Krađa e-mailova

Ne znam dal u sigurnost softwarea ili servera, al sigurnost mi treba. Problem je taj što nam je na mail od firme došlo nekoliko spam mailova koji su eto čuda došli sa naše adrese na našu adresu.

Mail je očito pokupljen od strane botova koji češljaju kod, pa smo eto zadnjih dana poskrivali javascriptom sve mailove na sajtovima.

Ono što mene zanima, na koji način to prijaviti nekome? Kome? I dal uopće to ima efekta prijavljivati?

Predpostavljam da botovi traže mailove po @, pa uzimaju text ispred i nakon toga. Da li je mail raskomadan u dijelove koje sastavlja javascript prije samog prikazivanja na sajtu dovoljna zaštita?

ps. ne moram ni reč kakav šok je doživio stari kad je neko jutro vidio reklamu za viagru poslanu sa njegovog službenog maila, i mail, tj ip adresu na jednoj od crnih lista… :jaooo:

Ne postoji nikakva mogućnost da se od toga zaštitite, a to je normalna i uobičajena pojava.

Naime, prilikom slanja e-maila se u “From:” polje može upisati što god želiš. Stoga spameri naprosto skupljaju e-mail adrese i to upisuju u “From” polje kako bi bolje kotirali na antispam filterima.

Nikakva zaštita od toga ne postoji jer je dovoljno da je bilo tko tko ima tvoju e-mail adresu među kontaktima pokupio kakvog crva ili da si dobio jedno od onih cirkularnih pisama gdje tvoji pametni prijatelji u To: polje upišu sve koje adrese znaju i neznaju i tako sa cijelim svijetom podijele tvoju e-mail adresu (ja sam siguran da upravo spameri i započinju te cirkularne e-mailove).

Nitko te neće penalizirati zbog toga, jer je tehnika poznata, iako stvara neugnjak kada netko od tvojih poslovnih partnera koji ne razumiju način funkcioniranja e-maila dobije takvu poruku, pa te zovu da imaš virus na računalu i da ga ukloniš prije nego im šalješ daljne e-mailove.

Jasno mi je da će do maila doć onaj kome je stalo. Meni je najveći problem to što je na naš mail došla spam poruka sa našeg maila.

I pitanje je koliko je starih ili potencijalnih klijenata dobilo isti takav spam, tobože sa našeg maila. I već smo imali par situacija sa upadanjem naših mailova klijentima u spam foldere (iako mi se čini da je to bilo slučaj samo sa gmailom).

Firma ugledom visoko kotira na području graditeljstva i srodnih branši, i nije nam svejedno što se događa s našim imenom…

Nema tu pomoći, kako je Tsereg već rekao…
Svakom tko ti uputi nekakvu zamjerku, jednostavno reci da pogleda header tog maila. Tu će se vidjeti da je tvoj mail samo u from polju, ali da je poruka ustvari poslana sa drugog maila.

Ako je pak poruka doista poslana sa tvoje mail adrese (i servera), obrati se mail adminu. U principu, to upućuje na loše konfiguriran mail server, a najgore bi bilo da je open relay.

[quote=“Sljaker”]Nema tu pomoći, kako je Tsereg već rekao…
Svakom tko ti uputi nekakvu zamjerku, jednostavno reci da pogleda header tog maila. Tu će se vidjeti da je tvoj mail samo u from polju, ali da je poruka ustvari poslana sa drugog maila.

Ako je pak poruka doista poslana sa tvoje mail adrese (i servera), obrati se mail adminu. U principu, to upućuje na loše konfiguriran mail server, a najgore bi bilo da je open relay.[/quote]

Ja sam mail admin, tj. u ovom slućaju stari, jer je to mail od njegove firme. Poslano je sa naše mail adrese ali sa servera u sibiru. Kontaktirali smo ih, pa ćemo vidjet dal će bit kakve reakcije.

Nije problem objasnit ljudima da nemamo veze s tim, ili da nismo krivi jer je naš mail upao u spam folder, al na prvu djeluje neozbiljno.

I nije sve to ni tako strašno, nego jednostavno bolje spriječit nego liječit.

Hvala

Pa to je nvj. nekakav prekršaj i u Rusiji. Ako ne bude reakcije, kontaktiraj njihovu policiju, državno odvjetništvo, nadležnog za domenski prostor, možda oni poduzimaju radnje, jer sigurno niti njima ne koristi da im iz države dolazi šteta drugima (neka vrsta međunarodnog pritiska da se ovakve pojave drže pod kontrolom sada već vjerojatno postoji).

Ne, nema od toga niti kakve koristi.
Što se tiče Rusije i Kine, totalni kaos.

Evo baš sam bio kod starog u firmi, pa gledam malo mailove unazad 2 mjeseca, i ima nešto cirkularnih mailova, nešto promotivnih slanih odjednom na 100tinjak mailova, uglavnom vrti se mail gdje treba i ne treba…

Al eto, možda sreća u nesreću da svi prije il kasnije imaju problema sa spamom pa većina ljudi kuži problematiku.

Nama je najveći problem što su dobar dio klijenata manje građevinske firme koje koriste naš software, a to im je ujedno i jedini doticaj sa računalom. Pa znaju bit dosta neugodni pozivi koji glase “poslali ste nam virus” i slično, kad neki stari građevinar, često i bez škole, savlada korištenje softwarea napamet al sve ostalo na kompu je velika nepoznanica.

Čuli su da postoje virusi i sad ih mi inficiramo. Znaju za viruse, al kad se spomene spam, ili neš slično ko tele u šarena vrata. Teško je internet problematiku spustit na nivo čovjeka koji jedva da zna komp upalit.

A klijent je klijent, svaki jednako vrijedan…

Nekompatibilnost tehnoloških razina - s ljudima koji tehnološki nisu spremni se takva tehnološka sredstva ne trebaju koristiti.

U našem je slučaju to slučajno tako ispalo, ali u s našim korisnicima najviše komuniciramo telefonom i normalnom poštom. Ne pružamo niti mogućnost kontakta forumom, nekim support-ticketima i sl. Naprosto zato što nikada nije postojao interes.

Probaj se zapitati oslanjate li se na e-mail previše?

[quote=“tsereg”]
Probaj se zapitati oslanjate li se na e-mail previše?[/quote]

Ma e-mail je možda 5% komunikacije, telefonska komunikacija je na prvom mjestu, osobni kontakt na drugom, a većinu problema rješavamo preko remote desktopa.

Nije e-mail nešto na što se oslanjamo u velikoj mjeri, ali koristimo ga u slučaju da treba poslati neki prepravljeni modul, nekakav novi logotip i ne znam više, nisam već tri godine u odjelu za kontakte s građevincima, pa ni ne znam za što se mail koristi.

Ugl sam mail ne igra veliku ulogu, i na cijelom uzorku je zapravo zanemariv u komunikaciji. To ja više pušem i na hladno…

A i više me u biti zanima što se sve događa s mailovima i spamom, nego što je to bitno za trenutnu situaciju u firmi.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja