Koliko članaka se može napisati dnevno?

Zanima me da li mogu copywriteri dati procjenu koliko je realno moguće dnevno napisati članaka od cca 1500 rijeci sa recimo 5-7 slika te sa nekoliko izvora (citata), ili koliko je okvirno vremena potrebno za pisanje jednog takvog kvalitetnog članka u satima?

1 dan. ja pisem jedan takav jedan dan. I to si moram uzet malo vremena da se pripremim, pa onda to sve sitipkam sa katastrofalnim greskama onak direkt iz glave. Onda to prodjem jednom ispravim vece greske, pa prodjem jos jednom pa ispravim recenice koje mis e ne svidjaju i onda tek moze clanak biti gotov.

A ovo ako trebam jos ddoat slike na site i izvore, majko mila, za to mi treba jako puuuuuuuno.

I da drzim kvalitetu psotojanu moram imat sat prije pisanja opustanje i nakon pisanja barem sat dva opustanje. Tak da ako mi treba da napisem ovakav clanak 2 sata, ukupno mi treba 5 sati sa opustanjima, E sad da napisem 2 takva mi treba 10 sati. Sto teoretski moze u jednom danu 2, ali u praksi nemoze.

2 Likeova

Moje mišljenje ako dobro poznaje tu nichu, radi kvalitetno i cijeli dan mislim da ako uspije napraviti 2 članka da je Super Hero

2 Likeova

Ovisi… Ako treba istrazivat i pisat stvarno kvalitetno onda 1-2 max, mozda vise ako je netko starno lumen. Za nekakvo prepisivanje, bubanje kjucnih rijeci i to, imo oko 20 bi netko tko zapne mogao napisati. Za cisto prepisivanje s minimalnom provjerom 30-40.
Ovo je procjena bazirana na opservaciji rada vise novinara…

1 Like

Dobro novinari… Ipak su oni novinari i njima je zadatak tipkanje. Em tipkaju brze (predpostavljam), i imaju vise iskustva u pisanju.

Ja sam ovo govorio iz iskustva pisanja na Engleskom jeziku, u Hrvatski se ne upustam. Mada i to mogu ali onda moram uposlit suradnicu koja ce proci gramatiku i jezik jer HR je tezi od EN. A interesantno ej sto big G ne napenaluje ako fulas CČĆ, a ako gulas This sa these dobis takav pogon…

Ma ja sam to napisao cisto da on sam procjenu moze dati. Naravno da su novinari druga kategorija… Ali opet, dosta slicna copywriterima

A jel znas po koliko para oni pisu?

Ja sam copywriter i mogu napisati otprilike 4 takva članka dnevno, ali to je sve ovisno o niši, količini dostupnih podataka, količini potrebnog istraživanja, itd.

1 Like

I ja sam copywriter i s ovim se apsolutno slažem.

No ima tu još stavaka.
Primjerice, nije isto piše li se klasičan ili SEO članak.
Ako pišeš klasičan članak tada samo slijediš misli i tada ide puno brže. Ako pak dobiješ keyworde koje moraš uklopiti u članak, u tom slučaju je potrebno dodatno vrijeme jer rečenice ne možeš smišljati onako kako ti dolaze, već ih moraš formulirati na način da se keywordi lijepo, suvislo i nenapadno uklope u cijelu priču.

Nadalje, nije isto piše li članak osoba xx ili osoba xy ili pak osoba yy.
Naime, osoba xx će 90% sadržaja kopirati, malo preoblikovati rečenice, riječi i fraze i bez posebne pažnje na gramatiku i smisao rečenica završiti članak u sat vremena (laka lova je u džepu, a za posljedice je manje važno ).
Ako vam je kredibilitet sajta važan, a ne želite provjeravati članak hrpom alata za provjeru (unikatnosti, gramatičke ispravnosti i sl.) te dodatno ispravljati članak koji ste platili, tada savjetujem NE angažirati osobu xx :slight_smile:

Osoba xy će kopirati gdje koju rečenicu, dodati nešto svoje i letimično provjeriti članak od gramatičkih pogrešaka – dva sata vremena. (ovako letimično provjerene članke često viđamo na našim vodećim portalima … a najbolje od svega mi je kada je naslov font recimo 24, a u svakoj drugoj riječi je fulano po jedno slovo :astonished: )

Osoba yy će detaljno proučiti temu, za što će nastojati pronaći i proučiti što vjerodostojnije izvore (na što se gubi dosta vremena), detaljno obraditi temu po principu; točno, bitno, suvislo i provjereno.
Zatim će pažljivo pregledati članak u potrazi za eventualnim pravopisnim pogreškama.
Nakon toga će još jednom isto provjeriti nekim alatom (za slučaj da je oku nešto promaklo).
Potom će ostaviti članak da se “slegne” i onda ga još jednom nakon nekoliko sati (ili još bolje drugi dan) pročitati kako bi se ispravile eventualne lošije uklopljene riječi ili rečenice.

Ja se ubrajam u skupinu yy i meni za upravo spomenuto treba 4-5 sati.
Kada je tematika “osjetljiva”, tipa zdravlje, gdje ne možeš i ne smiješ nesuvislo i neprovjereno blebetati tek toliko da sakupiš dovoljan broj riječi, tada je svakako potrebno puno više od 4 sata.

Ali moj stav je “nije sve u lovi” i sretnom me čini saznanje da u svakom trenutku mogu stati iza svakog svog članka. Dokaz tome je i činjenica da neke suradnje uspješno održavam već nekoliko godina.

6 Likeova

Svaka čast na ovom objašnjenju :+1:

1 Like

Potpisujem sve što je @mikica napisala - odlično objašnjenje.

posto pises, hahah

Ajd mozes mi poslati na PM cijene za takve clanke i koje ti teme najbolje leze. Dali pises na domacem ili Engleskom jeziku i tako. a mozes i ovdje napisati ako nije tajna.

Moze i meni na PM. Zainteresiran sam za Hrv i Eng jezik.

Ispričavam se na kasnom odgovoru onima koji su me pitali, ali poštivanje rokova mi je na prvom mjestu, a tek potom čavrljanje :slight_smile:

@dadaas, @zgubijumf … Engleski znam za čvrstu četvorku, ali ne upuštam se u pisanje članaka za honorar jer ja sam mirna tek onda kada je moj rad savršen i bez grešaka.
Bojim se da s tom čvrstom četvorkom isti ne bi bio takav te stoga ostajem na hrvatskom jeziku. Dakle, na engleskom ne pišem. Pišem tu i tamo za sebe, ali i to je rijetko jer me ostale obaveze sputavaju.

Ne, nije tajna. Cijena po kojoj pišem je 2 € na 100 riječi. Nekada davno pisala sam po puno manjoj cijeni, ali slijedom događaja i iskustava to se je promijenilo.

Evo i odgovora zašto. Naime, kvalitetan članak vrijedi, to svakako stoji. Ali, poštenje, odgovornost, poštivanje rokova, pravovremena reakcija, dostupnost u svakom trenutku su elementi koji također djelomično podižu cijenu. To vjerojatno znaju oni koji na plaćeni članak čekaju cijelu vječnost, odnosno oni koji cijene upravo navedene vrline.

Pod pojmom poštenje mislim između ostaloga na sljedeće; ako kažem da pišem unikatne članke tada iza toga čvrsto stojim i nitko se ne mora bojati da će ga netko sutra vući za rukav i tužakati zbog ukradenog članka. U tom smislu nitko ne treba dodatno gubiti vrijeme i provjeravati moje članke!

Pojam odgovornost i poštivanje rokova dovoljno govore sami za sebe.

Pojam pravovremena reakcija podrazumijeva odgovaranje na mail u vrlo kratkom roku, a ne sutra ili prekosutra. Hvala Bogu, informatički napredak nam je omogućio biti online u svakom trenutku i na svakome mjestu, što znači da u svakom trenutku i gdje god se nalazili možemo, barem u kratkim crtama odgovoriti na poslovni mail, upit ili prijedlog klijenta itd… Za mene je baš onako ne pojmljivo kada nekome treba tri dana da pošalje mail, odnosno povratnu informaciju … pa nismo više u onim vremenima kada su se poruke u kuverti nosile na poštu i kada se je poštar čekao kao ozebli sunce.

No, vratimo se na kvalitetu članaka. Razumjeti SEO je dobrodošla vještina. Ali, ni to uvijek nije ono najbitnije. Članak mora biti takav da pobudi pažnju čitatelja.
Tako primjerice, članak u kojemu je proizvod npr. nekog web shopa opisan na način da “privlači”, a nalazi se na petom mjestu tražilice, može donijeti puno veći profit od onoga koji je na prvom ili drugom mjestu – ključ je u dobro napisanom tekstu.
Sjećam se, davno je to bilo, za jedan web shop sam pisala članak o proizvodu koji dotični shop uopće nije prodavao – odnosno tu kategoriju proizvoda uopće nisu imali u ponudi. Članak je izazvao takvu pomamu za proizvodom, da je vlasnik shopa istoga trena odlučio uvrstiti taj i slične proizvode iz te kategorije u ponudu.
Da ne bi netko pogrešno shvatio, nije riječ o uljepšavanju proizvoda, pretjerivanju s hvalom i sl. već o pravilnom doziranju informacija, interesantnom predstavljanju proizvoda itd.

No, bitno je naglasiti da se tematika od tematike razlikuje (a time i omjer uloženog vremena i visine honorara koji copywriter može zaraditi). Tu su i način na koji se tekst mora prezentirati, vrijeme potrebno za istraživanje kao i gramatička ispravnost teksta.

Kada se radi primjerice o tematici zdravlja, istraživanje je apsolutno nužno, nužno bi bilo ponešto istražiti čak i onima čija je struka usko vezana uz medicinu.
Iole ozbiljna osoba, ni po koju cijenu neće nesuvislo blebetati o tako ozbiljnim i škakljivim temama kao što je zdravlje, kao što ni iole ozbiljan vlasnik stranice neće dopustiti (čitaj; platiti) takvo nesuvislo blebetanje.

Hvala Bogu, dosta znam o zdravlju - iza sebe imam više od tristo obrađenih tema, ali još uvijek s oprezom pristupam svakoj rečenici i svaki podatak provjerim nekoliko puta.
A takav pristup zahtjeva istraživanje, pronalaženje točnih i potvrđenih informacija, proučavanje kvalitetnih stručnih linkova, a to u konačnici za mene kao copywritera znači istu visinu honorara za više potrošenog vremena.
Ali meni nije žao jer znam da je članak unikatan, vrhunski obrađen i da bez problema mogu iza njega stajati imenom i prezimenom, kako ja, tako i vlasnik stranice, (čitaj; nije sve u novcu)

A o gramatičkoj ispravnosti teksta da i ne govorim - točno mi pozli kada vidim tekst s greškom u gotovo svakoj rečenici; s umjesto sa ili obratno, ij umjesto j ili obratno, č zamijenjeno s ć itd.

I onda, kada mi netko za članak od primjerice 500-600 riječi (3 sata rada) ponudi 25 kn ili mi primjerice za članak od 1000 - 1200 riječi (5-6 sati rada) ponudi 50 kn, tada je to zaista presmiješno.

Dakako, nerealno je očekivati da će netko, čija je stranica u povojima i još nije profitabilna moći platiti kvalitetan članak, kao što je to isplativo primjerice razvijenim web shopovima koji će na tom članku zarađivati svaki dan, mjesecima, godinama, sve dok je on na stranici i deseterostruko će im se isplatiti.
Tako apsolutno razumijem da će nekome biti too much platiti 2€ na 100 riječi, dok drugima, koji su u prilici ulog promatrati iz drugog kuta, cijena neće predstavljati problem.

Dakako, posao je posao i ako me sila pritjera isti ovaj posao ću raditi i po manjoj cijeni, zašto ne?. Ali za sada, u mom slučaju, dobar članak vrijedi toliko.

Sorry, malo sam odužila, uhhhh ja sam zapravo cijelu filozofiju i nauku izvela iz jednog jednostavnog pitanja.

4 Likeova

@mikica, hvala ti na odgovoru. Narednih dana, javim se !

Ovakvi postovi podizu vrijednost foruma. Svaka cast!

1 Like