Klijenti, oglašavanje, portfolio i drugo

Od svoje 11 godine sam se počeo zanimati za web i grafički dizajn i naravno dosta sam učio vježbao i slično pa sam tek sa svojih 16/17 godina odlučio da potražim klijenta. U početku sam se oglašavao po forumima i počeo da radim za free da bih imao razvijen portfolio i tu je bilo nekakvih problema pa sam prestao i nijedan rad nije dovršen(zbog klijenata). Pošto sam skontao da raditi za free na početku nema smisla(barem meni) jer ljudi ne cijene tuđi trud i rad počeo sam se oglašavati na raznim forumima ali na potpuno drugi način i tu sam prvi put unovčio svoj rad( cca. 60€ za 2 rada). Radio sam logo dizajn i modifikaciju WP teme. Logo dizajn sam odradio više onako kako je klijent zamislio iako ja mislim da je njegova zamisao loša(rad nije rememberable, pun nekakvih detalja etc.) pa ga nisam postavio na Behance. Modifikaciju WP teme mi nekako nema smisla da postavljam na Behance, to je bio sam dio(drop down, RSS feed podesio i sl.). Nakon nekog vremena mi se javio klijent što sam mu uradio logo da mu odradim web dizajn stranice, odradio sam i to ali njegov smisao za dizajn mi je uništio moj rad, tako da nisam ni to postavio na Behance. Poslije toga prikupio sam mailove firmi iz BA, CRO, RS koliko sam mogao i ponudio im usluge. I dobijem priliku da radim za jednu firmu iz BA. Trenutno radovi su još u toku, neke gluposti sređivam i to je gotovo i naponok ću imati taj jedan rad na Behance profilu.

Pa mene sada zanima koji način da pridobijem klijente jer vidim da mi “posao” pomalo opada, da li postavljati sve radove u portfolio ili samo “odabrane”, kako se oglašavati, a da to nisu ovi prethodni načini,pomažu društvene mreže u tome, šta radite kada nemate klijenata, neki savjeti kako ih pronaći i sl.?

Fiverr je dobar nacin da u kratkom roku izgradis portfolio a usput i zaradis.
Pogledaj i Themeforest

Hvala ti na savjetu, probat ću sa tim pa kako bude.

Zaboravio sam napomeniti da elance, upwork i na sličnim stranicama sam pokušao zaraditi ali nije išlo pa sa smatrao to kao gubljenje vremena.