Koliko je tesko nauciti WP (kodiranje, rad sa funkcijama, temama)?

Pitam ovo jer mi je jako tesko pratiti sve one funkcije sistemske koje postoje u dokumentaciji i drzati se nekih pravila, a pitam takodje, jer se jako puno koristi i vidim da ima dosta posla vezano za WP :slight_smile:
Koliko je vama trebalo da savladate i krenete sa izradom nekih pluginova?

2 Likeova

Evo jedna mala pohvala našem uvaženom članu Drmko i razlog zašto sam mu dao thanks. :blush:
Naime ovaj topic školski je primjer kako pravi thread treba izgledati (i) na našem Forumu. :blush: Pogledajte samo title (što je i najvažnije), sve je rečeno, zar ne? Plus ispravno odabrana kategorija. Odmah znate o čemu se radi, i takav topic biti će primijećen i ovdje na Forumu, a jednako tako kao SEO friendly pronađem i na tražilici.
Mnogi od vas, pogotovo mladi Forumaši (bez namjere da uvrijedim nego dapače da svi naučimo nešto) topc bi nazvali “Koliko je teško?” pogrešno misleći kako su izabrali atraktivan title. :wink:

Pogotovo takve molim da obrate malo pažnju na ovaj thread, a tebi Drmko još jednom hvala i želim ti sreću u izradi pluginova. Osobno nisam išao toliko daleko, najvećim dijelom vjerojatno misleći da tako nešto nije nimalo lako pošto spada pod “prograrmiranje”, u što se za sada nisam usudio ulaziti. :sunny: Ali, samo naprijed.

Slicno ko I ja. Dok gledam kode sve mi je jasno. Znam promjeniti neke sitnice I tako. Ali da idem nesto sam kreirat, majke mi ako bi znao gdje poceti. Pa predpostavljam da to nije tako lako.

Oho, zahvaljujem c3po, ispalo je kako treba, dobro je :slight_smile:
Ne mogu da kazem da sam se trudio, prosto me je tako povuklo, a naravno, hteo sam da pitanje bude smisleno.
Kako se cini c3po je ozbiljno posvecen uredjenju foruma :clap: sto me jako raduje, pohvale i tebi!

Moja tema (kako si ti video), je bila dobar primer da se skrene paznja “mladima”, kako se formira title, naslov, pokrenute teme, zato, mladji, pamet u glavu :slight_smile:

Slicno ko I ja. Dok gledam kode sve mi je jasno. Znam promjeniti neke sitnice I tako. Ali da idem nesto sam kreirat, majke mi ako bi znao gdje poceti. Pa predpostavljam da to nije tako lako.

Dadas, mori mene ovo pitanje vec godinama, tacnije kako krenuti i savladati ovaj WP, ali se nisam usudio uopste da se uhvatim u kostac, a vidim da ga mladi, nove generacije, jako dobro kapiraju, bez neke pomuke, nalaze i dobre poslove (radeci za strane firme), za dobre plate, druze se po nekim predavanjima, putuju isl, sto zna da probudi zelju da se uci taj WP, ali nekako sticem utisak da je sada malo kasno, bar za mene :smiley:

2 Likeova

I mene isto zanima, kao i najbolji nacini za poceti s ucenjem to jeste smernica na neki stvarno kvalitetan tut a ne samo trazi na YT, danas na YT ima se ali retko ko objasni sve kako i zasto tako funkcionise. :slight_smile:

Kao i ovi pre mene znam izmeniti deo teme, prilagoditi po nesto ali kom pletna izrada teme cak i osnovne me zablokira. :slight_smile:

1 Like

Ja nisam striktno WP ni PHP Developer, ali mogu ukratko reci nesto.

Prije svega morate znati programirati, u ovom slucaju najvise ce vam trebati PHP, MySQL tu i tamo JS - jednostavno morate dobro poznavati ove stvari, a ne da to bude na nivou editovanja po sistemu nagadjanja.

Poslije toga morate poznavati taj WP Plugin API, to imate sve na Codex-u, kao i na StackOverflowu odnosno na WP Stackexange-u.

Ako hocete da odraditi dobar plugin, morate znati razlikovati sta je dobar, a sta je los pattern, i ne izmisljati toplu vodu.

Ima tu i nekih Plugin Development Frameworka, ali to sve u svoje vrijeme.

@dadaas to vjerovatno ti mislis da ti je jasno kako Plugin radi, jer vidis po neki komentar u kodu, pa autor plugina je defirnirao razumljive metode koje same po sebi govore sta koji dio koda radi, ali i sam vidis da i nije bas sve jasno :slight_smile:

1 Like

Pa na svom primjeru mogu reci da nije pretjerano tesko, ali… Moras znat programirat. Nemora nuzno biti OOP, ali barem neke osnove moras znat. Meni osobno je sve to isti drek (PHP, JS, JAVA, python), samo je sintaksa malo drugacija. Bitno ti je znati dobro dobro citati dokumentaciju, znat pretrazivat po netu ( poznavat programsku terminologiju, resurse,…) i imati pregled, tj. nekakvu grubu sliku kako stvari rade da bi mogao u cijelu pricu uklopit svoju ideju.
WP, ako ga gledas kao framework, nije nesto pretjerano tezak. Ima dobru dokumentaciju, dobar community, ali tu moras znat sve. Za izradu cak i nekih glupljih pluginova morat ces skakat s WP frameworka u PHP u JS u HTML/CSS (a nije naodmet znat barem osnove SQL-a).
Meni je s JAVA-e (android), trebalo cca pola godine da dobro skuzim WP ( best practices, coding standards, itd).

Koliko je zahtjevno da web koji je samostalan/zaseban da se inkluda u neki wp html element. Pritome ne mislim da se inkluda na način iframe ili object, nego baš da se željeni html dobiven s vanjskog servera rebderira u taj wp block.
Da li bi za tako nesto trebalo dublje ulaziti u wp ili?

Mogu i ovako pitati. Ako bi postojao api koji vraća html sa vanjskog servera, koliko bi ti trebalo vremena da slozis plugin koji bi putem toga api.a dohvaćao html i ispisivao ga u targetirani html element? Gdje bi user prilikom instalacije plugina zadao nekoliko parametara koji bi se prosljeđivali ka api.u prilikom requestanja html.a

Pa zavisi gdje se includa, kakav je api s druge strane. Ali neka gruba verzija moze bit gotova za jedan dan

1 Like

Kao što je već rečeno, moraš znati programirati da bi mogao raditi bilo što s WP.
Znači ako se želiš baviti time, izradom WP plugina, tema, itd. prvo moraš svladati osnove PHP, SQL i eventualno JS.
PHP je zanimljiv i jednostavan programski jezik, i neće ti trebati dugo za savladati osnove, bar proceduralni dio. Isto vrijedi i za SQL.
JS je moćan objektno orijentirani skriptni jezik s kojim možeš raditi gotovo sve što ti padne na pamet, ograničenja tako reći i nema. Malo je kompliciraniji u odnosu na PHP i trebati će ti malo duže za pohvatati konce, al se to na kraju višestruko isplati.

E sad, moj savjet bi bio da kreneš dalje s učenjem PHP-a i JS-a, da svladaš OOP. Da počneš koristiti neki php framework kao Symfony ili Laravel, ili Vue i jQuery za JS.
Da budeš znatiželjan po pitanju kako ti frameworci rade, tj. kako su napisani, koji su design patterni korišteni itd.

Vjerojatno nećeš tim putem tako da… nakon što svladaš osnove PHP-a, na red je došao WP. WP nije težak i ok je za početnika u PHP programiranju najviše zbog svog zastarjelog načina razmišljanja. Pozitivna stvar kod WP je što ima dobru dokumentaciju i ogroman broj primjera online rješenja najčešćih problema. Tako i kad negdje zapneš, nije strašno.
Kao početniku WP će ti biti super i riješenje za sve probleme. Tisuće pluginova, tema i svega ostalog jednostavno će ti biti neodoljivi za korištenje. Nekad i za najbanalnije stvari kao ove (Wordpress plugin - upload slika u galeriju posjetitelja) ćeš tražiti plugin, i šta je najjače u 90% slučajeva ćeš ga naći :). To nije nužno loša stvar, al je loša praksa za tebe kao programera.

Uglavnom posla ima, i ako se želiš time baviti isplati se učiti WP.

2 Likeova

Ovo je jako loš primjer jer navedeno je da treba odmah.da ne idem raditi sada custom ticalo se doslovno minuta. taj tren je prošao i riješen je.

A tvoja analogija je malo dirnula u tuđe poslove pa te molim da se držiš svojih primjera ako ih imaš…

Aj mi molim te još reci kakav je situacija sa uređivanjem sitemap file-a putem plugina. Jel ima plugin pristup da dira sitemap ili kako to ide?

Pa ja za sitemap koristim Google XML plugin. Automatski ti generira xml sitemap za cijelu stranicu. Moze se i naknadno stavit

Ali pazi, situacija je takva da ja nisam u perspektivi admina wordpress stranice koji bira hoće li instalirati Google XML plugin. …ja bi samo radio web koji se treba includati na druge stranice koje bi po mogućnosti taj web part includale putem WP plugina. Poanta je da bi taj includani part trebao biti SEO friendly…
E sada, taj externi web je nešto poput kviza gdje određeni set pitanja/odgovora vodi korisnika do result page kviza. Sve se znači dešava unutar stranice domaćina.

Taj result page kviza bi trebao biti SEO friendly…tako da linkovi koji se tamo nalaze budu dohvatljivi Googleu.
Pošto je kviz “dinamične” prirode, nisam siguran kako treba pristupiti SEO-u da result page bude indeksiran. Jedna od opcija je sitemap (mada nisam siguran ni koliko je to efikasno za ovakvu situaciju) …no kada bi se išlo na sitemap, sve treba moći odraditi taj jedan plugin koji bi admin WP stranice instalirao.

Zato pitam, kada se radi plugin za WP …koje su permissioni toga plugina i hoće li on moći dodati sitemap domaćinu koji je instalirao plugin. Tj. jel taj dio zeznut ili relativno lako rješiv??

Koliko znam, pluginovi nemaju prava postavljat filove na hosting, ali je moguce dinamicki enerirat content za odredjenju stranicu. Tj., s pluginom dodas permaling, npr. /sitemap i programski ga popunjavas. Nisam to nikad radio, pa ti nemrem na prvu reci kako tocno ide postupak, a i u SEO-u nisam majstor, pa ti ni ti nemrem pomoc.

Ok, fala :wink: