Kukolj u žitu

U svakom žitu ima kukolja, a neki kukolji imaju svojstva kameleona - malo sam modificirala poznatu poslovicu.

Unaprijed se ispričavam na podužem i kaotičnom postu, tako da možete odmah prestati čitati ako nemate živaca. Pišem ovo u ovom dijelu foruma jer ovdje najviše dolazi stalna ekipa koju bi to moglo interesirati, a i koji će shvatiti zašto me u posljednje vrijeme baš nema ovdje.

Prije nego odgovorim tko je kukolj sa kameleonskim obilježjima, da krenem ispočetka.

Neki se sjećaju kada sam prvi put došla ovdje, bilo je to prije gotovo dvije i pol godine, zaista sam dočekana sa dobrodošlicom i odgovori forumaša su mi bili od velike pomoći. Uskoro sam počela raditi na svom web-projektu, opet, pojedinci su se zaista iskazali svojim savjetima i pomoći, nisam mogla niti očekivati da se među svim tim dobronamjernim ljudima skriva kukolj, zamaskiran u strpljivu i stručnu osobu, na poziciji od povjerenja na ovom forumu.

Sjećate li se, bilo je to prije gotovo godinu dana, kada je jedna ženskica objavila post o forumašu kojem je uplatila lovu za stranicu, a od stranice ni S? Ja sam tada mislila da se to meni ne može dogoditi. Pa kako bi i moglo, zaista, ljude s kojima sam surađivala odavde sam koliko-toliko dobro upoznala, dogovoreno je uvijek bilo izvršeno, to je sigurno bio neki tip kojeg ja ne poznajem.
Ja sam radila na svom projektu, forumaš s kojim sam surađivala bi sve uvijek pošteno odradio, ja bih mu pošteno platila i to je bilo to. Tako i treba biti, zar ne?

Prošle godine, negdje u ovo vrijeme, moj projekt je postao ozbiljan, bilo je sve više zainteresiranih klijenata, osim toga, trebalo je srediti web u skladu sa novim trendovima i kome sam se obratila nego forumašu s kojim sam prije uspješno surađivala.
Poslala sam mu mail sa nacrtom novog projekta, on je rekao što od toga može napraviti, koliko bi to koštalo, ja sam pristala na cijenu i čak smo se dogovorili da mu plaćam u ratama.
I tako je krenulo, zaista sve super, on je odrađivao fazu po fazu posla koliko je vremenski mogao, ja sam mu svaki mjesec uredno uplaćivala dogovorenu ratu.
Posao je trebao (po njegovoj procjeni) biti gotov negdje do početka lipnja 2009., taman smo se dogovorili da ću i ja tada uplatiti posljednju ratu.
Stranica je fino napredovala, jedna trećina je već bila gotova, odnosno cms za sadržaj negdje krajem ožujka/početkom travnja. Iza te faze sam primijetila da su se mailovi prorijedili, ali bože moj, čovjek ima i drugog posla, osim toga da je htio zdipiti lovu, ne bi niti napravio toliki posao do sada.
Ja sam uredno nastavila uplaćivati ratu po ratu, no sve se usporilo, trebalo bi mu po 2-3 tjedna da mi odgovori na mail, no uvijek je tu bila i isprika i izvještaj o novim “detaljima” koje je napravio (namjerno kažem “detaljima” jer su to zaista bili sitni detaljčići više dekorativne prirode).
Ponekad smo se čuli preko gtalka, ponekad preko maila, ponekad tu preko poruka (jer on je iz drugog grada). Pričali smo i o nekim običnim stvarima nevezanim za web, tako sam recimo saznala da ima djevojku i da se planira oženiti.
Budući da je često putovao (barem je on tako rekao), nije mi bilo čudno što se nismo čuli cijeli 5 mjesec. No ipak, pričekala sam sa ratom za taj mjesec, i napokon smo se čuli u lipnju kada je rekao da moramo to privesti kraju i da se sada ozbiljno baca na završetak tog posla. Opet su u pitanju bile neke sitnice, no dobro bar se nešto radi, i ja sam mu uplatila preostali iznos koji sam dugovala, očekujući da će stvar biti gotova kroz mjesec, dva, kako je i rekao.
Iza toga, niti riječi od njega dva mjeseca.
Ako se ne varam oko datuma, javio se u osmom mjesecu da radi na tome i opet napravio dvije tri sitnice (valjda tek toliko da ne zanovijetam).
Iza toga opet niti riječi mjesecima, pitala sam valjda sve moguće ljude ovdje da li znaju gdje je, slala mailove i konačno poslala jedan za zahtjevom da to završi ili mi vrati novac.
On se ovdje nije pojavio od tada jel zbog mene ili nečeg drugog, nije niti bitno.
Naravno na mobitel se nije javljao, saznala sam kućni broj, tj. broj njegovog oca s kojim sam razgovarala i koji je rekao da će mu prenijeti poruku.
U studenom sam dobila mail od njega, da se ispričava, da mu je brat teško bolestan, da radi vani kako bi namaknuo lovu za liječenje, da je čak morao radi toga odgoditi vlastito vjenčanje… U tom trenu mi je čak bilo žao, ja sam se osjećala kao vjenštica jer tražim nešto što je moje i što mi pripada. Rekao je da će se javiti za tri tjedna i da ćemo sve riješiti.
Pogađate, nije mi se javio.
Danas sam posljednji put okrenula taj fiksni broj koji sam imala. Javio mi se njegov brat, ja sam mu mirnim glasom ispričala o čemu je riječ i da mi je žao što ga zamaram dok je bolestan. Čovjek mi je odgovorio da je bolestan, ali da svog brata nije čuo ni vidio već dugo, da ne zna gdje živi, da se oženio i da niti on ni njegov otac ne mogu doći do njega mjesecima, da im se uopće ne želi javiti.
Kad sam mu rekla da mi je ovaj naveo kao ispriku njegovu bolest i da mu zato treba novac, njegov brat je šokirano rekao da on ništa ne dobiva od njega i da će ga kad tad sresti i natjerati da meni vrati moj novac.

