Knjigovodstvo za freelancere?

Razmišljam o tome da otvorim d.o.o. ove godine i prebacim svoje “freelance” poslovanje i zaradu od web stranica na firmu.

Trenutno računam troškove, pa me zanima ako netko ima sličnih iskustva, da li je potrebno imati knjigovođu ili bih mogao to sam obavljati?

Recimo da bi za početak mjesečno dobivao 5-10 uplata putem 2CO-a, te nekoliko čekova, a troškovi bi bili hosting i oglašavanje.
Isplati li se placati 500-700 kn mjesecno knjigovođi za tih par računa? :slight_smile:

U slučaju da ne ide bez knjigovođe, da li svi oni kuže kako ide “poslovanje preko interneta”, pošto radim isključivo sa strancima, ili je problem naći one koji imaju iskustva s 2CO i PayPal računima?
Ja trenutno ne znam kako to ide kod knjigovodstva pa zato pitam :slight_smile:

Mislim da je nepotrebno raspravljati o tome dali treba imat knjigovodu.

Svaki imalo kvalitetan knjigovoda redovno prati propise, cita one njihove novine i sl. znaci ce na legalan nacin tvoj laptop, stol, stolicu uvesti kao trosak

Upozorit ce te na stvari u kojima grijesis, savjetovati porezne olaksice…

Ili gledaj to na sljedeci nacin: ako zelis sam voditi racune, morat ces potrosit xx sati da skuzis sve fore, napisati poreznu prijavu i sl.

Ovako ces tih XX sati biti slobodan i moci ces raditi tocno ono sto znas (web biznis) i zaraditi vise od 500-700kn.

p.s. nisam knjigovoda i nemam nikakvu korist oglasavati njihovu sposobnost :slight_smile:

A da, imaš pravo. Bolje mi je raditi svoj posao i ne gubiti vrijeme na proučavanje knjigovodstva…

D.o.o. mora imati knjigovođu, tj. kada prijavljuješ svoju firmu Poreznoj upravi, moraš navesti i svog knjigovođu. Nemaš tu izbora.

Oni kuže sasvim dobro kako ide bilo što preko interneta, jer internet nema veze s time - knjigovodstveno se internet ne vidi. Računi, tj. knjigovodstvene isprave su bitne i ti ih moraš osigurati u propisnoj formi, a u formu će te uputiti tvoj knjigovođa.

[quote=“tsereg”]
Oni kuže sasvim dobro kako ide bilo što preko interneta, jer internet nema veze s time - knjigovodstveno se internet ne vidi. Računi, tj. knjigovodstvene isprave su bitne i ti ih moraš osigurati u propisnoj formi, a u formu će te uputiti tvoj knjigovođa.[/quote]

Ok, hvala.

Dodatno pitanje ako slucajno znas:

Recimo da stavim neke svoje template na prodaju preko 2Checkouta i prodam ih 100-200 komada mjesečno, to bi bilo isto toliko računa koje bih morao dostaviti knjigovodstvu?
Ili bi knjigovođu zanimalo samo ono što meni 2Checkout isplačuje (jedna transakcija tjedno)?

Znači, jedino mi je taj dio zbunjujuć jer vecinu računa klijentima i kupcima naplaćujem preko posrednika zapravo.

To će ti najbolje reći knjigovođa, jer u našoj državi, na žalost, mnogo toga funkcionira temeljem nepisanih dogovora, rečenog na stručnim simpozijima i sl. umjesto pisanih pravilnika i zakona. Naprosto smo balkanski aljkavi.

Tako, recimo, Porezna uprava priznaje kao valjani račun ispis checkout stranice na web-portalu na kojem si obavio kupovinu, no to knjigovođa zna iz prakse, nigdje ne piše.

Uglavnom, ne razbijaj si glavu tim stvarima, nego se jednostavno odšeći do nekog knjigovođe u svom susjedstvu i porazgovaraj o svome poslu i svojim planovima. Iz tog razgovora ćeš najbolje ocijeniti tog knjigovođu i kako se slažeš s njime.

Također ti i FINA nudi računovodstveni servis pa možeš vidjeti koliko ti je to dostupno.

Isto tako imaš svako pravo otići do poreznog savjetnika u bilo koju podružnicu Porezne uprave i postaviti tamo koje pitanje. Vidi na web-stranicama PU.

