Koliko moram čekati da mi oglas bude objavljen?

Jesi ti domenu kupio ili ?

Upravo to sam i mislio kada sam rekao usability :smiley:

A vjerujem da dobar dio korisnika bas i koristi na telefonu najvise vremena…

Btw. Fora sa migriranjem bilo gdje drugo jeste ta sto ovdje vec postoji ogromna baza znanja, istorija akauntova etc

Btw. 2 zamisljam plot twist u kojem je novi vlasnik foruma Mirko Katić - napravio je prevaru života, uzeo ogroman keš i sad ne zna šta će s parama

1 Like

Ili možda da se ovak neš pokrene https://join-lemmy.org/

Moj prijedlog bi bio da se clanovi ovog foruma dogovore/usaglase negdje da se oformi crowdfunding (npr Liberapay ili neki drugi crowdfunding) za iznajmljivanje servera na netcup (root server 1000 11G) ili hetzner na 5-10 godina za pocetak (ca 500€ za 5g, 9€ mjesecno) i instalira discourse ili nodebb bez reklama. Crowdfunding bi mogao ici mjesecno. Nekoliko nas bi imalo pristupa ka root serveru kako bi odrzavalo discourse ili nodebb. Upravljati time sve to transparentno preko pools glasanja na forumu, ako to ne bi funkcioniralo inace se onda ukida crowdfunding. Bez reklama, bez interesa (nije nicije privatno vlasnistvo), opste demokratkso rjesenje za sve nas.

Motiv: nema reklama, svi su vlasnici web sajta, opste dobro, veci krug ljudi ucestvuje u regulaciji foruma

Zvuči poznato ‘svi će brinuti, svi će održavati’… i onda kad zapne, nitko nije kriv jer je to bilo opće dobro. Kad je svačije, onda je i ničije.

6 Likeova

I dodatni problem u toj priči je moderacija :slight_smile:

Ladno je pisanje komentara na mobilnom onemoguceno od ove reklametine u dnu. A i na laptopu je tragikomicno da na ovakavom forumu stoji zakovana ovakva reklama, koju ne mozes ni mrdnuti. Ne moze uostalom ni biti isplativa novom vlasniku, buduci da ce sve manje ljudi posjecivati forum. Sve u svemu otuzan i nedostojanstven izdisaj foruma…

5 Likeova

Sto je najgore niko ne radi nista. Umjesto da iskoristimo momenat da se organizujemo pa da se oformi barem kao community bez interesa tj. bez namjere da se postave reklame na sajt, opste dobro, znanje na jednom mjestu, oaza ka kojoj se svi mogu okrenuti, nesebicno formiranje baze znanja na jednom mjestu, mi cekamo sta ce se dogoditi i ako nista letargicno cekamo gašenje…

nadam se da ce ovaj najavljeni webmajstori.net preuzeti tu ulogu, ako ne onda steta..

PS: svacije i nicije je upravo demokratija, drzava, ili ti ga danasnji open source motiv. A necije privatno je interes kapitalista, bogati sve bogatiji, nejednakost, svako svoj interes, nema nekog motiva bas za dijeljenje znanja… Rizik uvijek postoji da ne uspije ali i ovdje je se isto tako desilo da je privatno vlasnistvo zakazalo, pa sad nesto cekamo

To bi bilo zanimljivo. Ima nesto sto se zove ActivityPub. To bi mogli npr ukljuciti na discourse. Mogli bi tada paralelno oformiti i lemmy za postavljanje zanimljivih linkova sa komentarima (opensource alternativa redditu) za nas balkance nesto slicno HackerNews, ali prilagodjeno nama. A posto je lemmy takodjer ukljucen u activityPub lako bi se mogao integrirati na discourse ili nodebb (bolja opcija po meni sto se tice opterecenosti root servera). Preko ActivityPub-a bi se moglo komentirati na lemmy direktno iz discourse ili nodebb bez potrebe za osnivanjem duplih računa/korisničkih naloga. Forum baza znanja a lemmy istrazivacke aktivnosti tipa HackerNews.

A mozda za pocetak ne bi bilo lose bar subreddit imati :smiley:

Tako bi se otvorila i vrata novim ljudima…

1 Like

Ovo je top ideja, meni je na početku bila samo u glavi taj balkanski HackerNews/Reddit s nekakvom kombinacijom wiki za tutoriale

EDIT: Što se tiče crowdfundinga za platformu njega se može izvest preko friendly natjecanja oko affiliate, dizajna, izrade weba… koje se može održavati

Ja na ovom forumu nisam vidio tutorial od pojave ChatGPT-a tako da je taj dio opcion

Možda ne nužno tutoriale ali neki tips and tricks

Pa to se svakako dijeli u formi foruma

1 Like