Koliko bi se isplatilo pisati članke za Balkan?

Koliko bi se isplatilo otvoriti sajt sa unikatnim clancima za balkansko podrucje?
Znaci svaki clanak da je unikatan o raznim temama… dodavanje dnevno po 2-3 clanka.

E ja to testam ima 20-ak dana i ekstra clanci prolaze na uzorku od NULA ljudi, dakle posao sam od nicega da vidim cemu to sve vodi.

Prakticno pisem “dropshipping” clanke (dakle onako kako to radi raja koja “preprodaje” robu), a tema je politika ili sport :slight_smile:

Dakle, clanci SEO-izirani i stilizirani po PS-u, prilagodjeni organskoj posjeti, a zalutaju i oni s drustvenih mreza…

Ako pises o severini, ceci i ostalim cajkama onda mozda i bude dobro ali ako budes pisao normalne clanke onda tu nema ni posjete ni zarade

Vec sam probao da postavljam unikatne clanke ali to se kod nas slabo cita a postavim kopiran clanak o nekoj starleti to razvali od pregleda

Probao sam sa kvalitetnim člancima, ali se nije isplatilo jer je teško doći do većeg broja publike koje će čitati takve stvari. Međutim, to me nije natjeralo da pišem o cajkama, stvarima sa senzacionalističkim naslovima i sl., već sam se prebacio na strano tržište gdje se korisne i unikatne stvari cijene.

1 Like

Moje misljenje da je na engleskom pa skoro nemoguce uspjeti jer je konkurencija ojojoj ali to je samo moje misljenje

Volio bi da ima neko ko bi mi dokazao suprotno

Mislio sam pisati ozbiljne clanke za balkance

Možeš li mi reći šta ovo znači?

15 godina sam u ovoj branši, tako da s mnogo iskustva i već sada unaprijed vidim šta se traži, pa taman i na ovom brdovitom Balkanu gdje su autorska prava “zadnje slovo na svirali”.

Ali…

Tako smo isto govorili o mnogim stvarima, pa smo odjednom počeli normalno kupovati vlastitom kreditnom karticom :slight_smile: jer su nas zbog cvv2 “ganjali” amerikanci, počeli smo zaobilaziti skidanje s torrenata i sumnjivih stranica jer nam mogu ispostaviti čak i ovdje račun za takvo što, manje “skidamo” pa objavljujemo tuđe slike (sa svjetskih pay photo servisa) po društvenim mrežama ili portalima jer advokati šalju “razglednice”, počeli smo “linkati” originalni izvor teksta iako to izgleda “out” na našem “malom portalu”, itd. itd.

Clickbait naslovi i cajke će uvijek biti in, tu ste u pravu, ali svakoj “pošasti” pa i toj dođe kraj, biće oni tu i dalje, ali ne toliko više kao dao sada, ne znam 100%, ali vidim tendenciju.

Originalni sadržaj nikada nismo znali cijeniti baš zbog ovoga svega što sam gore nabrojao šta smo nekada radili, a što je odjednom postalo “out”.

Evo primjera, kada u Google ukucate da je npr. “Dodik s Vučićem otvorio autoput”, dobićete jedno 150 vijesti sa 150 portala i svi su sa BAŠ ISTIMM NASLOVOM, dakle 15 stranica Google rezultata pretrage. I šta klikamo… pa prvih 3-4 … Isto je tako i na Facebooku ili Twitteru.

Znači, pokušati pisati nešto na istu temu, ali na malo drugačiji način (skontajte).

Jeste sporo, jeste upitno, ali mi smo takvi da želimo sve “odmah i sada”.

@Q_Line vidim da si danas slusao vucica i dodika he he a ocigledno je to pozitivno delovalo na tebe da pomislis kako ima nade za balkan.

Opet kažem, predugo sam u ovome i vidim šta se radi, a Dodik i Vučić su samo jedan od primjera, možete pokušati “googlati” s bilo kojim naslovom.

A kada smo već kod tog dvojca, i oni rade slično kao mediji, “bace kosku” svako jutro sa svojom jednom ili dvije “bombastične” izjave i onda slušaju reakcije u medijima ostatak dana.

Eto kad imas toliko iskustva mozda je tebi jasnije ali ja to nikad nisam svatio. Zasto top portali kao recimo avaz, klix, index, blic, kurir na clanke svi stave iste naslove cak u slovo? Zar je toliki problem malo to editovat, barem naslov, nikad mi to nije bilo jasno

Radim u jednom takvom mediju i reći ću ti razloge - prvi je lijenost, drugi “brzina” da se što prije “izbaci” vijest, treći jer je “šef rekao da nema veze”.

Smiješno, ali istinito!

avaz ili novi? …

Nijedan od ta dva, u prvom je tolika interna uredjivacka politika da se ne smije nijedan komentar pustiti negativan o Fahri bilo gdje po sajtu ili fb pageu, a za novi . ba nemam komentara, osim da im je posao “robija” objavljivat linkove na 70-80 pageova po fb-u

1 Like

kako njima fejsbuk ne sreže reach?

1 Like

To mi je jedna od većih misterija, baš kao i to da im je čim su osnovani nedugo zatim bio verifikovan FB Page!?

Malo sam se raspitivao i čuo sam da imaju posredničku agenciju (njihova ili s kojom sarađuju), a koja je “bliska” s uredima FB u Irskoj (nezvanično, imam dobre veze na par mjesta, mislim da je informacija čak i tačna).

Znam reći ćete “vidi ga šta piše”, ali 90% da je takvo stanje stvari…

1 Like

Lilium Digital je mnogim medijima iz BiH ‘sredio’ kvačicu, pa je tako vjerovatno i njima. Ja sam verifikaciju izganjao dok je link za prijavu radio, međutim, više ne radi za naše prostore…

1 Like

ima li lupon kakve veze s tim? :smiley:

1 Like

Lilium kad si već napisao “na glas” :slight_smile: , ljudi su petocifrene iznose “keširali” mjesečno kroz Instant Articles, uvjerio sam se lično, i mislim da su oni i jedni od onih koji su “upozorili” Poreznu upravu FBiH koliki novac prolazi kroz račune bh. banaka i to na način da su se “raspitivali” kod Fadila jel sve ok i kako i šta državi da se plaća, ovi ih “odpepali”, nisu shvatili šta ih ovi pitaju… Tek kasnije su počeli ganjati freelancere po FBiH, tu priču već svi znamo…

Za Lupon nisam siguran, ali vidim šta i koga guraju od portala, bar je to lako upratiti :slight_smile:

1 Like

Ne čudi me taj iznos jer momci i djevojke iz Liliuma znaju svoj posao :wink:

2 Likeova