Konačno, časopisi kao RRiF i RiF imaju kontaktne centre na 060 telefonima gdje se možeš informirati.

vodim svoj računovodstveni ured i već nekoliko godina radim za vaše kolege a ustvari njihove tvrtke koje se bave internet marketingom i rješili smo većinu problema oko toga od fakturiranja usluge (da li ima PDVa ili ne, sve provjerili sa PU), iz tako organiziranog poslovanja redovito vraćamo PDV (pretporez) jer klijentima savjetujemo da uđu u sustav PDV. od ove godine je nekoliko promjena što se tiče PDVa i usluga koje su do sada bile neoporezive i pri tome treba biti oprezan koju uslugu fakturirati. kako je sve vezano uz devizno polovanje (jer priljevi dolaze izvana) i to pomno pratimo i primjenjujemo iskustvo koje smo skupili. pitanja: kupnja automobila, putni nalozi, locco vožnja, plaće, kako unijeti web stranicu u aktivu društva, plaćanje vanjskih usluga (porezni tretman), prodaja web stranice …itd.itd…radimo i za vaše kolege izvan zagreba (Ozalj, Karlovac, Požega,Zadar) jer oni pogotovo u manjim sredinama imaju problema sa objašnjavanjem (registracija, porezna uprava itd) čime se točno bave pa se mogu napraviti greške u koracima što se tiče registracije a kasnije i formuliranja usluga i njihovog poreznog tretmana. sve što možemo riješimo emailom i internetom (veza sa našim sustavom)
Žao mi je ako je ovo ispalo kao reklama, pa sa postom radite što treba ako sam prekršio koje pravilo

Možda mi je promaklo …

Želio bi prihode od Google AdSensa prebaciti sa privatnih prihoda na prihode firme. Ujedno i troškove (inkaso, 40 kn) staviti na troškove firme.

PRO ?

iz posta ne vidim kako je tebi plaćeno na tvoj devizni (fizička osoba) ili na devizni od firme,
ako je uplaćeno “greškom” na tvoj devizni to nije ispravno potrebno je vratiti sredstva i obavjestiti ih da plaćaju na tvrtkin devizni, možda bi se nešto moglo napraciti cesijama i kompenzacijama ali to onda u kontroli zahtjeva da inspektor dobije na uvid i pomet na vašem privatnom deviznom a kad tamo još nekih uplata koje bi bilo bolje da se ne gledaju (jer su oporezive porezom na dohodak)…
osim toga sve podliježe deviznim propisima koji su strogi od ispravne šifre osnove plaćanja, koja mora biti u skladu sa uslugom koja je fakturirana, knjiga izvoza itd… (Ja tražim da kao dokumenta za knjiženje u tvrtci se izradi faktura koja se ne šalje vašem “klijentu” već samo za potrebe naših poreznih propisa, a ne ispis sa online evidencije ili ček). uz to očekujte da u kontroli imate sve ugovore koje ste poklikali (potpisali) jer kod nadzora usluga važno je da se može dokazati da li su izvršene kao i koje su to usluge (kod robe je lako…otpremnica, JCD itd.).
porezom se oporezuju IZVRŠENE dakle ne moraju biti naplaćene usluge (državu nije briga da li ste naplatili već da li ste izvršili), na online evidencijama se vide i one usluge koje nisu plaćene a izvršene su…npr kad definirate limit koji će vam se isplatiti a plaća vam se kad se skupi, u posl.knjigama bi morali prikazati i nenaplaćene, zato zahtjevam ugovore i izradu faktura, a ne i ispis iz online evidencije da ne knjižimo nenaplaćene)

Čekovi si došli na osobu (fizička osoba) jer kada sam otvarao Adsense račun je bila neka zavrzlama ako se otvara na firmu i to je tako ostalo.

@PRO je potvrdio da čekovi moraju glasiti na firmu.

+rep

ima tko kontakt od PRO-a?

trebao bi neke računovodstvene savjete

tnx

Pa evo i ja bih se javio sa sa istim traženjem jer u profilu nema nikakvih podataka.

i ja bih trebao racunovodstvene savjete za interent zaradu i dobivanje novca sa Skrilla. Molim Pro neka se javi ili kaze gdje ga se moze naci

Pozdrav