Koliko vrijedi internet stranica (formula za izračun)?

Eto, ni @start77 nije izdržao svoju mudru zamisao i pogled na materiju podijeliti s nama. :blush:
Svejedno, molim bez offtopica u nastavku. :o:

1 Like

Ja cu nastavit sa oftopikom. Brisi @c3po sve nevezano za prodaju sajta, ako ko oce pametovat nek otvori novu temu, nek linkuje temu i pametuje i komentarise do mile volje, ovako meni djeluje bas lose za prodavca da stoje ovakvi komentari koji su blago receno stetni, beskorisni i proizvod misljenja (po meni netacnog, ali nebitno je i ovo moje misljenje). Razumio bi da ljudi upozore da je neka prevara u pitanju, razumio bih da kazu na privatnoj poruci ja ti mogu platit 10x mjesecnu zaradu, ali ovo je besmisleno. Razumio bih komentar @mitok ako neko prodaje domenu neku i trazi previse novca da kaze " ja mislim da domena ne vrijedi tu cifru zbog toga i toga" i to bi opet razumio zbog toga sto je naveo zbog cega i sto je poznato da se dugo time bavi i sto bi ponudio objasnjenje zasto i sto bi i dodao da je to njegovo misljenje jednostavom frazom “ja mislim” koje oslikava misljenje ne izricito istinu.

Ovaj crojohn je proveo cijela dva sata ukupno na forumu i on dodje da kaze jeronimu kolku cijenu treba da stavi na oglas pa cak bi i to nekako po meni bilo ok da kaze moje misljenje je da bi cijena trebala bit takva zbog toga i toga, al jok. Nikad nisam za radikalne mjere banovanja i sl. Ali bi s gustom svaki takav komentar izbrisao i kad ga neko opet napise ponovo brisao dok ne shvati covjek da je u redu imati misljenje, ali da ono cesto moze bit pogresno i sasvim nepotrebno.

Ko da ja odem na pijacu i da nekog ubjedjujem da banane trebaju bit po eura ne euro. Meni je to besmisleno, ako nekom nije, molim lijepo, brisite moje nebuloze, posto necu iskljucit da su ovo nebuloze.

Dalje ako mi neko nadje normalne sajtove na eng da se prodaju za desetomjesecne zarade nek ih izlista sve, nece proc nezapazeno sigurno. I ako se desi ponekad da se neki normalan sajt proda slucajno nekad za tu cifru sigurno mu pocetna cijena i zamisao nije bila ta da se proda za tu cifru.

Mozda ce neko rec ovo je forum i sluzi za komentarisanje, ali nije isto komentarisati neciju guzicu, SEO ili prodaju. Ne moze biti isto.

4 Likeova

Mene zanima koji je sajt. Ako je sadržaj na njemu ok kvalitete, tj. ako nema potrebe preterano da ga ispravljam, to što već ima neku posetu i neku minimalnu zaradu je super početna tačka.

Tako da je za mene lično moguće da vredi ovu cenu, a možda i više, pogotovo u odnosu na vrednost rada koji moram da uložim kada pokrenem projekat od nule.

1 Like

Slažem se s @anja1 i svaka čast ljudima koji pokušavaju podći kvalitetu ovog foruma, zato @c3po briši ovakve glupe komentare nek ide u birtiju raspravljati… jbt presto sam čitati novine zbog ovog foruma i on sad tu nešto pametuje

Anja to isto lijepo objasni, detaljno baš je uživancija čitati tvoje postove fali samo neki graf za ovaj post :slight_smile:

1 Like

Anja ma samo ignore od sada. To ih vise boli, ovakvim komentarima hrane svoj poremeceni ego…

2 Likeova

Ovo je problem, kolege @crojohn i @Aleksandar.Innsbruck imaju nekoliko postova na forumu, bave se ljepljenjem slika po Fecau i tu pišu formule i izračune (koji su totalno netočni) za prodaju sajtova, ne Feca pageva ili grupa nego sajtova, kao da je to isti biznis, ista niša.

To je isto, koda ja nekom tko se bavi Feceom od početka napišem formulu za prodaju Face pagea a nemam nijedna page.

3 Likeova

Postovi prebačeni u novi topic. Ovdje sada možete nastaviti raspravljati o tome koliko vrijedi koja stranica, pa i ona koja je na prodaju, a oglas neka služi za upite vezane za samu prodaju.

1 Like

Po mom mišljenju site vrijedi onoliko kolko je netko spreman platiti za njega :slight_smile:

I to je suština svega… svaka rasprava na tu temu, pogotovo ovo glupo javljanje hejtera na svaki oglas, je potpuno nepotrebna.
Npr, ja sada radim na izradi jednog projekta koji je u završim fazama te, naravno, ništa ne zarađuje još uvijek… ne znam koju cifru bi mi netko trebao ponuditi da ga prodam (od ljeta radim na projektu)… a kolega @crojohn i njegova računica bi rekli da sajt ne vrijedi ništa?!

Da se vratimo na temu, posto je ovo tema Koliko vrijedi internet stranica (formula za izračun)? Ja sam po mojoj formuli izracunao da tvoj sajt vredi 37,50 EUR. :slight_smile: I to je moja zvanicna i potvrdjena ponuda. :slight_smile:

A on prodat za 140$ :smiley: Ajd ispocetka :wink:

2 Likeova

Vrijeđanje na osobnoj razini više govori o vama, nego o drugoj osobi kojoj se obraćate. Neki postovi su obrisani jer niti su vezani za topic, niti pripadaju ovom forumu. Lijepo ohladite obojica i probajte konstruktivno raspravljat.

3 Likeova

Da sada budem i malo konstruktivan u ovoj temi. :slight_smile:

Ova tema je vječito pitanje, kao ono “što je bilo prije, kokoš ili jaje”. Nema tu nekog točnog odgovora, osim da sajt vrijedi onoliko koliko je netko maksimalno spreman platit za njega. Činjenica je da se strani sajtovi mogu bolje prodati vani nego na ovom forumu (općenito domaćim forumima). Domaći sajtovi su druga priča, ali i za njih ima ozbiljnih igrača kako na ovim, tako i na stranom tržištu, samo treba imati i kvalitetan sajt za prodat.

Kada neko kaže da se i potencijal može prodati (tj uračunati u cijenu), onda to, po meni, vrijedi samo ako se radi o sajtu koji konstantno napreduje, online je više godina, i slično. No, s druge strane, potencijal kod novih stranica, koje su tek puštene online, koje nemaju gotovo nikakvu zaradu i posjetu, ja ne priznajem potencijal.

Završno, koja je onda formula? Po meni je svaki sajt unikatan i treba mu pristupiti tako s izračunom cijene. Nema tu po meni neke konkretne formule. To može biti 6 mjeseci, 12 mjeseci, 24 mjeseca, pa čak 36+ mjeseci. Samo treba znat procjenit situaciju.

1 Like

Da li se ova tema odnosi samo na zaradu od adsense (oglasa) na stranici ili? Možda to treba naznačiti …

Zašto bi se gledala samo Adsense zarada? Što ako sajt zarađuje preko affiliate programa? Ili od prodaje (nekog artikla, pretplate, članstva, bilo čega)? Ili se radi o nekoj trećoj vrsti zarade… Zarada je zarada, te se sve vrste prihoda računaju.

Druga je stvar što netko preferira neku vrstu prihoda, nichu stranice, od kud je publika ili neku četvrtu stvar. Ako njemu neka stavka ne odgovara, to znači da će on biti spreman manje platiti taj sajt, ali možda nekome drugome baš to odgovara, pa će biti spreman više platiti.

Ja bih u konačnici definirao to ovako:
Stranica vrijedi onoliko koliko je netko spreman najviše platiti za nju, ako pritom ta cijena zadovoljava apetite prodavača.

2 Likeova

Svjestan sam ja toga, ali izgleda da nisu svi na forumu … tako da je možda to trebalo napomenuti …

1 Like

:+1:

Tema je općenita, s ciljem rasprave kako tko od članova gleda na procjenu određene web stranice, koju “formulu” za izračun koristi i zašto. Tako da se svatko može izjasniti gleda li isključivo Adsense zaradu ili nešto treće. Osobno kada netko napiše zarada općenito, vjerujem da taj na to tako i gleda.

Svako ima pravo i kad kupuje i kad prodaje da ima svoje mišljenje i gleda onu zaradu i zarade koje želi.

Ipak, radi malo objektivnosti treba napomenuti da neko ko zaradjuje od više mreža, nema nikakvog razloga da u slučaju prodaje otkine sam sebi veliki procenat zarade i računa zaradu od samo jedne mreže.

Kao što sam negde već ranije napisao, to je slično kao kada bi neko ko prodaje restoran zaradjivao od salata,glavnih jela, dezerta, pića itd, i onda računao da zaradjuje samo od prodaje glavnih jela i prema tome formirao cenu. To je veliki gubitak onda.

Stvar je u tome što mnogi ne žele (ili ne znaju kako to da izvedu) da zaradjuju od više mreža odnosno da imaju više različitih izvora prihoda, već ako nešto jedno ubodu da radi onda se drže toga kao amin.

Tako da kao i u svemu gledanje šire slike otvara nove vidike i nove mogućnosti.

S obzirom da ovde na našem tržištu većina gleda samo adsense zaradu, a mnogi danas zaradjuju od više mreža ne samo od adsense, onda nam je često kupoprodaja u pat poziciji, gde se ništa dobro ne može ni prodati ni kupiti jer su nerealna očekivanaj sa oba strane, a mnogo češće sa strane onog koji navodno treba nešto da kupi.

Takodje, stvara se nerealna slika u nekim situacijama, jer komentarišu oni koji nemaju nameru nešto kupiti, nego su došli tu samo da prospu malo svoje pakosti, neznanja i zavisti, pa njih po defaultu ubacimo u isti koš sa onim koji bi bili zainteresovani da kupe neki sajt. Takvi obično naravno da nisu zainteresovani da kupe, nego nemaju u svom životu ništa pametnije na čemu bi radili.

Oni koji su zaista zainteresovani da kupe (a ima ih naravno na ovom forumu) sa njima će zaista moći lepo i ljudski da se pregovara i dogovori cena koja će zadovoljiti obe strane i to je to.

Tako da @mrcina - dobar potez što si ovo prebacio kao novu temu a onu temu za prodaju sajta očistio, to je možda dobar model i za sve dalje prodaje, da neko lepo okači sve šta ima, ostalo ide preko poruka, bez palamudanja i nepotrebnih komentara onih koji su potpuno nezainteresovani za kupovinu već ubijaju dosadu.

4 Likeova

@mrcina pohvalno u svakom slucaju sto je tema dosla na raspravu na ovakav nacin. Tko god zeli trkeljati o istoj, eto mu prilike…
Iako se ne bavim navedenom tematikom, moje skromno misljenje je da bi na vrijednost stranice svakako trebao utjecati izvor posjeta. Nije isto o ne moze biti isto ako stranica ima npr. 5000 UV dnevno koji dolaze preko Faceboka (da, preko raznih FB s**nja koje vecina ovdje prisutnih koristi) a zaradjuje 300 € mjesecno putem AdSense ili neke druge vrste monetizacije, u odnosu na stranicu koja ima 500 UV dnevno putem organske posjete, a zaradi mjesecno 30 €. Po meni je ova druga vise vrijedna. Zasto? Pa netko ce prikazati samo zaradu i to pomnoziti s XY mjeseci i reci: ‘e toliko vrijedi’! A gdje su uplate za FB boostanje? Sto kad se pravila igre promijene? Google postiva svoje algoritme i igra korektno. Display ads uvijek ce biti monetizirani i uvijek ce biti prisutni.

3 Likeova

100% vidim mrcina navede zarada je zarada, e pa ne moze se to reci. Zarada 300$ putem fb-a bilo IA ili dovlacenje posjeta i zarada putem organica 300$ na adsense je nebo i zemlja. I ne moze imati istu vrijednost.

Naravno… Jesam li ja rekao da se svaka zarada isto vrednuje kod izračuna cijene? Htio sam samo reći da je zarada - zarada, i da je se mora uzeti u obzir, a ne samo Adsense, pa makar to bila i zarada putem “fb IA”. Ako ti misliš za zarada putem “fb IA” ne vrijedi ništa, tu dolazimo do onoga što sam pisao - nekome više odgovaraju neke metode zarade, nekome neke druge.

2 Likeova