Kreiranje sajta sa statičkim homepage u wp koji ima i blog

Želio bih napravit sajt sa statičkim homepage u wordpressu koristeći Hueman temu. Želio bih da taj sajt ima i blog sekciju. Sad kad instaliram wordpress preko cpanela da li instaliram wp na mojsajt.com ili na mojsajt.com/blog Želio bih blog da ima sve funkcije koje inače imam da postovi budu na mojsajt.com/post mojsajt.com/category/ a ne mojsajt.com/blog/post a ne mojsajt.com/blog/category znači da sve funkcioniše isto samo da imam static homepage i odatle bih linkovao ka blogu, a sve to koristeći Hueman temu. Ako neko može posavjetovat bio bih zahvalan pošto nisam siguran šta i kako treba pošto nisam do sad nikad napravio sajt sa statičkim homepageom

Nisi baš najsretnije objasnio to s URL-ovima gore, no nema veze. :blush:

Ništa to nije problem. To da ti home page bude fiksna stranica podesiti ćeš u WP administraciji, ili u temi, svejedno, a dalje sve s URL-ovima možeš podesiti s ovim pluginom:

Tako recimo kad pišeš post ili page, odmah i određuješ gdje ćeš je staviti i kako će URL izgledati. Npr, odabererš
website .com/anja/novi-post/ ili
website .com/blog/novi-page/ a može i:
website .com/anja/blog/novi-post/
a možeš i bez ovih poddirektorija. :blush:

Dakle, sve to u jednom WP-u. :o:

1 Like

Da skontah da sam bas lose objasnio. Jasno mi je napravit static page i podesit ga da bude homepage. To nije problem. Al bih želio da blog izgleda ko arhiva svih postova otprilike ovako https://demo-hueman.presscustomizr.com/tag/classical-grid/
Opet ne znam najsretnije objasnit. Na blogu bih prikazivao postove na homepage pejdževe. Da bi blog prikazivao sve postove (ovo je neka moja logika) ti postovi moraju pripadat njemu? ili ne moraju?
Čak ni permalinks nije toliki problem iako sam to u prvom postu postavio kao glavni problem. Dakle blog treba da bude arhiva svih postova bez da ja blog označavam kao glavnu kategoriju ili parent kategoriju ili uopšte kategoriju. Želim da ta blog sekcija ima sve kategorije ali da ne bude kategorija, a ne da su svi postovi samo pod kategorijom blog. Vjerujem da nisam mnogo jasniji bio ni ovaj put, ali nadam se da me neko razumije

Da ja kukavac znam objasnit dobro znao bih vjerovatno i izguglat

Samom strukturom linkova ta sekcija bi bila neka kategorija. Mogao bi npr napraviti parent kategoriju blog i onda child kategorije unutar bloga? Ako sam dobro skužio.

1 Like

Ne znam da li sam te razumio, ali ovo što sam skontao čini mi se da bi najlakše bilo napraviti dvije wordpress instalacije. Jednu za website .com/ (homepage) a drugu website .com/blog. Prvu napraviš kao glavnu stranicu i dodaješ ostale stranice, a druga instalacija samo blog. Ne znam za šta ti je to, a ne znam ni da l sam ti od neke pomoći jer nisam te baš dobro ni razumio :slight_smile:

1 Like

da i ja to tako posmatram, ali ja ne želim blog da bude parent kategorija svim ostalim kategorijama. pa tražim rješenje.

da i meni je ta ideja bila na pameti da napravim dvije wp instalacije samo mi se ne čini logično da nema drugog, boljeg i jednostavnijeg načina sem ovog da odradim ono što mi je na pameti. Mislim da bih možda (nagađam) onda imao i problem s permalinkovima sa ove druge wp instalacije koja bi išla na mojsajt.com/blog možda bi se to moglo riješiti pluginom što c3po navede iznad.

Da li bi bilo nekih drugih problema da sajt ima dvije wp instalacije?

Vjerovatno i sa dvije wp instalacije ne bih mogao koristiti widgets kao što su recent post, random post i sl. sa mojsajt.com/blog na mojsajt.com vjerujem da bi tu još nekih problema isašlo na vidjelo ukoliko bih koristio dvije wp instalacije

Jeli Anja, a zašto ti je bolje instalirati dvije wp instalacije umjesto jedne, koja je tu prednost? :frowning:
Sve možeš učiniti kako sam ti opisao gore; web stranice da ti budu pageovi, a blog postovi bi bili postovi. Sve URL-ove bi regulirao onim pluginom koji radi, provjereno. :blush:
S izuzetkom jedino možda stranica
website .com/blog/
bi bio ustvari page na koji bi stavio widgete kategorije i postovi i još neku sliku i sve bi dobro izgledalo. Ostale stranice na blogu bi bile postovi i svrstavale se kako treba. :blush:

Dvije wp instalacije bespotrebno ne radi webmajstor poput tebe. :blush: Testiraj :o:

1 Like

Ne mislim da je prednost i sam kažem da je mana.

da, to je ključno. vidiš baš to mi nije palo na pamet da blog može biti pejdž gdje mogu na razne načine sortirat postove. Pa što mi jednostavno tako nisi rekao, napravi da ti je blog pejdž i onda preko widgeta ili plugina listaj postove kako želiš u tom blog pejdžu. Ne treba plugin za permalinkove tj ovako kad se jednostavno riješi ne trebam plugin za mjenjanje permalinkova. Hvala, živ bio

1 Like