Kupnja na eBayu i PDV

eBay već neko vrijeme naplaćuje 25% VAT kod kupnje. Od kad je tako kupovao sam neke pizdarije koje su mi došle bez da je stalo na carini.

Sad sam kupio tehničku robu, ništa skupo, ali preko 100 eura. Na cijenu itema i shipping mi je dodatno naplaćeno 25% VAT-a. Jel netko zna da li će stati na carini pa da me traže račun i da bubnu još i oni PDV kao što se prije radilo recimo za mobitele? Pitam za Hrvatsku.

Bliži se 1. srpnja, dan od kojega će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku izvan Europske unije biti oporezivane PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti. Ovom prigodom podsjećamo sve čitatelje da će, dakle, kroz mjesec i pol na male pakete koje putem Interneta naručuju, primjerice, iz Kine, morati platiti i hrvatski porez na dodanu vrijednost u visini od 25%.

izvor Naplata PDV-a na male pakete iz Kine od 1.7. – donosimo sve ključne informacije - Propisi @ Bug.hr

Ak ti zapne na carini, placas pdv i carinenje.

Prije neke narudzbe svakako pogledat dali ima slanje iz eu. Kinezi su preplavili poljsku i cesku sa skladistem bas iz toga razloga i to me veseli :slight_smile:

Hvala, ali zaboravio sam spomenut važnu stvar, item je u Njemačkoj :slight_smile: Dakle EU.

Recimo zadnjih par kupnji iz Kine, ali svaka ispod $100, mi je naplaćen VAT na eBay stranici, ali kod nas ništa niti je stalo na carini. Sad je ovo preko 100 eura, ali sam platio VAT na eBay stranici i stići će iz Njemačke. Po mojem ne bi trebali naši ništa naplatiti, ali pitam čisto da znam :slight_smile:

I ne bi tribali nista naplatit, al ko njima zna. Sve ovisi kakve volje bude onaj kome kroz ruke prode tvoj paket🤣

Istina, nikad ne znaš pa zato pitam kakva su iskustva.
Ne zna se ni sa poštom, nekad mi naplate onih 12.5 kn dodatno za dostavu, a nekad ne :slight_smile:

Svaka clanica eu ce ti naplatit pdv i kasnije vratit pdv ako si u sustavu pdva-a i imas vazeci broj kojega dobijes u ministarstvu. HRoib

Ako ne ide automatski povrat, onda je komplikacija :slight_smile: Ma nije smak svijeta ako i naši naplate PDV, nego mi je glupo plaćati VAT na eBayu i onda još PDV kod nas, a i bila je impulzivna kupnja pa i nije toliko povoljno ako još i naši naplate dodatno. Ja ipak mislim da ne bi trebali, ali vidjet ćemo.

Svejedno hvala na odgovorima :slight_smile: