyeglasses:

Doduše, ti si - a ja +, to je možda različito. :o:

Nisam se nikada unosio u temu. Ne kužim te dioptrije baš najbolje. Znam da sam na oba oka isto ćorav, i da koristim iste cvike za vožnju, monitor TV isl. Kroz čitav dan tako.
Evo sada probam na mobitelu bez cvika, vidim odlično ali mi “nešto” smeta. Kao da se pojača osvjetljenje i da bi me mogla glava zaboliti. Mislim da na mobu mogu naći oštrinu, ali se valjda oči naprežu pa imam taj dojam moguće glavobolje.

1 Like

@c3po ako imas npr. dioptriju +1.7 i kad ti opticar napravi i stavi stakla sa tom dioptrijom to znaci da zrake poslije prelamnja padaju na zutu mrlju i onda ti vidis kao osoba koja ima npr. dioptriju 0 i nema veze da li citas sa razdaljine od 30 cm ili 70 cm ili da li citas novine ili na racunaru, tebi bi trebalo biti isto.

Onda vjerovatno postoji problem sa monitorom, nesto sto ti smeta ocima, mozda previse svjetlosti isijava, pixeli pa ti mutno ili nesto slicno pa ti smeta ili iritira oci i onda ne mogu da se 100% fokusiraju i tebi djeluje mutno ili sta vec, jednostavno ti se oci tako vise umaraju.

Ako ti je opticar stavio diptriju koja pise na nalazu kod doktora onda nema sta biti greska opticara osim da trazis ponovo stakla sa svojom dioptrijom ali ovaj put da to budu neka stakla sa filterima koja ce pored toga sto su dioptrijska biti i zastitna.

Znači tako, problem je u monitoru? :blush:
A kako onda kad recimo gledam u ormar? Odakle tu “isijava svjetlost”? :frowning:

Zar nisi čuo Edise da postoje naočale “za blizu” i “za daljinu”? Nije valjda da to imaju samo ovi što ustvari ne znaju da je svejedno jeli “čitaš sa razdaljine od 30 cm ili 70 cm”? :smile:

Dragi Edise, hvala na javljanju u temu, no jasno je jedino da ni ti ne nosiš naočale, :slight_smile: predlažem da sačekamo nekog tko ima takvo iskustvo, a ti… ako si se mislio javiti meni; učini to u onoj temi o Youtubeu gdje već mjesecima čekam odgovor. Neću stavljati link, znaš ti jako dobro, čekamo tamo moja malenkost i još barem nekoliko Forumaša. :smile: :o: