Koji je najbolji Wordpress forum?

Pozdrav, znam da je dupla tema, ali nisam našao ono što tražim.

Treba mi wordpress forum, neki plugin…?

Nije problem ako se plaća, samo da je najbolje rješenje. Ali da ne trebaju dvije registracije na sajtu i ponovo na forumu.

Znači plugin, ništa što trebam podešavati mnogo vremena, jer nisam baš stručan za to.

Jedan sam našao, https://wordpress.org/plugins/wpforo/ , ali ne znam da li valja? Da ne pogrijesim u startu?

Hvala

Phpbb se može sasvim uredno spojiti s Wordpressom. Ima posla, ali je rezultat isplativ. Dobiješ dva velika sistema pod jednim loginom. To vrijedi ako si old school. Ako ti ne smetaju ovi forumi novog kova - imaš plugine poput BBpress.

Sve treće forume poput ovog kojeg si naveo bih izbjegavao čisto zato jer nemaš garancije da će se održavati i jedan dan bi ti to mogla biti velika glavobolja.

1 Like

Bojim se da to ne bih znao uraditi, zato tražim nesto fino a da nema puno posla, moze i da se plaća.

Koja je razlika izmedju ovog foruma koji si ti naveo i ovog foruma kojeg sam ja naveo?

Može li se reci koji je bolji i zašto?

Hvala puno

Rekao ti je. :slight_smile:

Veliki i poznati sustav, odnosno forum. phpBB postoji već 20 godina i korisnička baza je ogromna. Ovo je WP plugin za kojeg ja osobno prvi put čujem i zapravo ne postoji kao “stand alone” platforma, za razliku od phpBB.

Najbolje ti je bbPress da koristis, ako ces vec sa WordPress da uparis jer za te druge uvijek moze prestati podrska. Ja upirem da opet odrade posebno bazu kao na v1 koja je bila i dobra tad kako bi bio jos bolji forum, ali to izgleda teze malo kod njih ide. Ja sam ga jedno vrijeme preferirao zbog ogromnog broja koji ga koriste na samom wordpress.com, ali sto se samostalnih foruma tice ima daleko boljih resenja.

Probao - ubilo mi WP core i odustao - dakle, u bilo kojoj formi usporava osnovni wp sajt.

Imas danas resenja poput Gatsby, Gridsome ili Svelte mozda cak i https://timber.github.io/docs/ gde mozes da koristis WP kao headless i da jede malu djecu sto se tice njegovog front dijela.

Nego smo mi odje zatucani uglavnom sa nekim trop resenjima i ne idemo korak naprijed vecina nas uglavnom i baziramo se na mrtvi WP, Joomla itd. Jer je vecina na tuzni Shared kako bi sto jeftinije prosli :slight_smile: zato i tapsemo u mjestu.

2 Likeova

Nije bio Shared, Dedicated prvo jedan, pa onda dva servera za portal, ali jednostavno nije išlo ili neide kada imaš 100k ljudi dnevno… a i tu je FB već dosta uništio Forume… uglavnom, nisam se htio previše zamarati time i odustao sam od plugin rješenja uz wp!

Napravis wp da nema opciju za registrovat a forum odradis posebno, recimo koristi za forum flarum ili discourse. Flarum mozes instalirati na shared a za discourse ti treba neki vps koji mozes uzeti recimo kod hetzner za 3€

Ma testali smo, nije to problem, samo što je tada bilo malo previše Foruma poznatijih pa nije baš tako lako natjerati ljude da koriste “još jedan”.