Koliko zarade racunate?

Kada vam netko nesto plati u kešu znate oko to je 5000 kn i toliko dobijete u "djep"
Zanima me vase razmisljanje kada dajete neku fakturu preko firme, recimo ako je faktura 5000 kn+ pdv koliko si racunate u glavi da ce te od toga stavit u djep, onako okvirno.

Predpostavljam da svatko ima neku racunicu preko kojeg automatski razmislja koliko ce izvuc, ovdje bi izuzeo neko izvlacenje preko studentskog preko kojeg se moze vise izvuc.

U najboljem i idealnom slucaju to ispadne 80% nakon sto odbijes porez na dobit. (ne racunajuci pdv)

Ako izdajes racun preko svoje firme moras uracunati troškove firme pa ti postotak ovisi o stvarnim troškovima firme i prometu.

Ako je cijena od 5 000kn sa ukljucenim pdv-om i ako uspijes spremiti polovicu tog iznosa u džep, a da si namirio sve obveze i troškove onda si napravio dobar posao.

O puno toga sve ovisi.

Junior na to sam i mislio, evo ja sam cak da budem kao “siguran” znao racunat pola do 5000 bez pdva iako to je mozda previse, mozda bi realnije bilo 3000 kn da mozes isplatiti na fakturu od 5000+pdv. Eto to me u biti zanima, kako drugi razmisljaju kada daju cijenu.

Smatram da je proces vrlo jednostavan. Recimo da radiš projekt za koji moraš potrošiti cijeli mjesec.

  1. Definiraš fiksnu satnicu (netto).
  2. Pribrojiš sve moguće troškove koje firma ima u toku mjeseca (Najam prostora, knjigovođa, režije itd)
  3. Pribrojiš doprinose za plaću. (Mirovinsko, zdrastveno) Ako nisi zaposlen, pribrojiš 20% koliko moraš platiti poreza na dobit.
  4. Pribrojiš PDV na sve to

Nakon svega toga imaš konačnu cijenu sa PDV-om. O tebi ovisi koja netto satnica će tebe zadovoljiti. Naravno, postoje razni načini muljanja, ali o tome se niti ne isplati pričati jer dugoročno ne možeš tako funkcionirati.

Uoči da su prve 3 točke varijable koje su individualne pa ne možemo govoriti o konkretnom postotku.