Koliko vrijedi koja pozicija?

Znači, kada sam tražio po netu našao sam članke nekih istraživanja da 1. mjesto na google donosi oko 70% prometa od onog kojeg se nalazi u google keywords tool. Nedavno sam našao članak da zapravo stvari stoje drugačije.

 1. pozicija ima oko 36%
 2. pozicija ima oko 12%
 3. pozicija ima oko 8%
  4.-10. ne sjećam točno al uglavnom se kreću od 2%-1%

I sada ja pogledam jednu svoju stranicu za KW koja ima kapacitet oko 12000 mjesečno, a vidim da sam na 4. poziciji na tražilici, a i u webmaster toolu mi piše da mi je prosječna pozicija 3,8 što mi se poklapa.
A u google analytics vidim da mi preko te KW dođe 2500 ljudi mjesečno, što znači da ja za 4. poziciju imam negdje oko 20%.

A sada kada s druge strane pogledam u webmaster tool vidim da mi za tu 4. poziciju je 31%, odnosno tamo prikazuje da je bilo 8000 prikaza i 2500 klikova.
E sada ako je to istina to znači da ne stoji da 1. pozicija dobije sam 36%.

Ajde da ostali podijelite svoja iskustva pa da dođemo zajedno do nekih brojki i zaključaka. Zanima me koliko % nosi prva pozicija jer mi je to dosta važno kod analize kw

Pa ja recimo uvijek čitam sažetak, nema veze šta je neki rezultat prvi ili drugi ili treci, ja kliknem na onaj za koji procijenim da mi je najkorisniji.

Interesantno!!!
K’o da se, mozda, s vremena na vrijeme, iznad prvog rezultata pretrazivanja tvog kw-a, pojave neki cudni webovi sa svijetlo-rozim background-om (googl adwordsi)…pa vise nisi cetvrti nego mozda 5-i, 6-i ili sedmi…pa ti poremete statistike?!
Ili ti mozda kw traze s nekih drugih gugl extenzija (.com, .ba, .co.uk, .de, .in…) gdje nisi isto pozicioniran…pa ti opet poremete statistike…
Misterij!

Znam za to pametnjakovicu, ali znaci rezultate u google.com gledam preko adwords ads preview, i tamo sam na 4 mjestu 1. je wikipedia.

APazinjan, razumijem da svatko otvara drugacije, ja na primjer otvorim prvih 5 pa ak ne nadem onda i ostalih 5. Ali vjerojanto postoje neki postotak.

Ili ti mozda kw traze s nekih drugih gugl extenzija (.hr, .ba, .co.uk, .de, .in…) gdje nisi isto pozicioniran…pa ti opet “poremete” statistike

veliku ulogu ima i opis koji ti google servira ispod (meta desc ili ga sam složi). Ako je dobar, nije čudno da pozicija 3 recimo ima veći CTR od prve.

slazem se da je opis isto jako bitan, evo sada sam našao da ovisi i broj riječi u KW, što ih je više veći je postotak za prve pozicije. Našao sam neke podatke

 1. 60%
 2. 50%
 3. 40%
 4. 30%
 5. 20%
  6.-10- 10%
  i odstupanje ±5%
  usporedio sam to sa svojim stranicama i od prilike je tu negdje kaj se tiće ovih podataka.

Iako sam imao malu ocjenu iz matematike sasvim sam siguran da sve skupa pozicije ne mogu nositi više od 100% pretraga :slight_smile:

Ako dodem ja i u jednoj pretrazi stisnem 5 rijeci…to ti je 1 priakz tih rezultata a ja odradim 5 klikova na prvih 5 rezultata to znaci…500%…odnosno

 1. 100%
 2. 100%
 3. 100%
 4. 100%
 5. 100%
  6-10. 0%

onda ce neko upisati isti pojam i kliknut sam na 1.rezultat
pa ce biti

 1. 100%
 2. 50%
 3. 50%
 4. 50%
 5. 50%
  6-10. 0%

Nisi u pravu (bar mislim) 1 tvoj prikaz je 100% - ako klikneš na pet pozicija znači da svaka ta pozicija nosi 20% pretraga a ne kao što si ti naveo 100%.
Ja bar mislim da je tako.

Ne nosi, jer je jednom tražio.
A ta jedna pretraga ima po 1 posjetu prema 5 sajtova.
Ali pretraga je bila samo jedna.

Znači, prvih 5 sajtova ima 500% od ukupnih traženja (u ovom primjeru).

da moguce da sam u krivu…al onda su i ovi podaci u krivu :S

volio bi kad bi se netko javio sa nekim točnijim podacima i objašnjenjem.

dev brijem da ovisi kako gledas,tj kako google gleda…npr
ja upisem rijec automobil i kliknem na 1. rezultat, onda se vratim kliknem na 2., pa se vratim pa kliknem an 3. rezultat.

i onda ak google gleda…da je ovo samo jedna pojava, onda znaci da su sve tri prve 100% jer su jednom prikazane i jednom je kliknuto na njima, ali ako moje svako vrazanje na rezultat pretraga broj kao novu pretragu onda je to 3 pretrage i onda je to svakome 33%.

al pretpostavljam da on to gleda kao jednu pretragu, jer tipa sta da otvoris sve u novom tabu.

Ako otvoriš u novom tabu, znači da ima jedna pretraga više, što znači da više nije npr. 10 000 već 10 001 pretraga i po tome se onda ponovno izračunava postotak.

Evo relevantan izvor. Click-through rate of top 10 search results in Google

E pa po tome sam se ja ravnao prije…uzimao sam 36% za prvu poziciju, al onda sam vidio u webmaster tools da mi je negdje na 4. poziciji a da mi je CTR 30% što prema ovome onda nema smisla. Sad me zanima prema cemu bi se trebalo ravnati.

Možda jednostavno mješam dva različita postotka.

Postoci su okvirni i ovise o mali milion faktora.

Primjer:
Korisnik na guglu upiše “max planck” jer ga zanima koje taj jazavac i gotovo sigurno će kliknuti na wikipediju i to je u pravilu to. Znači prvo mjesto je bog 2-3. socijala a od 4. nadalje ne postojiš. (Slični primjeri pretraga: HAK, PBZ, 24sata, vlada…).

Korisnik upiše “bicikli” jer misli možda kupit bicikl uskoro će otvorit najmanje prvih 4-5. rezultata jer želi proučiti sve (cijene, modele, pogodnosti, itd). (Slični primjeri pretraga: kuhinje, pvc stolarija, rabljeni automobili…)

Nadam se da kužiš kaj sam htio objasnit :0ci:

Nekad GWMT i adowrds rezultate broji kao pozicije i sitelinks, tako ako je neka stranica na 2. poziciji u WMT može pisati da je na 5…

Kuzim uber-gosu, ovisio o mnogim faktorima, od trazilice, jezika, kakvi su posjetioci i mnogo drugoga…točnije nemogu definirati neki određeni postotak…jednostavno budi prvi za taj pojam pa ćeš znati i postotak :smiley:

hvala svima na informacijama :wink:

Svatko tko to mjeri dobije drugačije rezultate.
Evo, npr. rezultati tri različite studije.

(tablica sa Mission ImposSERPble: Establishing Click-through Rates | SEOmoz )


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact