Koritstiti framework ili ne?

Kao relativno novi php programer nalazim se u dilemi u kojoj vjerujem da se svi programeri nadju prije ili kasnije- koristiti framework ili ne?
Mislim da je odgovor jasan- dugoročno je bolje koristiti framework, razloga je puno. Ipak, a to ovisi od frameworka do frameworka, potrebno je početno ulaganje u vrijeme da se framework savlada i nauci. Zato mnogi rade bez frameworka ili naprave svoj framework.
Ja sam našao kompromis tako da sam izgooglao i izabrao framework za koji korisnici tvrde da je najlakši za savladati pa ćemo vidjeti što će od toga biti.
Vaša iskustva?

Mislim da svaki PHP programer koji želi nadići Joomla/Wordpress + Free Template razinu mora napraviti vlasttit framework, ako zbog ničega drugoga, onda zato da nauči bolje programirati. No, da bi uopće mogao napraviti iole kvalitetan framework, mora proučiti već postojeće. Dakle…

tl;dr Treba naučiti barem jedan tuđi framework i napraviti vlastiti.

Ovisi. Dobro je poznavati neki framework za vece projekte, za manje nisu toliko pogodni - to jest bolje je imati neki svoj mini framework (ako nista drugo, onda za ucenje programiranja), jer veliki frameworci unose velik overhead i produzuju vrijeme razvoja.

Posto nikada nisam radio sa frameworkom, moze li mi netko molim vas objasniti: STO JE TO?

Sto ja dobijem s tim sto radim sa frameworkom, tudjim ili svojim. Kako ga napraviti?

[quote=“jojo”]Posto nikada nisam radio sa frameworkom, moze li mi netko molim vas objasniti: STO JE TO?

Sto ja dobijem s tim sto radim sa frameworkom, tudjim ili svojim. Kako ga napraviti?[/quote]

Pa ukratko, framework je skup funkcionalnosti koji sluze zato da ti olaksaju posao. Npr. radis stranicu koja treba imati mogucnost registracije. Mozes to sam napraviti. Ako zelis da registracija radi dobro moras izraditi formu, provjeravati jesu li ti korisnici dali ispravne podatke, osmisliti kako ces baratati sessionima, paziti na sigurnost. Da bi to sam napravio trebas dosta vremena. A s frameworkom to sve dobijes gotovo, pospajas komponente (klase, funkcije i sl.) i dobijes registraciju.

Za malo detaljniju analizu evo 2 linka, rijec je o php frameworkcima:

http://codeigniter.com/

http://www.symfony-project.org/

[quote=“gregor0306”]Pa ukratko, framework je skup funkcionalnosti koji sluze zato da ti olaksaju posao. Npr. radis stranicu koja treba imati mogucnost registracije. Mozes to sam napraviti. Ako zelis da registracija radi dobro moras izraditi formu, provjeravati jesu li ti korisnici dali ispravne podatke, osmisliti kako ces baratati sessionima, paziti na sigurnost. Da bi to sam napravio trebas dosta vremena. A s frameworkom to sve dobijes gotovo, pospajas komponente (klase, funkcije i sl.) i dobijes registraciju.

Za malo detaljniju analizu evo 2 linka, rijec je o php frameworkcima:

http://codeigniter.com/

http://www.symfony-project.org/
[/quote]

Aha, hvala :wink:

Za veće projekte sigurno, ne treba izmišljati toplu vodu, a kad razvijaš svoj framework, skužiš da si na kraju prema putu nekog većeg frameworka samo ćeš teško dostignut tu razinu…
Definitivno je odgovor DA.

Koliko vjerujete frameworku?
Očito je da svi open source programi imaju sigurnosnih propusta već godinama i nikako na zelenu granu. I onda bi se u startu trebao odlučiti na rad sa nečim za što znam da ne valja?!

[quote=“Ibiza”]Koliko vjerujete frameworku?
Očito je da svi open source programi imaju sigurnosnih propusta već godinama i nikako na zelenu granu. I onda bi se u startu trebao odlučiti na rad sa nečim za što znam da ne valja?![/quote]

To je mač sa dvije oštrice, kod zatvorenih frameworka se mogu naći “djećje bolesti” dok kod kvalitetnog open source rjeđe.

I na kraju bilo zatvoreni ili otvoreni ključna stvar jest na koji način kako se framework koristi.

Mislim da neki framework od Microsofta ima kvalitetno rješeno xss protection, no što to vrijedi kad se pravom kombinacijom može upit od search ubaciti u javascript bez korištenjem ikakvih posebnih znakova.

A dali koristiti framework ili ne odgovor bi uvijek bio DA.
Pa ako za ništa drugo, zato da rješenja koja su provjerena, koja su u uporabi se mogu upotrijebiti kad zatrebaju.
Bilo kod, ideja, razvoja ili samo znanja kako stvari negdje drugdje rade.

I da idem raditi vlastiti framework izgradio bih ga na temelju frameworka u kojima sam sam radio/proučavao uz svoje modifikacije.
Za izmšljanje tople vode ipak treba imati puno teorije, te puno prakse, a samo rijetki pojedinici imaju luksuz posjedovati i jedno i drugo.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja