Koliko je udio devolpera u cijeni prodaje sajta?

Pozz svima. Imam sljedeci primjer. Sa kolegom sam radio sajt (portal) . Posao je podjeljen da je on radio sa ekipom na sadrzaju i promociji, marketingu, a ja tehnicki dio. Dakle moj CMS, dizajn, odrzavanja, plus jedan redizajn, izrada bannera itd. Doslo je vrijeme za prodaju, tj. Ponudio se vrlo ozbiljan kupac. Nas dvojica dijelimo lovu. E sada… Projekt nije moj, njegov je, na njgeovu firmu, on je operativno na sadrzaju radio 100%, sto je svakodnevno iziskivalo dosta vremena. Ja sam “samo” tehnicki dio, i zanima me posteno ( jer jedino tako funkcioniram), koliki je moj udio u vrijednosti ? Recimo da je cijena sajta 10k Eura.

Tnx

koliko ti da… ako posao turbo ovisi o tom cmsu do 20%… al i to ako je dogovoreno ranije…ak ti je placal nes u medjuvremenu il radis za njegovu firmu tesko da mos nes ekstra dobit osim ak ti nije frend dobrocinitelj…

A čuj. NIje bilo nekakvog posebnog dogovora. Ustvari da stvar bude čistija napravio sam mu to besplatno jer je frend i jer je bio bez posla, a samim tim i novaca. Kasnije mu se priča dobro razvila i sada mu je pokucao konkretan kupac. On mene ustvari traži da kažem koliki je moj dio jer ne želi ispasti da je sve njegovo. Ne bih htio pretjerati, ali ni podbaciti. Nekako sam mislio 15% do 20%. Nije baš da se nisam naradio…

Ako ti je prijatelj sam će ti ponuditi pola od toga, ako nije ti ne traži ništa jer si mu u startu radio besplatno. Budi sretan koliko god ti dadne, jer sam si napisao da si radio besplatno. On je mogao i milijarde zaraditi a tebe uopšte ne pitati, jer si potvrdio da si mu to besplatno uradio, ali eto “drugarstvo”, pa ako ti je ponudio da kažeš koliko bi, ti reci neka on odluči. Realno to bi bilo to, ali da mu nisi besplatno to radio, “kao drugu”, ja bi sad rekao 50% je tvoje, jer developer je puno više iznad onog ko unosi sadržaj na stranicu. Ti si ujedno bio (developer, dizajner, održavao site). Pošteno ti je tako, a ti kako hoćeš. Ako ti je prijatelj dati će ti dovoljno para da te usreći :wink:

Ako sam te dobro razumeo , sve si do sada radio besplatno ?

Sedi i izracunaj radne sate na projektu, i uzmi neku prosecnu cenu tog radnog sata, i to mu pokazi kao specifikaciju , sto detaljnije .
Cisto da on ima uvid koliko te je to izaslo .
To je neki minimum koji bi mogao da ti plati, a bonuse i nagradu ostavi njemu da odluci .

Đizs. Pročitaj ovo ponovo:

Znači ja tebi napravim sjekiru, a ti sa sjekirom posao u drvnoj industriji. Po tebi sam ja zaslužniji za taj posao, jer sam ti napravio sjekiru i par puta ju popravio, nego ti koji si napravio posao. Pobrkao si lončiće.

Dal bi ovaj projekt uspio bez developera, odnosno bez sadržaja? Bez developera bi (jer bi našao nekog drugog, možda iskoristio neke besplatne stvari itd…) a bez čovjeka s idejom koji je stvarao sadržaj i radio na promociji nema šanse. Developer nije napravio ništa revolucionarno ni novo, dok urednik očito je.

Nemam šta ponovo čitati. Znaš razliku između developera i content writera? Koji je posao više plaćen?

Dogovor je pao na 20%. Treba biti razuman. Cisti financijski troskovi rada plus jedan covjek su snoseni s njegove strane, ali. Kada se definira vrijednost treba uzeti u obzir sve parametre. Jer da mu nisam “uskocio” vjerojatno nikada ne bi dosao u ovu situaciju. Ipak mislim da je ovo Ok. Ustvari oba dvojica…pozz

1 Like

Covece, ti uporedjujes cenu rada pisca i programera, a ovde je prica o uspesnom projektu , to je CEO, covek je kao menadzer sastavio ceo projekat koji je uspeo posle da proda . Pisanje je samo jedan deo, tu je SEO, odabir nishe, reklama, milion drugih stvari .

Ja ulazim s većim postotkom (do 50%), kojeg u pravilu dogovorim prije jer odradim sav tehnički dio u detalje. I obično projekt treba održavati sve dok živi…

a druga stvar odlican pisac moze da naplati text i do 50$ pa i vise.
Nezahvalno je porediti i taj segment, ti mozes naci solidnog programera i za 10$ po satu, i na kraju moze da bude prakticno i slicna cena po radnom satu.

Ako je veci projekat i zahtevniji, uzimaju se jaci programeri, koji imaju i jacu cenu, ali postoje i jaci content writeri, medjutim poredjenje nema veze sa zivotom jer je covek direktor odnosno vlasnik projekta koji je sve to sklopio .

treba razlikovati programera i software arhitekta… to je isto kao i zidar i arhitekt…ne vidim zasto bi se trebalo ekstra placati nekog ko poslozi vec postojece klase koda u .netu il phpu…investitor je tu glavni…osim ako nije super custom projekt… u tom slucaju se moze dogovorit i postotak koji odgovara razvoju aplikacije…niko lud se nece razbacivat udjelima u startapu… naucil sam to na tezi nacin…to naravno nema veze sa cijenom po satu odredjenog strucnjaka… za to uvjek vrijedi kolko para tolko muzike…ali vecina tih strucnjaka i ne ulaze u obzir kada se raspravlja o postotku…skuzil sam da puno ljudi brije na to autorstvo koda al to je jedno a komercijalna eksploatacija je drugo…