Pa ovako. Mene sad zanima da li je u redu da kopiram sadržaj sa svog sajta (Recimo jedan podnaslov sa starog članka ubacim u novi copy/paste metodom). Zanimame da li ce u toj situaciji biti narusen SEO ili tako neke gluposti i da li generalno mogu imati neke posledice zbog toga?
Pričaš o heading tagovima? Dugo vremena su bili jako važan faktor pri rangiranju, ali situacija se malo promijenila iako svi u praksi uglavnom nastavljaju da trpaju glavne keyworde u svaki moguci heading tag. Bitna ti je naravno struktura članka i bitno je da Google shvati tvoj tekst kao i korisnik koji ga čita i zbog kojeg to pišeš na kraju krajeva, nije baš da moraš da koristiti isti heading (h2,h3, ne govorim o glavnom) na više članaka, ali i ako se desi da imaš preklapanje, mislim da ti nece stvoriti nikakav problem.
Podnaslov koji se uklapa prirodno u drugi članak naravno, nikakav problem. Izbjegavaj kopiranje sadržaja (većih odlomaka), naslova članaka i tako. Svaki sajt ima istih podnaslova u raznim člancima, npr. ja osobno u svaki review članak imam Pros and Cons, ne možeš to gledati kao “copy/paste” slučaj.
A baš pravo kopiranje sadržaja izbjegavaj jer nema smisla, ako ti je neki članak loš, ne piši novi na tu temu već ovog prepravi… To je barem moj savjet
Mislim da se nismo razumeli. Ja sam hteo jedan svoj članak da prekopiram i da ga stavim kao deo novog. Znaci većinski sadržaj tog starog članka bi želeo sadržati kao materijal za ovaj novi (Bukvalno bih ga samo zalepio copy/paste). Pa me zanima da li to moze narusiti SEO optimizaciju cak i ako sam ja tehnicki kopirao sadrzaj sa mog sajta. Inace, taj stari clanak bih i obrisao.
Može se tretirati kao duplicirani sadržaj, ti si ga napisao - znači unikatan je, ali to što ga objavljujes 2 ili više puta na različitim stranicama na svojoj domeni svejedno znači duplikat i nema potrebe to da radiš. Ako npr. spominješ neku temu koju si detaljnije obradio u tom starijem članku onda uradi rewrite 1-2 paragrafa i ostaviš interni link ka toj stranici (Pročitaj više: [link]), tako bi bilo najbolje…
Ako ćeš ubaciti tekst koji se nalazi na staroj stranici a zatim tu stranicu obrisati kako kazes, onda je ok. Ako ti je stari članak već rangiran, umjesto da dobijes 404 tu, postavi redirekciju…