Koliko naplatiti SEO korisniku?

Jedan korisnik traži od mene da mu napravim SEO. E sad, pošto nisam nikada naplaćivao samo tu uslugu, zanima me koja je optimalna cijena koju mogu tražiti? SEO je nekim dijelom napravljen na webu, ali treba ga poboljšati jer još uvijek nije pri vrhu tražilice. Web predstavlja usluge masaže i regionalno je orijentiran (strano tržište), ali u tom gradu ima dosta takvih salona pa je bitno da web bude prvi na tražilicama.

Nadam se da ću dobiti neki konkretni odgovor :relaxed:

Koliko i kad napraviš auto. Jednostavno.

Evo konkretan odgovor i par natuknica.

  1. SEO se dijeli na On-Page SEO (ono što se radi na klijentovom sajtu) i Off-Page SEO (link building na drugim sajtovima)

  2. On-Page optimizacija uključuje instalaciju nekog od SEO plugina, brzi keyword research , optimizaciju meta tagova (title,description), optimizaciju alt tagova (images) te internal linking. Ja to obično naplaćujem prema radnim satima koje utrošim za taj posao.

  3. Off-Page optimizacija se dogovara i odrađuje na temelju mjesečnog budgeta klijenta i traje minimalno 6-9 mjeseci. Nakon toga se podvuče crta i definiraju novi ciljevi i krene dalje. Najbolje je da se ovo radi konstantno i uz podršku content marktinga (objavljivanja na vlastitom blogu firme), tada je to sigurno i donosi rezultate (Čitaj: povećava web vidljivost, online autoritet i dovodi ciljenu posjetu).

P.S: Nikome se ne može obećati prvo mjesto na Googleu za neki keyword, nego se kroz rad “gura” klijentov sajt do prve stranice za željene pojmove.

1 Like