KOju poslovnu banku odabarati?

Pozdrav mislim da je pitanje iz naslova savim jasno, ali postoji ograničenje, a to je da su mi u bližoj okolici dostupne 4, 5 banaka pa molim za savjet ili preporuku koju poslovnu banku izabrati:

PBZ
Zagrebačka banka
Erste banka
Hypo Alpe Adria banka
Splitska banka

hvala najljepše svima.

Ovisi za što ti treba, za što je namjeravaš koristiti?

Mislim da bi PBZ bio dobar odabir ako otvaraš žiro račun jer kod njih za vođenje žiro računa
nema naknade, a inače su dobri kao banka, barem ja nemam neg. iskustva.
dok za Splitsku banku mi je malo bed kaj najčešće njihove poslovnice rade dvokratno, jedan dan ujutro, drugi popodne… ali sam primjetio da kod njih dosta često rade zgodne ženske ako ti kaj to znači :smiley:

Ja koristim RBA. Nemam zamjerke na poslovanje i profesionalnost, ali… Htio sam tražiti financiranje od strane banke za proširenje posla i - banana. Otišao na razgovor u Zagrebačku banku i otvoreniji su za financiranje (kreditiranje). RBA ti ima bolje uvjete za leasing opreme, automobila, itd, ali Zagrebačka mi se čini boljim izborom što se samog poslovanja tvrtke tiče.
Moj izbor pao bi na Zagrebačku. Stabilna je, otvorenija prema poduzetništvu i surađuju sa HBOR-om (RBA ne koliko su me informirali u banci) što ti pak može dobro doći za financiranje nekih projekata…

Postoji puno faktora koji igraju ulogu kod odnosa s bankom, a samo ti možeš znati koji su sve tebi bitni.

Što se “ljudskog” odnosa tiče, mislim da su osobni referenti u svim bankama pristojni i uslužni u standardnoj hrvatskoj razini - to znači da neće biti nepristojni, a bit će posve beskorisni i neinformirani. Uglavnom, elementarne birokratske stvari će rado odraditi i pri tome se smiješiti. I to je sve.

Ono što sam primijetio da mene najviše zanima u ovom trenutku je funkcionalnost (pa i detalja) internetskog bankarstva, te iznosi i načini naplata njihovih taksi.

Internetsko bankarstvo može djelovati kao odlično, ali kada ga stvarno počneš koristiti, zbog detalja može postati frustrirajuće i teško. Poslovno bankarstvo u Zabi ne koristim puno, pa nemam frustracija. Ali, recimo, osobno koristim jako puno i od kada su napravili posljednju izmjenu sučelja, sve je postalo bolje, osim što su redosljed tabova upropastili, pa sada kada ispunjavam desetak naloga moram klikati mišem - tko koristi tab zna koliko to može biti disruptivno za brzinu unosa. Već dva puta sam ih kontaktirao s upitom mogu li nešto učiniti oko toga, ali nisam dobio niti odgovor.

Što se taksi tiče, to je katastrofa. Naplaćuje se fiksna svota za vođenje računa, ali onda još i postotak od prometa po računu. Naplaćuje se svaki nalog, s time da onaj koji ima datum plaćanja isti dan košta više od onoga koji ima datum plaćanja slijedeći. A kod većih svota još mogu naplatiti i postotak na iznos. Naplaćuje se svaki izvještaj. Naplaćuje se na načine koji su, ja imam osjećaj, posve nelegalni i u nekim slučajevima i dvostruko naplaćeni. Da idem birati banku, prva stvar koju bih tražio je cjelovitu i cjelokupnu Odluku o iznosima tarifa. Ne izvadak iz, već cijelu i cjelovitu, te bih je proučio i ne bih se libio tražiti pojašnjenja za sve što mi nije jasno. Kako ima malo banaka kod nas i sve se ponašaju na isti način, vjerojatno bih do tražene informacije morao doći kroz prijave i pravne prijetnje.

Postoje i druge stvari koje bi ti mogle igrati ulogu - primjerice, ako bi želio dobiti leasing za auto i sl.

Možda ti ne bi bilo na odmet i informirati se o tome što bi se moglo desiti nakon 1. 7. Hoćemo li ulaskom u EU moći kao poslovnu banku birati bilo koju EU-banku? Jer time će se tržište napokon otvoriti konkurentnosti i možda će onda biti više izbora…

Ne znam da li iz naslova nije jasno, ali radi se o odabiru banke za pravnu osobu. Ne za mene kao za fizičku osobu nego za pranu osobu, tvrtku, poduzetnika.

Hmm, hvala na izlaganju, a ovaj zadnji pasus teksta je iznimno zanimljiv i nisa uopće na tako nešto niti pomislio, to bi stvarno trebalo proučiti.

Inače, Hypo odlazi s područja Balkana.
POTVRĐENO IZ VIŠE IZVORA: Hypo banka odlazi s Balkana

To je dobra vijest za nas. Ne bi odlazili da im nisu presušili izvori prihoda. :wink: Jedino se treba zapitati zašto su presušili - jer smo definitvno postali sirotinja od koja niti gaće više nema, ili su nadležni “organi” prestali biti šala i sprdnja.

Za inozemnu bankarsku oligarhiju :zidov: su “nadležni organi” uvijek šala i sprdnja (osim u medijima).

@CreatifCode
Otvori račun u Poštanskoj banci :doki:

Bio sam prvo u ZABI i oni su ok, ali ako misliš imati kartično poslovanje na stranici onda tamo ne ulazi. PBZ je za takve stvari ok, samo što nemaju aplikaciju za smart telefone pa ovisiš o desktop kompu.

europa je ucjenila hypo banku
Europa postavila ultimatum pred Hypo banku: Ili se povlačite s Balkana, ili vas gasimo! - Vijesti.net - Index.hr