Koliko strpljenja imate za svoje nove projekte? Pokrenut Amazon affiliate

Od kako sam prodao svoj web shop (prije nekih godinu ipo dana) puno više sam se posvetio offline poslovanju, a razni online projekti su mi postali hobi.

Prije nekih 2 mjeseca pokrenuo sam svoju prvu amazon aff web stranicu. Naciljao sam kw od 12 000 mjesečnih pretraga (USA) s konkurencijom 0/100 (ahrefs izvor), kupio domenu kw .world i krenuo.

Zapravo, sve što sam napravio su 4 unikatna članka (oko 10 000 riječi) postavljena na lijepo uređeni portal (wp pro tema). Nisam kupovao backlinkove niti ulagao u bilo koji drugi dio projekta.

Rezultati nakon 2 mj:

Po mojoj procjeni, rezultati su nikakvi. Site od prvog dana varira na prosječnoj poziciji 45… ne ide ni gore ni dole. Obzirom da mi je kolegice @Martacroata napisala zaista vrhunske tekstove (po mom mišljenju), očekivao sam više. Mislio sam da će u konkurenciji 0/100 kvalitetni tekstovi biti dovoljni za neko početno pobijanje na google-u.

Bi ste li vi u ovoj situaciji nastavili gurati projekt (ulagali u sadržaj i SEO) ili trebam zaključiti da ovih gore 0/100 (konkurencija) ipak nije pouzdan/točan podatak te da će tu probijanje na google-u zahtjevati malo ozbiljnija ulaganja?

Premalo vremena za nov domen, jako cesto se desava da nov projekat bude “mrtav” 6-12 meseci. Tako da treba da radis i dalje na njemu i cekas napredak. Ne moze da se samo zalepi 4 teksta i da mislis da ce da bude to dovoljno. Desava se da bude, ali uglavnom nije, pogotovu za KW koji 12000 m/s koji je obradjen na solidnom broju sajtova.
Mozes da skratis vreme cekanja sa nekim jacim linkovima npr.
Ja sam ti jos na pocetku rekao da nece to tako jednostavno da ide ako se secas.

Da, bio si upravu :slight_smile: . Meni je ovo prvo iskustvo sa webom za engl govorno područje pa me zato i zanima mišljenje vas iskusnijih :smiley:

Solidan exp domen u mnogome skracuje to vreme cekanja. Ali kad se ide sa novim domenom, mora bas bas da bude mala konkurencija da bi te Google rangirao, naravno postoje izuzetci ali je uglavnom tako. Ti nastavi da radis dokle mislis da je isplativo. Ali s’obzirom da znam o cemu se radi, ja ne bi isao od 10 tekstova. Odradi neke linkove i cekaj. Nema druge :slight_smile:

ne treba se pouzdat ni u jedan alat kad ti kaže da je konkurencija 0. pogledaš sam ručno, a i ubaciš taj keyword u ahrefs pogledaš ko rangira i pokušaš dokučit zašto rangira. npr možda su za tu tvoju temu izlistani šopovi razni jer gugl shata to kao striktno kupovnu frazu a ne kao informativnu što ti nudiš vjerovatno. vidi kako je obrađena tema na drugim sajtovima, pogledaj im autoritet i beklinkove. često alati pokažu da je kad dodaš neku riječ lupam 2019 na kraj fraze da ti da je konkurencija 0 a ima mnogo pretraga, fazon je da gugl zna da su i ostali članci relevantni i bez te fraze, ili ako su u pitanju sinonimi, srodne fraze… ovo 2019 sam karikirao ali vjerujem da kontaš. uz sve ovo ima i tog da treba vremena. ali ja sam skeptik da fraza od 12000 pretraživanja nema ozbiljnu konkurenciju. čak i one od 100 200 pretraga znaju imat više no solidnu konkurenciju. sama kupovina world domene govori ponešta o konkurenciji.

Ručno gledano, konkurencija stvarno nije jaka. Prvi i nedodirljivi site je .jp .
Kolega @Jeronimo034 zna o kojem kw-u je riječ pa može i on dati svoje mišljenje o ručnom pregledu konkurencije.

Otprilike tako i je. Na prve dvije stranice google-a uopće nema informativnog sadržaja na tu temu. Je li to dobro ili loše u mom slučaju?

ovo nisam razumio?

pa loše jer gugl razgraničava fraze često i ako npr dominiraju za frazu neku ti webšopovi onda je jasno da gugl za tu frazu konta da ljudi uglavnom žele da kupe, a ne da čitaju informacije i mišljenja. npr bedding sets gledah neki dan i tu dominiraju šopovi, nema portala, reviewsa best lista itd. ima dosta takvih tema. a ima tema gdje je i mix svega jer dosta ljudi hoće vidjet informacije, reviewse a ne samo da kupe.

pa vjerovatno ostale domene com net org i još neke nisu bile dostupne pa si zbog toga odabrao world. i čim nisu dostupne onda ima konkurencije, bar ja tako kontam stvari

1 Like

KW jeste easy, ali treba vremena. 31k sajtova ima tvoj KW u title-u, tako da treba vremena. Ne donosis nista novo da bi G jurio da te sad rangira jer je u sustini sve to sto ti nudis vec receno na mnogooo sajtova.

.com je redirektirana na stranicu koja mi uopće nije konkurencija
.net košta 2 500 $
.org je slobodna ali mi se nije činila primjerena
… sad kad malo bolje pogledam. Slobodne su .us, .info itd

znači ti u suštini misliš da bi site mogao uspjeti ako uložim u SEO, dodam još nešto tekstova i budem strpljiv? :smiley:

To ne moze niko da ti garantuje. Cini se kao da ima prostora i da moze da se dodje do posete. Nisam analizirao i gledao sporedne KWe, tako da ne znam potpunu sliku. Da znam sta ce sigurno da prolazi, verovatno bih bio milioner :smiley:

2 Likeova

Naravno… :smiley:
U svakom slučaju, zahvaljujem na mišljenju i savjetima :slight_smile:

pa dobro nije onda strasno :slight_smile: mada meni world bi bila i iza info. u sustini to je nebitno.

ja bih na tvom mjestu pronašao bar 5-6 tema koje su sitno tražene, a koje su relevantne za temu, ali koje skoro da nemaju konkurencije, znači neki forum da rangira na prvoj strani sa par postova… taj stepen slabosti. pokrio bih te teme zbog relevantnosti, posjete i možeš preko tih članaka linkovat glavne članke.

Tako sam i napravio.
Glavni članak (3500 riječi) sadrži samo taj kw od 12 000 pretraga
2 popratna članka su za kw-e usko vezane za temu, ukupnih pretraga još oko 3000, a konkurencije također 0/100 .

Sada sam naručio još 3 teksta za malo šire pojmove, ali opet vezane za glavni kw. Ukupni broj pretraga za ta 3 kw-a je oko 10 000… konkurencija 0/100 (isti izvor)

Po meni tu samo treba vremena,jer ako je konkurencija tako slaba a imas kvalitetan sadrzaj treba samo cekati. Po meni nakon 6 mjeseci treba ocekivati neke pomake na gore u Google-u. Doduse .world domena i nije neka sreca,prije bi uzeo .org.

1 Like

Uzmi .org i radi paralelno isto, garantiram bar duplo brzi rast i uspjeh.

Nisam mislio da je to od neke bitne važnosti…

Šta kolega @mitok misli o tom dijelu vezanom za domenu?

Ja sam ti isto to rekao za domen. Teoretski bi trebalo da nema veze, ali u praksi itekako je velika razlika.

U tom slučaju poništavam ova 2 mjeseca? Ima li smisla raditi redirekt sa ove .world domene… da barem dio tog vremena uštedim?

Nema, sta ce da prenese ova world domena kad nema linkova niti rangira za bilo sta.

1 Like

Moje je misljenje da domena ko domena nema neku funckciju, pogotovo za strane siteove gdje prve pozicije nema veze sa kw domenom, mada @mitok misli drugacije. Bitan je sadrzaj. U ovom slucaju nebi uzeo .world jer mi djeluje kao scam i osobno nebi vjerovao tome siteu, pogotovo ako ima samo 4 clanka. Ko zna mozda tako i G vidi.
Najveci problem webmajstora sto krecu iz pocetka i ne zele pricekati barem godinu dana…pusti nek se safta i redovno ga azuriraj pa vidi :slight_smile: