Koristiti JavaScript ili ne?

Obzirom na poplavu svega mogućeg i nemogućeg preko jQuery-a, Mootools-a, itd. zanima me vaš stav o tome.

Pitam iz razloga jer sam pogledao statistiku za jedan web i od oko 300 posjeta 70 njih nije imalo uključen JS, što nije baš malo.

zanima me mišljenje i od vas koji su isključili JS, koji su razlozi?

Jedno vrijeme sam surfao sam NoScript addonom za JavaScript, ali sam ga isključio nakon što mi dosta bitnih linkova nije radilo kak spada unatoč dodavanja u whitelistu. Jedna od prednosti isključivanja JavaScripta je izbjegavanje kojekakvih sigurnosnih ranjivosti i krađe podataka zbog bugova na sajtovima. S druge strane, JavaScript ima svijetlu budućnost i sve će ga više biti na webu pogotovo od kad browseri postižu fantastične performanse aplikacija napisanih u JavaScriptu.

[quote=“dnk2001”]zanima me mišljenje i od vas koji su isključili JS, koji su razlozi?[/quote]Ne vidim što drugo danas, osim sigurnosni razlozi?

Je li moguće da bi ti kojima je JS isključen većinom mogli biti korisnici koji surfaju s radnog mjesta?

Posjeti bilo koji naš medijski portal i vidjet ćeš zašto. Bukvalno rečeno, ljudi ad hoc blokiraju sve upravo zbog takvih iznimka (ili se ja barem nadam da je riječ o iznimkama).

[quote=“dnk2001”]Obzirom na poplavu svega mogućeg i nemogućeg preko jQuery-a, Mootools-a, itd. zanima me vaš stav o tome.

Pitam iz razloga jer sam pogledao statistiku za jedan web i od oko 300 posjeta 70 njih nije imalo uključen JS, što nije baš malo.

zanima me mišljenje i od vas koji su isključili JS, koji su razlozi?[/quote]

Nemam isključen JS pa ću odgovoriti na pitanje iz naslova i to kratko i jasno:

Koristi JS ali uz graceful degradation i progressive enhancement

da… na to uvijek pazim koliko god je moguće… moja prva predpostavka je isto bila sigurnost, ali me zanimalo da li postoji nešto drugo što bi smetalo.

Web 2.0 je gotovo nemoguće zamisliti bez javascripta, tako da bez javascripta ne ide.
No mislim da osnovna funkcionalnost stranice bi trebala biti pripremljena na to da je javascript isključen.
Iako ne zbog toga dali je javascript isključen ili ne već, već ako je stranica tako izdizajnirana onda je više otporna na moguće bugove uzrokovane javascript.
Ne možemo očekivati da prosjećan korisnik ima uključen firebug.

Tu se opet sjetim PRADO frameoworka, koji, zbog svojeg specifičnog dizajna je omogučavao da dobar dio stranica bude funkcionalan i s isključenim javascriptom iako bi bilo napravljene da koriste javascript.

prevelik postotak, možda je riječ o robotima?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja