Korištenje karaktera iz crtića

Radio bi jedan promocijski video weba gdje bi koristili bitne karaktetistike jednog karaktera iz poznatog crtića. Nebi bilo prikriveno da se radi o tom liku, nego baš suprotno. Koristilo bi se sve bitne značajke, našli kvalitetnog imitatora glasa, a možda dobili i originalni glas od glumca koji je radio sinhronizaciju za hrv verziju tog crtića. Sam video bi zapravo bile snimke sučelja weba koji se prezentira, no tek neke scene bi ubacili iz crtića.

Koliko je tako nešto zabranjeno napraviti, ako se gleda nekakav copyright?

jako zabranjeno ako ne pitas vlasnike…vjeovatno se moze kupit licenca za koistenje…
probaj uzet paju patka pa ga stavit u reklamu bez pitanja utuzili bi te do marsa…

2 Likeova

Recimo da licenca bude neprihvatljivo skupa, kako definirati granicu što je kopija, što ne.

Što npr kad nebi nigdje koristio niti ime toga karaktera, niti nikakav njegov vizual…nego samo glas glumca koji je dao glas za sinhronizaciju toga crtanoga, te neke fraze koje je volio izgovarati taj karakter…koje su ipak globalno korištene u govoru.

Mislim, po čemu znati da smo prešli granicu dopuštenoga?

to brijem nece znat ni tim odvjetnika ako si ih mos priustit… ko recimo sad da unajmis voice over kaj je govorio pera detlic na isti nacin ko i u crtanom… u glazbi je dopusteno 8 taktova koristit…ovakve stvari… bolje izbjegavat…najbolje kontaktirat vlasnike pa ce ti rec…

Pa po ovoj logici taj sto je davao glas za crtani nikad vise ne bi smio nigdje davati glas zbog copyrighta. Po nekoj logici fraze i glas sa sinhronizacije svakako da mozes koristiti, ali nisam upucen u ovo pa me nemoj drzati za rijec niti slusati :slight_smile:

Mislim, da se ne pravim grbav, nekako mi je jasno da si kriv ako druga strana dokaže da si svjesno imitirao i okoristio se tako na njihivom brandu.

No moje bolje pitanje bi bilo onda, kakva je situacija u praksi. Na koliku količinu imitacije skaču autori na noge. Dali postoje neki slučajevi da se zna da je netko nekoga tužio i zbog čeg? Kao što recimo imamo primjer da je Lego se dizao na noge za korištenje njihovog TM lego. No nije odmah tužio, upozorio je prvo ako se ne varam.

A ja dok dobijem upozorenje, posto je strani crtic, video je već odradio svoje, hehe.
No nebih se zaletao ako mogu grdo nadrapat.

To ne može nikako proći. :frowning:
Iskreno, Bozoou, čudi me da ti pitaš tako nešto.

Na to sigurno neće pristati taj glumac, :frowning: jednostavno jer je i on, naravno, obavezan ugovorom, ako je riječ o iole ozbiljnijem projektu.

Tko pita ne skita…a o ovom području izrazito malo znam…

Nego, sljedeće dvojbe. Ovaj lik je nastao u stripu 50 tih godina, te su kasnije po stripu nastali crtići, serije i dugometražni film. Ako netko posjeduje prava na tog lika, nekako bi to mogao biti samo autor stripa? Ili kome je već prodao prava, pretpostavljam? Kako uopće saznati tko ima prava na ovaj brand, ako mogu to tako nazvati.

Ako neće on moći, bude neki imitator.

Pa ovo je kljucno sto si napisao:
"Nebi bilo prikriveno da se radi o tom liku, nego baš suprotno."
Koja je poenta svega toga onda, da zaradis na koriscenju tudje ideje i lika?
A to da li je crtac, Coca Cola, Mercedes, nebitno.
Malo je teze ljudima svariti to kada su u pitanju crtaci, stripovi, igre, ali napolju se to tretira kao intelektualna svojina i stiti se svim mogucim sredstvima.
To sto ne tuze svakoga, pa mozes kupiti kinesku Disney majicu na buvljaku jbg, ne znaci da to ne postoji, samo da ne mogu pokriti sve rupe, uci svima u trag, ili ne zele jednostavno, jer na kraju kvalitet i original uvek ima cenu.
E sad sto se tice glumca koji ce pozajmiti glas, tu ne mogu beskonacno drzati prava, tj ugovor sa nekim, osim ako nije toliko glup da potpise da nikad vise nista nece sinhronizovati.
Ali opet se vracamo na ono, sta je poenta svega, ako je copy/paste, tesko da ce pristati bilo ko, osim da ga ne potpisete.
Moze se parodirati sve, sa tim da na pocetku napises da su karakteri izmisljeni i nemaju veze sa postojecim, kao npr South Park mislim sto radi, ili porn parodije, ali to vi ne zelite, nego bas direktnu vezu sa postojecim likom?

Ja se profesionalno bavim video uradcima i znalo se dogoditi da klijent koji naručuje isti želi neku pozadinsku pjesmu nekog videa koji je taj nazovimo ga “NARUČITELJ” isti video postavio na Youtube a pozadinska pjesma je ukradena (ja sam ju ukrao) preko Youtube downloadera. Ja sam svoje novce dobio od “NARUČITELJA” ali je taj isti najebao jer je osoba čija se pjesma koristila u istom videu prijavila kršenje autorskih prava. I znam da osoba traži 30k odštete od "NARUČITELJA!

Fakat bih bio oprezan sa takvim stvarima

Dakle ako je komercijalno bolje se nemoj zezati sa tim, ako je za privatne svrhe, možeš iskoristiti

Da, to napisah, kao target. A temu otvorih da vidim što me spriječava da se ostvari target, ili u drugom slučaju je pitanje koliko se mogu najbliže približiti targetu…

E sad, ako meni nije cilj prikrivati da se radi o istom liku, to ne znači da bi kopirao sve do u detalj.

Vizual crtanog lika praktički uopće i ne trebam!
Glas trebam, i to ne originalne njemačke verzije…nego glas hrvatske sinhronizirane verzije. Bio to baš glas originalnog glumca ili nekog imitatora… (vjerujem da glas nije zabranjen, ali je on prva stavka koja me dovodi u jasnu poziciju da nekoga imitiram)
Druga stvar koja bi bila jasna da je imitacija, su fraze koje taj lik izgovara.
Treća stvar, karakteri bi se podudarali. Znači moj lik i original bi oboje imali isti karakter po ponašanju, gdje djele veliku moć zapažanja, pamćenja i zaključivanja.
Samo bi moj lik komentirao web, dok original rješeva krim-političke situacije. Radi se inače o Nick Praskatonu, i svoj web bi htio prezentirati na način tipa:

Dok desnim okom pretražuje oglase nebi li uočio vozača koji se vraća isti dan, lijevim okom primjećuje u filteru pretrage opciju : “povratak isti dan”

…znači, da šaljivim dosjetkama uvedem korisnike u funkcionalnost weba. Mislim da je to zaista odlična ideja da filmići budu gledljivi i da tako dobijem korisnika da pogleda tutorijal kroz humoristični pristup, a da zapravo podijelim bitnu informaciju. Te da korisnik rado otvori i sljedeći tutorijal, koje mislim napraviti kao mini-seriju te objavljivati na nekakvoj tjednoj bazi u sklopu jedne nagradne igre.
Mislim da je Nick Praskaton odličan izbor, jer s njegovom moći zapažanja i analiziranja mogu ući u dubinu nekih stvari oko weba i sve dovoljno duboko objasniti…a da ostane “lagano” za gledati. Štoviše privlačno za gledati ako se zadrži dobra doza humora…a na njegov karakter je stvarno lako smišljati tekstove. Samo krenulo izlaziti iz mene…

Eto, sad sam detaljnije objasnio što želim.

Nadam se da sam bio jasan u djelu da ne trebam niti vizual koristiti, čak niti njegovo ime. No, nebi bilo loše kad bi i toga bilo malo.

No, kako doći do osobe koja ima prava na karakter lika Nicka, pa se iz prve ruke bolje informirati?

dobro je i prosao moj prijatelj je na slicnu foru popusio 50k kaznu
uzeo kredit da plati sud i odstetu

bozoou
zasto nebi napravio svojeg slicnog lika a da nije kopija nikp?

Prva stavka oko angazovanja glumca koji je vec radio na necijoj sinhronizaciji, ili imitiranje istog, ne bi trebala biti problematicna.
Ako uzimas istog glumca pitaj ga je li ima ugovor sa tim likovima ranije gde mu zabranjuju da isto to radi u daljoj buducnosti.
I ako ima cak, ne bi ti tu trebao najebati nego on, njega ce tuziti sto je prekrsio ugovor, ali za svaki slucaj proveri, mada je mala verovatnoca da tako nekog vezu pogotovo kad nije native speaker nego samo sinhronizacija, jer i napolju imas x primera da glumci rade na vise razlicitih crtaca i slicno.
Druga stavka je je kljucna, moje misljenje bar.
Ako zelis bas bas isto, 100% kopirati te fraze, onda si u problemu.
Sad bas gledam neke crtace na YT i ne vidim nista karakteristicno ni tu,ali mislim da sam te skapirao po ovom primeru sto si naveo.
Treca stavka, kao i prva nije problematicna.
Danas nazalost nista nije originalno, i sve ideje se mogu naci u blizoj ili daljoj proslosti.
Sam Praskaton je, ako mene pitas, bleda kopija Serloka Holmsa, mislim barem ono sto je vidljivo, kapiram da je humor u pitanju i sve sto ide uz to.
Ali kapa, materijal garderobe, lula, nos, dedukcija,…, pa recimo da je omaz, da budemo pristojni.
Cak i na Wikipediji za njega pise da je pravljen po ugledu na vec dva postojeca karaktera, detektiva valjda.
Tako da to nemoj da te brine, napravio si svog karaktera od nule, web detektiv, platio glumca da procita tvoj originalni tekst i to je to.
Sad samo oko tih izraza koje koristi, jos proveriti oko toga, ako ne mislis kopirati jedan na jedan i to je ok.

Kad vec spomenuh Serloca, skoro je bilo da su mu prava istekla, tj na njegov lik, posto je proslo odredjeno vreme od smrti Conana Doyle-a koji ga je stvorio.
I bilo je tu dosta galame i svacega, ali mislim da na kraju to mora da se postuje.



Uglavnom i dok je imao prava, x kopija direktnih ili indirektnih je napravljeno na njegov racun.
Naravno, ko je idiot da uzme sve isto, imena, izgled,…, iskopira a dok prava vaze, i posle se cudi sto ga jure jbg.

Ali jos jednom ponavljam, osim tih izraza koje Praskaton koristi, ako ih mislis kopirati direktno, sve ostalo smes raditi.
Stvoriti web detektiva, platiti njegovu sinhronizaciju i to je to.
Ne vidim ni tu nesto da te mogu provaliti, ali mozda zato sto mi crtac nije poznat pa mi se ne cini originalno nista tu.
Npr nema neku uzrecicu kao Yabadabadoo, Whats Up Doc, Dough, i slicno pa da kopiras to 1 na 1.
Nego prakticno samo nacin izrazavanja, koji jednostavno nisu mogli patentirati jer je nemoguce, plus kad se ubaci web terminologija u sve to, kako ce dokazati evo ako zamenimo ove reci sa ovima…
Pa ako ih zamenimo znaci da nisu vase, nisi ih prepisao ti i iskopirao.


Odozgo nadole:

  • kapa
  • lula
  • materijal garderobe
  • pol
  • godiste
  • nos
  • privatni detektiv
  • neverovatna moc dedukcije

    Ako bi se ko trebao plasiti tuzbe mozda je to kreator Nick-a.
    Ali ko sto rekoh ranije, ako nisi idiot da iskopiras ime, ili jos gore uzmes celu gotovu kreaciju, sliku, i pravis se lud, nema problema.
    Ovi komentari na ljude koji su imali problema sa tuzbama su bas to uradili, a ti to neces.

Sorry na preobimnim odgovorima, samo objasnio si sad ideju lepo, pa sam se raspisao.
A inace se vise bavim grafikom i igrama nego web-om, pa znam neke stvari oko ovih copyright problema.

Štoviše, hvala na iscrpnom odgovoru.

Da, ja sam bio prvo u zabludi da mi je od neke koristi ubaciti pomalo negdje njegov vizual ili ime, kao da dobivam na nekom kredibilitetu ako imam baš Nick Praskatona…a zapravo je dovoljno da imam zanimljivog detektiva, kojeg će dodatno napraviti zanimljivijim glas od Nick Praskatona…tj. dotičnog glumca. Neznam otkud to, ali čini mi se da je taj glas baš pun pogodak bio i kod hrvatske verzije Nick Praskatona. Često sam čuo komentare o tom crtiću koji se baš osvrću na taj glas, i na neki način izdvajaju fokus na sam glas od ostatka crtića. A i meni osobno, taj glas baš ima neku zanimljivost u sebi… No, moguće da je to čisto jer budi uspomene iz djetinjstva…

Njegova poznata fraza je “Nick kombinira” , dalje od toga i nema baš nekih pre sepcifičnih, osim te riječi “kombinira”. Ja se na tu riječ i ne moram pozivati previše, ali ju trenutno ciljam koristiti. Dok bi ime “Nick” izbacio, iako sam ga prvotno htio zadržati.

Cura kaže da uzmem neko slično : “Mik, Lik, Vik …” …ni ne znam što je sve nabrojala u nekoj rimi sa Nick, i meni na to sine odlično ime: “Geek” , koje upotpunjuje tematsku cjelinu. :slight_smile:

Tako da je odluka pala na kreiranju svoga lika “Geek web detektiv” (I ti si upravo spomenuo “web detektiv”, ali to sam i prije mislio ubaciti, hehe) …a Geek se odlično uklapa u to.

Zanimljivo si ovu paralelu postavio između Sherlocka i Nicka, koliko su oni odstupali od pravog originala, toliko ću i ja od njih, hehe.

Moram priznati da ideja stvaranja vlastitog karaktera mi je probudila jednu dodatnu optimističnu želju. Prvotna ideja je bila samo vlasiti projekt prezentirati na što humorističniji/gledljiviji način…no Geek web detektiv bi mogao postati zasebni projekt koji se bavi recenzijom webova na veoma kritički ali humorističan način. Mene osobno jako bode kad uočim user experice (UX) grške bilo na webu ili tipa androidu, te bi Geek web detektiv mogao biti odličan alat da te greške iskomuniciram na van, te tako recenziram webove, hehe. Ako se držimo optimističnih nadanja, i ako bi Geek stekao na popularnosti, web-ovi bi ga mogli plaćati da ih recenzira, hehe.
No otom potom… prva mu je misija da recenzira moj projekt.

Sad jedno manje vezano pitanje. Ali kad smo već na temi. Dali ima itko ikakvu ideju koliko bi dotični glumac, Siniša Popović, tražio dnevni honorar za ovako nešto?
Naravno da to trebam njega pitati, ovo je više pitanje iz zabave da čujem kakve procjene očekujete da će biti?

Pazi da ne popijes tuzbu od foruma.

Najiskrenije se nadam da je ovo sarkazam na temu :slight_smile:

Gospodinu Popoviću sam danas predstavio projekt s napomenama koje sam dobio u ovoj temi, (o tome koliko bi odskakali od originala) i upravo mi je dao zeleno svjetlo da možemo računati na njega. :smile:

I sam se nadam.
Ali ne sekiraj se, obicno niko (pametan) ne tuzi dok se ne krenu zgrtati dobre pare.

Btw. srecno.