Dal ću ja tu lovu ikada vidjeti? Manje bitno za ovu priču al ako ne, da bog da mu to bio zadnji novac u životu i da mu se to vraćalo lošom karmom do kraja života.

Pitate se tko je kukolj?
Mislim da je sasvim jasno iz teksta.

I sta sad? :smiley:

Bez informacije tko je to cisto sumnjam da ce ovaj tvoj post ikom pomoc.

“Pokvarenih” webmajstora, kao i klijenata, ce uvijek biti. Meni osobno je zao cuti kad izvisi netko ko je posten. :frowning:

[quote=“Branchee”]tako sam recimo saznala da ima djevojku i da se planira oženiti.

[/quote]
To je uzrok svih problema. Ženidba je propast za nas muške. :smiley:

Žalosno… Ja čak i pretpostavljam o kome je riječ…

Ovo je samo još jedna iznimka koja potvrđuje pravilo…

Ugovor je svetinja i bez toga stvarno nitko ne bi trebao ulaziti u veće projekte. Kad imaš sve definirano crno na bijelo, onda imaš i osnovu za daljnja potraživanja u slučaju da se druga strana ne pridržava dogovorenog…

Gadna priča. Nešto tu sasvim sigurno ne štima sasvim, jer osobu o kojoj pričaš stvarno niti na koji način nije bilo moguće dovesti u taj kontekst, čak suprotno. A i priče oca i brata potvrđuju da se tu radi o nekakvoj iznenadnoj promjeni. Konačno, i kako navodiš, iznenadna promjena se dala vidjeti i u pristupu poslu.

To su prevelike promjene odjednom da bi dio prije promjene ili dio nakon promjene bili lažnjaci. Nešto se s njime desilo, zbog čega ta takva promjena, taj novi list.

Vrlo neobično.

Na žalost, u pitanju je i lova. Je li postojao ugovor, radi li se o svoti koju možeš “prežaliti”?

Stvarno mi je zao, ali danas postoji dosta slicnih slucajeva.
Ja dok sam radio uvijek sam naplacivao pola odmah pola po zavrsetku, ali naravno uvijek sam zavrsio ono sto bih poceo…nikada ne bih uprljao svoj obraz.

Dobro je rekao @Zmaj ugovor je svetinja, i bas zbog takvih slucajeva kao tvoj danas je tesko raditi na lijepu rijec.

Nekoliko puta sam se zeznuo pa sam manje projekte radio bez ugovora, pa i dan danas nisam naplatio svoj rad, ali na dusu im bilo…

Nadam se da ces pronaci neko rjesenje za ovo.

Tsereg je u pravu, dečko više nije svoj. Tu ugovor ne pomaže puno.

Bed prica… jednom sam se nasao u identicnoj situaciji, doduse, naplatio sam dio uplacene love ali takvo bahato i nezrelo ponasanje je vise kostalo od bilo kakvih para.

Vise nije ni lova bila bitna, osjecao sam se ko da mi neko pljuje u facu svaki dan ispocetka…

Na sunce s kukoljom Branchee, nek se przi malo !

Ja sam se našao u sličnoj situaciji (plaćeno a nikada dostavljeno) tu preko webmajstora, iako mislim da je riječ o daleko manjoj svoti novca nego sam dobio dojam čitajući tvoj post. Pokušavam dobiti dotičnog člana da mi vrati novce, a ukoliko to nebude sve podatke objavim ovdje.

Mislim da takve članove treba javno obajviti pa čak i ime i prezime, jer ako se netko jedamput udostoji prevatiti ponoviti će to sigurno.

Branchee…

zbog tebe takvi ljudi imaju posla jer vi padate na te sheme sa 70% jeftinije…

pa kad idem napravit vizitku sidnem s dizajnerom da vidim…

a rokovi… pa uvik treba ostaviti da se plati 40% kad se zavrsi posao… pa da vidis kako rade u rokovima…

tsereg i trnac su u potpunosti u pravu, ni po čemu moj opis ne odgovara toj osobi, odnosno onome što je on ovdje bio.
Većina ovog foruma (ne mislim na dizajn, nego na sadržaj :wink: ) je izgrađena zahvaljujući toj osobi i “stari” forumaši dobro znaju o kome se radi.

Banaliziranje oko cijene i plaćanja u stilu “padanja na shemu” uopće nije prikladno, jer nije o tome riječ, niti se može svesti na to.

Što se ugovora tiče, ja imam sve crno na bijelo, doduše ne putem ugovora (jer za sve nije niti potreban ugovor u onom smislu riječi kakvom ga laici doživljavaju), ali imam svu korespondenciju sa svim elementima ugovora, uključujući i slijed da smo prije na isti način dogovarali poslove koji su bivali izvršeni. Tako da pravna osnova postoji.

Kolegica pravnica mi kaže da niti jedna svota nije beznačajna, bila to moja ušteđevina ili svota koju zaradim dnevno, jer je to moj novac koji mi nitko nema pravo uzeti, i u potpunosti se slažem s njom. Nisam još odlučila što ću, ali čim odlučim, javim vam.

Eh da, još jedan dokaz da nikad nikome ne možeš 100% vjerovati koliko god se on ok činio. Bez ugovora ne treba ulazit u ozbiljnije poslove.

Nebi bilo loše da napišete o kome se radi, tek toliko da drugi ne upadnu u probleme s istom osobom na bilo koji način… Ja mislim da možda znam o kome se radi, ali volio bih da to netko potvrdi :slight_smile:

Čitam ovo i ne vjerujem.
Na ovom forumu ima dosta klinaca i svakakvih wannabe dizajnera,svi se koriste msnom nikakvi drugi kontakti ne postoje na njihovim web stranicama,itd…

Svi spominju kako treba platiti poslije obavljenog rada ili potpisati ugovor,slažem se i s tim no
ja bi potpisao ugovor sa većinom dizajnera,hostera itd. ovdje na forumu uz uvjet da se ugovorom o obje strane obvežu na ispunjavanje obveza tako da i on meni uplati na račun da garantira izvršiti posao. A ne da poslije obriše msn ili da počne smišljati lažne priče o nedostatuku vremena,problemima i sl. dječjim bolestima

Branchee, jako mi je žao što ti se to dogodilo, pogotovo s nekim s WM-a.
I sve se nadam da to nije onaj za kojeg mislim da jest.
Jel problem ako napišeš što je točno trebao raditi?

Osobno do sada nisam imao niti jedan ugovor sa dizajnerom ili koderom. Kad su bili gotovi poslali bi mi to, a drugi dan riješili bismo novce. Kako ne zahtjevam ugovor sa mojim poslodavcem, znalo se dogoditi 2-3 puta da oni meni ne plate, ali ja svojima plaćam bez obzira.
Bogu hvala da sam se u međuvremenu sprijateljio s tim ljudima pa neću morat pisat ugovore, ali ovakve situacije nam svima samo štete…

Problem plaćanja/ne plaćanja/obavljanja/ne obavljanja je vrlo dobro reguliran Zakonom o obveznim odnosima.

Avansna uplata, prije posla, je kapara. Ta kapara ima dvije uloge:

  • ako naručitelj, koji je uplatio kaparu, odustane od posla, izvršitelj zadržava kaparu
  • ako izvršitelj, koji je primio kaparu, odustane od posla, on mora vratiti primljenu kaparu i onda još jedan iznos kapare UPLATITI naručitelju.

Znači, kapara je podjednaka garancija jednom i drugom, i pošto je to tako čista stvar, ako se u ugovoru preciziraju kontrolne točke koje će omogućiti trećoj strani da jasno zaključi je li posao propao ili nije, vjerujem da bi uz sadašnju instituciju ovrhe i naručitelj morao biti zaštićen.

Jasno mi je o kojoj se osobi radi, i dio mene zapravo ne želi vjerovati u ovu pricu :frowning:

Ipak, na ovom forumu postoji nekoliko osoba sa kojima sam surađivao i za koje bi ruku u vatru stavio da su pošteni i da ce cak i bez ugovora (ma cak i bez financijske motivacije uopce) izvrsiti sto je dogovoreno.

Nadam se da vam ovaj izolirani slucaj nece unistiti misljenje o kompletnoj zajednici koja se ovdje nalazi.

hmm, zanimljivo je kako izgleda svi znaju o kome se radi osim mene, a imam osjecaj da sam vec sto godina na forumu hehe…

Stvarno žalosno što se takve stvari događaju, ocito se danas ne moze vise nikome vjerovati

[quote="’<[cyber"]>]hmm, zanimljivo je kako izgleda svi znaju o kome se radi osim mene, a imam osjecaj da sam vec sto godina na forumu hehe…

[/quote]

Klikneš na Branchee - nađi još postova - i nađeš
http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=25220

hehe to mi ocito nije palo na pamet…

Ugl cudi me ako se stvarno radi o tom članu, bio je nekada jedan od kvalitetniji članova na forumu

covjek ispario preko noci ni glasa …


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja